Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Milijunske štete

SITUACIJA KRITIČNA Ponos Istre na jesen će se tražiti kao zlato

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Jug Istre ovog se ljeta bori s velikom sušom zbog koje je Županija proglasila i elementarnu nepogodu. Vodnjanština zbraja milijunske štete na svojim maslinicima, općina Ližnjan na gotovo svim usjevima, a situacija je kritična i u drugim općinama južne Istre.

Poljoprivrednicima je posljednja kiša malo pomogla, ali nije izbrisala sjećanje na lošu ljetnu berbu i na nezapamćene štete koje je ostavila suša.

Pročitajte i ovo Ilegalna gradnja u Istri Uništavanje istarskih ljepota Betonirali i prisvojili kilometre obale, gradonačelnikov prijedlog odbijaju: "Pobunili su se aktivisti koji nisu aktivisti nego vlasnici imovine u prvim redovima" Grad Umag o tihoj okupaciji Istre - 4 uzurpacija VIDEO Objavljene snimke sramotne devastacije naše obale: "Pred očima nam se događa okupacija, najgori su Slovenci"

Vesna Grbac je shvatila da se krumpir s njezinog polja ne isplati brati. Palete će ostati prazne jer svega ima premalo. "Lani smo imali svaki dan berbu po 2,4 palete 5 dnevno, ove godine smo brali, pa u prosjeku svaki drugi dan po paletu paprike", kaže ona.

S tim se problemima nosi i cijela općina Ližnjan. "Patila je i vinova loza, što se očituje u manjim zrnima grožđa, zatim povrće", ističe Ankica Piccoli, predsjednica Udruge poljoprivrednika Agro-Mladica Ližnjan.

Iako popisivanje još nije gotovo, štete su već milijunske. Sunčeve zrake previše griju i maslinovu krošnju. Livio Belci će od svojih maslina možda uspjeti dobiti 400 kilograma ulja, nekad su to bile 2 tone.

Maslinari na nogama: 'Nakon toga spasa više nema'

Ponos cijele Istre, maslinovo ulje, na jesen će se tražiti kao zlato. Štetu od suše prijavilo je 400 vodnjanskih maslinara. "Popisano je već do sada 150 tisuća rodnih stabala maslina kad bi to pomnožili sa 20 kilograma prosječnog uroda po stablu i 6 kuna cijene kilograma ploda, već dolazimo do iznosa od 15 milijuna kuna", kaže Franko Raguž, voditelj stručne službe udruge Agroturist Vodnjan.

Više od 100 dana bez ijedne kapi kiše, učinili su svoje. Popisivanje šteta još uvijek nije gotovo, a brojke se iz dana u dan penju, pa poljoprivrednici ipak vjeruju u pomoć države.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene