Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ne zna se previše

Novi rebalans proračuna: Kako će utjecati na plaće?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministar financija Boris Lalovac već ovog tjedna mogao bi Vladi predstaviti detalje nove porezne reforme, kada su u pitanju plaće te uskoro i rebalans proračuna. I dok se najavljuje podizanje neoporezivog dijela, kao i pomicanje najveće stope od 40 posto na plaće - što će utjecati na njihov rast, manje je poznato gdje će se rezati u proračunu.

Ministar financija u rebalansu proračuna najavljuje tek dodatne uštede na masi plaća, a znači li to ukidanje različitih dodataka, ne otkriva ni njegov kolega Mirando Mrsić. 'Mirovine će ostati iste onakve kakve jesu a ministar financija je već u puno navrata govorio oko plaća, načina na koji će se plaće gledati kroz centralni obraćun plaća', kaže ministar Mrsić.

Pročitajte i ovo Boris Lalovac, saborski zastupnik (SDP) ZAKONSKI PRIJEDLOZI Staje li se na kraj agencijama za dugove i što se uopće mijenja? "Vlada se oglušila na prijedlog da se prvo vraća glavnica" Slika nije dostupna Mišljenja ipak podijeljena Stiže kraj nedjeljnom šopingu: Sindikati i poslodavci predložili kako regulirati rad trgovina nedjeljom

Ako češljanje po plaćama javnog sektora znači ukidanje dodataka na plaće, sindikati su protiv. 'Vlada je već i Zakonom o uskrati koji je na preispitivanju na Ustavnom sudu i onim smanjivanjem koeficijenta za 3 posto već plaće itekako smanjila a mislimo da prostora dalje nema. Vlada treba jačati gospodarstvo a ne otimati od usta onih koji još rade', kaže Siniša Kuhar iz Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika.

Doznajte za koliko bi vam se mogla povećati plaća

A oni koji rade imat će veće plaće zahvaljujući reformi poreznih stopa na dohodak. Prema našem izračunu, povećanjem neoporezivog dijela plaće i pomicanje najviše stope - neto plaće od oko 4 tisuće kuna povećale bi se za pedesetak kuna. One oko 6000 za 170, oko 9000 za 240, a one oko 10.000 za više od 500 kuna.

Poreznu reformu poslodavci pozdravljaju, ali ona kao i najave rebalansa za njih su dokaz da Vlada ne zna jasno što želi. 'Koji je to već rebalans proračuna po redu nam ukazuje na to da ni tu nema dovoljno promišljanja a ni rekao bih osmišljene ni fiskalne, ni monetarne ni gospodarske strategije', kaže Bernard Jakelić iz HUP-a.

Na lošu stranu porezne reforme upozorava i Potpredsjednik SDP-a te primorsko-goranski župan. Kaže da pokušaj povećanja potrošnje građana jedinicama lokalnih samouprava izbija iz proračuna i do 10 posto prihoda. 'Ja pozdravljam povećanje osobne potrošnje koje bi se trebalo dogoditi povećanjem neto prihoda građana ali naravno da je to kako se radi o porezu na dohodak upravo za adekvatan taj iznos smanjenje javne potrošnje, gradova, općina i županija', kaže župan Komadina i dodaje kako će jedinice lokalne samouprave rezati investicije što znači da neće moći podizati kvalitetu života svojim stanovnicima.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene