Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Konačna odluka

Mamići ostaju u Sloveniji do nedjelje: 'Glupo je reći bojim li se ili ne bojim, bit će što će biti'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zdravko i Zoran Mamić e-mailom su dobili poziv policije da dođu u Zagreb na razgovor. No, prema najnovijim informacijama, braća u Zagreb neće doći do nedjelje.

18:10 - 'Prvo se ispričavamo što ste tako dugo čekali, drugo došlo je do promjene plana. Prvotno mi smo rekli da ćemo se odazvat na poziv koji smo dobili na naše mobitele, na sms, i htjeli smo krenuti prema Zagrebu, pozvali smo našeg odvjetnika Čedu Prodanovića, odnosno odvjetnika našeg trenera Zorana Mamića, moja odvjetnica je gospođa Sloković koja je također na putu prema ovdje. Znajući za program koji mi ovdje imamo i zbog kojeg smo došli jer ipak se radi o momčadi koja treba za tjedan dana ili više predstavljati Dinamo u Europi, i znajući pravničku proceduru, gospodin Prodanović je zahtijevao od nas i savjetovao da nastavimo svoje aktivnosti i da se u nedjelju kako je bilo planirano vratimo sa svojom momčadi i mi smo taj savjet prihvatili i ja obećajem da neće doći do nikakve promjene plana. Ja moram slušati ovdjetnika, moramo štititi interese Dinama, da Zoran bude sa igračima i da trenira kako je zamišljeno do nedjelje, a onda od ponedjeljka što nam svima Bog da jer mi ćemo u nedjelju navečer biti u našoj Hrvatskoj', rekao je novinarima Zoran Mamić.

Pročitajte i ovo Tomislav Svetina Afera Dinamo 2 Svjedočili Svetina i Marčinko: "Financijske odluke donosio je isključivo Zdravko Mamić" Slika nije dostupna Nastavak u četvrtak Damir Vrbanović te Zdravko i Mario Mamić ispitani u USKOK-u i odvedeni u pritvor

Odluku o ostanku donijeli su nakon konzultacija s odvjetnikom Čedom Prodanovićem. Odgovorio je i na pitanje postoji li rok do kojeg se moraju pojaviti u Hrvatskoj.

'Nema roka, mi smo obećali i danas da ćemo se pojaviti, da ćemo doći u popodnevnim satima što je bio i cilj, zato je i gospodin Prodanović došao sa svojim automobilom po nas i trebao nas je vratiti. Međutim, on je odlučio, naravno da je odluka na nama, ali tko smo mi da ne uvažavamo savjete naših odvjetnika i da ne respektiramo program zbog kojeg je Dinamo ovdje, a to je priprema za novu sezonu koja završava sa nedjeljom i po njegovoj procjeni ništa se neće dogoditi da Zoran napravi svoj program sa momčadi. To je bila jedna od krucijalnih stvari zbog koje smo promijenili mišljenje i normalno smo od nedjelje navečer organima koji su za to zaduženi na dispoziciji', poručio je Mamić i dodao kako je riječ o definitivnoj i konačnoj odluci.

17:56 - U Sloveniju dolazi i odvjetnica Jadranka Sloković. Zdravko Mamić novinarima je rekao da nema razloga da žure te da je bitno da isprate momčad u novu sezonu. Dodao je i kako će ostati na raspolaganju medijima, a na pitanje boji li se uhićenja rekao je 'Glupo je reći bojim li se ili ne bojim, bit će što će biti'.

17:52 - Došlo je do promjene plana. Mamići se u Hrvatsku ne vraćaju danas već u Sloveniji ostaju do nedjelje. Odluku o ostanku donijeli su nakon konzultacija s odvjetnikom Čedom Prodanovićem.

17:08 - U Sloveniji je reporterka Nove TV Josipa Krajinović koja prati razvoj situacije s braćom Mamić.

Mamići su još uvijek u hotelu u Moravskim Toplicama, a kada će krenuti - to je pitanje na koje odgovor znaju samo oni i njihov odvjetnik Čedo Prodanović. Od jutros odbijaju davati izjave za medije.

Inače, pripremali su se oko 14 sati krenuti prema Zagrebu. No onda se situacija promijenila. Oko 14.30 sati stigao je njihov odvjetnik Čedo Prodanović.

Očekuje se da će Mamići u Prodanovićevom automobilu izaći iz garaže i uputiti se prema Hrvatskoj. Kada će se to dogoditi još se ne zna.

17:00 - Prema neslužbenim informacijama Uskok u petak želi ispitati braću Mamić, no oni su, kako se doznaje, još prije 16 sati zajedno sa svojim odvjetnikom Čedom Prodanovićem viđeni u restoranu u Moravskim Toplicama, iako je Dinamo ranije izvijestio da su oko podneva dobili pozive za razgovor te da su "odmah krenuli prema Zagrebu".

Poziv dobili e-mailom

Izvršni predsjednik Dinama Zdravko Mamić i njegov brat trener Dinama Zoran Mamić emailom su od policije dobili poziv da dođu u Zagreb na razgovor. Na razgovoru u USKOK-u već je bio neimenovani poreznik koji im je, prema optužbama USKOK-a pomagao u pojednim kaznenim djelima.

Po braću Mamić u Sloveniju je došao njihov odvjetnik Čedo Prodanović koji je rekao da od svega očekuje sudbinu, a na upit o uhićenju je rekao: 'Ne znam, vidjet ćemo'. Vozeći se do hotela u kojem su odsjeli braća Mamić, Prodanović je zabunom otišao u drugi hotel.

Mamić novinarima: 'Lešinari, pustite moju mamu da prođe'

Lijepa i opaka: Najpoznatija hrvatska odvjetnica bez koje ne mogu poznata lica

Dinamo se oglasio priopćenjem, kojeg prenosimo u cijelosti:

'Obavještavamo navijače i javnost kako su u petak, 3.7., oko podneva izvršni predsjednik Zdravko Mamić i trener Zoran Mamić prvi put dobili pozive na obavljanje obavijesnih razgovora na koje su se odmah i odazvali.

Kao što je više puta i rečeno, obojica će surađivati s organima koji provode istražne radnje. Nakon obavljenih sastanaka sa suradnicima u Sloveniji gdje se momčad nalazi na pripremama odmah su krenuli prema Zagrebu gdje će, sigurni smo, dokazati svoju nevinost', stoji na stranicama Dinama.

Damir Vrbanović stigao u Zagreb: Policija ga odmah odvela na razgovor

U slučaju uhićenja, Mamića policija može držati u pritvoru 24 sata, može biti ponovno pretres kuće u njegovom prisustvu, a nakon 24 sata slijedi ispitivanje u Državnom odvjetništvu. Na temelju iskaza u DORH-u, odlučuje se hoće li biti određen pritvor ili će biti pušten na slobodu.

Podsjetimo, policijski odjel za borbu protiv korupcije i organiziranog kriminala u četvrtak je zbog mita, utaje poreza i drugih davanja te zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju pretresao kuće braće Mamić, kojima je pomagao neimenovani poreznik, ali i prostorije Dinama i Hrvatskog nogometnog saveza gdje su potvrdili da je 'predmet obrade' i izvršni direktor HNS-a Damir Vrbanović.

U četvrtak su zbog mita, utaje poreza i drugih davanja te zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju pretresene kuće braće Mamić. USKOK je potvrdio da protiv Zdravka i Zorana Mamića provodi 'hitne dokazne radnje', ali kako se oni nalaze u Sloveniji, pretres je obavljen bez njihove prisutnosti.

Zdravko Mamić odmah je sazvao konferenciju za medije te iz slovenskih Moravskih Toplica poručio da je riječ o lažima i da politički vrh 'izmišlja afere domoljubima'. Rekao je da se javio policiji i ponudio se vratiti u Hrvatsku, ali da su mu oni kazali kako za to nema potrebe.

NASTAVAK MAMIĆEVIH AFERA Od lihvarskih ugovora do pretresa ladica

Mnistar unutarnjih poslova Ranko Ostojić izjavio je da je Zdravko Mamić, u dva navrata, bio pozvan na obavijesni razgovor, na koji se nije odazvao, te da postoji mogućnost da se za njim raspiše međunarodna tjeralica odnosno europski uhidbeni nalog.

Ostojić je za Dnevnik Nove TV rekao da je, prema informacijama iz Ravnateljstva policije, Mamić i jutros i popodne, u 15:55 sati, telefonom obaviješten da treba doći na obavijesni razgovor.

'On je to je izrijekom odbio. Znači, netočne su informacije da ne zna ili da ga nitko nije pozvao da dođe na razgovor', ustvrdio je Ostojić. Na upit znači li to da bi uskoro, ako se Mamić ne odazove obavijesnom razgovoru, mogao biti podnijet europski uhidbeni nalog, Ostojić je rekao da o tome ne odlučuje policija nego državni odvjetnik, ako se pokaže da Mamić nema namjeru vratiti se u skoro vrijeme.

'Tada državni odvjetnik predlaže sucu istrage da se raspiše međunarodna tjeralica odnosno europski uhidbeni nalog', pojasnio je ministar.

Sve najnovije informacije u vezi velike istrage braće Mamić gledajte i u Vijestima u 17h i Dnevniku Nove TV.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene