Obavijesti Video Pretražite Navigacija
U Kozari putevima

STRAH IM SE UVUKAO U KOSTI Novinar Provjerenog tri noći probdio na straži

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Najprije je bačena bomba u dvorište vrtića. Nekoliko dana poslije, u podmetnutom je požaru do temelja izgorjela kuća deseteročlane obitelji. I dok policija još uvijek počiniteljima nije ušla u trag, i ne isključuje se kako je riječ o napadu na rasnoj osnovi jer Kozari putevi su romsko naselje, oni sami su odlučili organizirati noćnu stražu. Žele li uzeti pravdu u svoje ruke?

Četvrti Kozari putevi 10 sati navečer. Dvorišna ograda obitelji Seferović se zatvara i za njih počinje još jedna besana noć.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Stravičan zločin Državna tajnica o ubojstvu djeteta u Kozari putevima: "Obitelj je bila u tretmanu Centra za socijalnu skrb" Ubojstvo u Kozari putevima - 5 STRAŠAN ZLOČIN FOTO Pogledajte mjesto stravičnog zločina u Zagrebu: Ubijena jednogodišnja djevojčica

'Straha još ima, ali ne u tolikim onim bocama nego u malim čašama, ali opet smo na oprezu. Budni smo do nekakvih 2, 3 sata nekada zna bit i do 4, zavisi, ali evo kažem budni smo i pazimo', rekao je Suljo Seferović.

Tijekom noći na dvorištu naizmjence dežuraju 11 dana, kada je u njihovo dvorište, malo iza ponoći, bačena eksplozivna naprava.

'Ovo me je malo podesilo, ne mogu sve ovo me je malo podesilo, ne mogu spavat mirno, misleći danas, sutra da mi opet neće bacit bombu djetetu u sobi', dodao je Seferović.

U naselju Kozari putevi žive četiri obitelji i ukupno dvadesetero djece, koje su se u trenutku eksplozije nalazile u kući. Među njima četvero od Merime i Senada. Maleni Rikardo prvi je alarmirao čitavu obitelj.

'Ja sam zvao mamu, mama, mama pukla je bomba. Onda je izašla van i stvano, pukla bomba i čulo se buffff. Mama je rekla šta je sine puklo, ja sam rekao, idi van pa ćeš vidjeti', ispričao je Rikardo Seferović.

'Njihov očevid je našao kašiku iz smjera prema petom Kozari putu, rekli su da je bomba bačena, kašika iz tog dijela i ovdje pogodila. Uništila je pet automobila, jedan od njih je kombi kojim prevozimo djecu, šajbe su im razbijene. Velika šteta, ali mala jer nije nitko ozlijeđen, neka je sva šteta u tim automobilima i prozorima', rekao je Suljo Seferović.

U blizini dječji vrtić

Osim obitelji Seferović, ovdje preko dana boravi i još dvadesetero romske djece u dječjem vrtiću. Senija radi kao asistent. Teško joj je i zamisliti što bi bilo da se napad nije dogodio u gluho doba noći.

'Palo mi je napamet tisuću puta, mislim ako je netko razuman, a očito ovo nije razumna osoba, moglo se dogoditi svašta', rekla je Senija Seferović.

Svjesni su toga i susjedi, koji s njima također dežuraju, barem dio noći. I njima se strah uvukao u kosti. Iako u policiji kažu da su noću pojačali nadzor, u tri smo dana susreli samo jedan auto. Slučaj i dalje istražuju, a počinitelj još nije otkriven. O mogućem motivu napada, Seferovići ne žele ni nagađati.

'Nismo se nikome zamjerili, nismo se s nikim potukli, nismo nikome dužni i ne znamo vjerujte koji je motiv da se ovo dešava', kaže Suljo Seferović.

No preko dana situacija je malo bolja. Ulica je prometnija, a policija ipak nešto primjetnija. U utorak u večernjim satima Seferoviće srećemo u ophodnji nedaleko kuće. Ponovno zauzimaju svoju poziciju na kojoj će provesti veći dio noći.

'Ima nas malo više tu unutra, onda se mijenjamo, budem negdje do 12, pola 1 onda ovi mlađi ostaju dva sata tri..', rekao je Sefarović.

Nakon eksplozije - požar

Četiri dana poslije eksplozije kod Seferovićevih, podmetnut je i požar na kući udaljenoj 500-injak metara, koja je u potpunosti izgorjela. Događaje policija ne povezuje, ali su unijeli nemir među romsko stanovništvo Kozari puteva. Zato i psiha kod Seferovićevih ne miruje. Reagira se na svaku sitnicu. Čak i slučajni prolaznici u blizini kuće doživljavaju se kao sumnjivci.

'Ja sam vidio dva tri čovjeka koji su mi bili jako sumnjivi, gledali su kuću, onda se razišli, ovaj u ulicu, a jedni u dućan, restoran, a na kraju kad je izašao van onda su se odmah spojili, dečki su mi bili sumnjivi', rekao je Sefarović.

U posljednje tri godine, u Hrvatskoj je zabilježeno 10 kaznenih djela zločina iz mržnje prema romima. Nakon posljednjih incidenata pitanje sigurnosti u romskim naseljima, potegnuo je njihov saborski zastupnik Veljko Kajtazi.

'Do danas MUP nije došao do odgovora, a bojim se da će počinitelji još jednom kao što je to često sa slučajevima u kojima je oštećena romska zajednica, proći nekažnjeno', Veljko Katajzi, saborski zastupnik romske nacionalne manjine.

Kozari putevi, slove kao jedno od nesigurnijih zagrebačkih naselja. Ali prema policijskoj statistici, ne odudaraju od ostalih.

'Statistika nas demantira, nema nekih bitnijih odstupanja u bilo kojim djelima što policija vodi svoju statistiku. Dosada nismo imali nekih posebnih izraženih tenzija ili problima kod nacionalnih manjina i nenacionalnih manjina, nemamo nekih posebnih problema u tom naselju', kazao je Dragan Vučić, predsjednik gradske četvrti Peščenica.

Unatoč tome, nelagoda ipak postoji. Zato Seferovići s dežurstvom nastavljaju i 10. noć. Sinoć im se ponovno pridružio i Dženano, obiteljski prijatelj. Volio bi, kaže, da može pridonijeti u pronalasku počinitelja. Unatoč hladnom i kišovitom vremenu Suljo ne namjerava cijelu noć provesti u kući.

'Bit će s toploga, ali bit ćemo opet biti na oprezu jer sigurno je nikad ne reci nikad, bolje malo promatrati, izlazit ćemo, ali ne kao prvih pet dana', kazao je Suljo Seferović.

A s dežurstvima će nastaviti, sve dok napadač na njegovu obitelj ne bude priveden licu pravde. 

Emisiju gledajte četvrtkom od 22:15 na Novoj TV, a više o pričama iz Provjerenog saznajte na novatv.hr/provjereno

Propustili ste emisiju? Pogledajte je besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene