Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Veća nego Bandiću

REKORDAN IZNOS Sud od Sinovčića traži 20 milijuna kuna jamčevine!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Reni Sinovčiću i ostalima određen je istražni zatvor koji se može zamijeniti s jamčevinom.

Zadarski poduzetnik Reno Sinovčić može izaći iz zatvora ako položi jamčevinu od 20 milijuna kuna. To je najveći iznos jamčevine u povijesti hrvatskog pravosuđa, i dvostruko veći iznos od onoga koji su predlagali Sinovčić i njegovi odvjetnici.

Pročitajte i ovo Odbjegli vlak u Indiji Pokrenuta istraga VIDEO Odbjegli vlak jurio 70 kilometara bez vozača Istraga; ilustracija - 2 što je u pozadini? Hrvatska traži istragu zbog smrti Alekseja Navaljnog: "Moguće je da će se iste stvari događati hrvatskim političarima"

Istražna sutkinja odredila je da uz jamčevinu od milijun kuna iz zatvora mogu - Novica Erlić i Dalibor Zebić, dok je za ostalih petero okrivljenika, među kojima je i šefica zadarske Porezne uprave Stoja Mučaji, sutkinja odredila jamstvo od po 300 tisuća kuna svakome.

Sutkinja istrage mora ponovno odlučivati o pritvoru za Renu Sinovčića!

Ova odluka nije pravomoćna te osumnjičeni ostaju u istražnom zatvoru sve dok odluku ne potvrdi drugostupanjsko vijeće.

'Držimo da je jamstvo koje je određeno uistinu enormno i previsoko, a mi smo ponudili izuzetno visoko jamstvo od deset milijuna. Ovo jamstvo je previsoko i u tom kontekstu ćemo se žaliti', najavio je Andrej Korljan, odvjetnik Rene Sinovčića.

A žalit će se i USKOK. 'Budući mi smatramo da jamstvo u ovom konkretnom predmetu obzirom na sve okolnosti nije u skladu sa zakonskim uvjetima mi ćemo na takvu odluku suda uložiti žalbu', rekao je Krešimir Ostrogonac, zamjenik Ravnateljice USKOK-a.

Podsjetimo, prvotna odluka o pritvaranju Rene Sinovčića nije bila dovoljno obrazložena pa je sutkinja istrage morala ponovno razmotriti ovu odluku.

Jedan od Sinovčićevih branitelja, odvjetnik Mate Matić najavio je žalbu zbog previsokog iznosa jamčevine koji je određen njihovu klijentu, a koji je dvostruko viši od iznosa koji su oni nudili.

'Apsolutno da ćemo se žaliti. Ponašamo se kao pijani milijarderi. Počeli smo izbacivati takve cifre, a da nismo ni svijesni što pričamo', kazao je Matić. S obzirom na područje gdje živimo i standarde, Matić je iznos od 20 milijuna kuna kao jamstvo da njihov klijent neće prekršiti uvjete slobode ocijenio apsurdnim. Vjeruje da će Izvanraspravno vijeće uvažiti njihovu žalbu.

Na dugačkom popisu malverzacija za koje Uskok tereti osumnjičene navodi se da su vjerovnici Sinovčićeve tvrtke VOX oštećeni za oko 52 milijuna kuna, VOX za nešto manje od 22,5 milijuna, NK Zadar za 50,7 milijuna, Ministartsvo financija za oko 5,6 milijuna, a državni proračun za nešto manje od tri milijuna kuna.

Dvadeset milijuna kuna koje je sud odredio kao jamstvo za Sinovčića zasad je rekordan iznos u hrvatskoj praksi.

Milan Bandić uplatio je 15 milijuna kuna u gotovini u zamjenu za obranu sa slobode, a sud mu je kasnije odbio prijedlog da mu se jamstvo u gotovini zamijeni založnim pravom na nekretnine. Bandić je mogao u zamjenu za slobodu položiti i nekretnine, ali se odlučio za gotovinu jer takav postupak osigurava nekoliko dana brži put iz zatvora na slobodu.

Slijedi bivši premijer i predsjednik HDZ-a Ivo Sanader koji je u nekretninama svojih prijatelja založio 12,4 milijuna u zamjenu za obranu sa slobode, ali je završio u zatvoru nakon nepravomoćnog završetka prvog suđenja.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene