Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sve poskupljuje

Ukrajina - Prijeti im bankrot!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dok Ukrajina i Rusija u Bruxellesu pregovaraju o novom plinskom paketu, u Ukrajini su drastično poskupjele režije. Plin za čak 280 posto! Poskupjela im je i struja. Gospodarsku situaciju u zemlji u kojoj je prosječna plaća 900 kuna – analizirala je Jasmina Bojić.

Ukrajina je na rubu bankrota. Prošle godine gospodarstvo je palo za osam posto. Vrijednost ukrajinske valute grivne na najnižim je razinama u posljednjih 18 godina.

Život u Ukrajini je sve skuplji, a stanovništvo sve siromašnije. Prosječni Ukrajinac teško živi. Živjet će još i teže, jer su najavljena značajna poskupljenja komunalija. Struja poskupljuje za 40 posto, grijanje za 60, a plin za 280 posto. Ako uzmemo primjerice struju, prosječno tročlano kućanstvo sada će je plaćati 276 kuna na mjesec.

U Hrvatskoj tročlana obitelj plati nešto više, oko 300 kuna. No, bitna je razlika u standardu. Prosječna plaća u Hrvatskoj iznosi oko pet i pol tisuća kuna. U Ukrajini je višestruko manja. Tamo je oko 900, a prosječna mirovina oko 400 kuna.

Prema nekim procjenama, siromašna je četvrtina od 45 milijuna stanovnika. Najgore je na istoku zemlje, gdje su zbog sukoba plaće i mirovine rijetkost.

Pročitajte i ovo Volodimir Zelenski Za 90 dana Nema kraja: Prvo napravio red u vojsci pa potpisao zakon o produljenju izvanrednog stanja Avdiivka - 1 Važan grad u ruševinama Alarm u Kijevu: "Rusi su pred velikim uspjehom prvi put nakon osam mjeseci, to bi potpuno ograničilo Ukrajinu"

'Nije lako svaki dan otvoriti novine i čitati vijesti o poginulima'

Upravo je situacija na istoku jedan od razloga sve težeg gospodarskog stanja. Sukobi se odvijaju u regijama Lugansk i Donjeck, središtu ukrajinske industrije. Bez ovdašnjih čeličana i rudnika, Ukrajina svaki dan gubi milijune prihoda. Minus u proračunu povećavaju i izdaci za ratovanje. Svaki dan sukoba, Ukrajinu stoji sedam milijuna dolara. Ne dobije li međunarodnu pomoć, Ukrajini prijeti bankrot.

Novac je spreman, ali Ukrajina će ga dobiti samo ako ispuni određene uvjete. Među ostalim, traži se borba protiv korupcije, rezanje birokracije i smanjenje javne potrošnje. Gotovo nemoguć zadatak dok se ne riješi situacija na istoku.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene