Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Komentar Ivane Petrović

Slučaj Šešelj: Hrvatska ima sve instrumente za blokadu pregovora Srbije i EU

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Slučaj Šešelj se odnosi isključivo na priču između Šešelja i Haaškog suda, zbog toga taj slučaj ne treba uvlačiti u unutanju političku scenu Hrvatske. Takvav potez nije trebalo napraviti niti u prvom naletu.

Na spaljivanje hrvatske zastave ispred Palače pravde u Beogradu Hrvatska je reagirala primjereno, a oštra prosvjedna nota od strane hrvatskih vlasti je opravdana. Možda je trebalo malo bolje razmisliti o povlačenju veleposlanika iz Beograda u Zagreb na konzultacije s obzirom da takvo povlačenje veleposlanika nije u skladu s diplomatskom praksom, osim ako Hrvatska tim činom Srbiji ne želi poslati neku ultimativnu poruku.

Pročitajte i ovo Darko Obradović, stručnjak za sigurnost Dramatična potraga Sigurnosni stručnjak o istrazi oko nestale Danke: "Ne bi se otkazivala potraga da se nije dogodio preokret" Aleksandar Vulin Odgovor Radmanu Vulin: "Neka mi Hrvatska pokaže koji je grad ljepše, srdačnije i iskrenije od Zagreba dočekao Hitlerovu vojsku"

Vučić osudio Šešeljevo paljenje hrvatske zastave, razgovarat će s Milanovićem

Šešelj zapalio hrvatsku zastavu usred Beograda!

Šešelj je i prije nekoliko dana palio zastave pred Vladom Srbije. Zapalio je američku zastavu, zastavu Europske unije kao i onu NATO Saveza. Niti Europska unija, kao ni NATO savez, a ni SAD nisu reagirale na paljenje zastave povlačenjem veleposlanika.

Slučaj Šešelj se odnosi isključivo na priču između Šešelja i Haaškog suda, zbog toga taj slučaj ne treba uvlačiti u unutanju političku scenu Hrvatske. Takvav potez nije trebalo napraviti niti u prvom naletu. Hrvatska je zemlja članica Europske unije, ona ima sve instrumente da tijekom pregovora Srbiju može vrednovati na pravi način. Da je tomu tako, svjedoči i Rezolucija o Srbiji Europskog parlamenta donesena u studenom 2014. godine koja je bila glavna platforma glavnog Haaškog tužitelja Sergea Brammertza da podnese žalbu. On je citirao dijelove te Rezolucije u svojoj žalbi koja je na kraju prihvaćena na način da je Žalbeno vijeće tražilo da se opozove odluka o puštanju Šešelja na slobodu koja je, najblaže rečeno, presedanski donesena, prvi put u povijesti Tribunala na osobnu procjenu raspravnoga vijeća.

S druge strane, kaznena prijava koju je srbijansko tužilaštvo podnijelo po službenoj dužnosti, nakon što je Šešelj zapalio zastavu Hrvatske države je donja granica reakcije. Oni su to morali napraviti. Ne bi previše hvalila da je to jako dobro jer su to trebali napraviti odmah po njegovom dolasku iz Haaga. Kada je Šešelj počeo širiti svoju ratnu huškačku retoriku i promovirati plan velike Srbije.

Više javno tužiteljstvo u Beogradu pokrenulo je kazneni postupak protiv haaškog optuženika i vođe Srpske radikalne stranke Vojislava Šešelja

Ono što je u ovom trenutku najbitnije je postavljanje i određivanje stava Srbije prema Šešelju. Ono što mnogo više brine su izjave ministra Vulina koji je u ime službene politike, s obzirom da je ministar u Vladi, vrijeđao na neki način hrvatske državne vlasti, a generala Gotovinu nazvao je ustaškim generalom. Tim činom je i službeno pokazao da Srbija i dalje ne poštuje međunarodno pravo niti presude, u ovom slučaju čak dva međunarodna suda, suda za bivšu Jugoslaviju i Međunarodnog suda pravde.

Srbija se mora prema tome odrediti. Hrvatska je zemlja članica Europske unije, dok Srbija pregovara s Europskom unijom. Hrvatska također ima na raspolaganju sve instrumente od posebnih zahtjeva do blokade pregovora ukoliko to bude potrebno.

Ono što nas najviše zanima , iz vrlo razumljivih razloga je odgovor an pitanje zbog čega prvostupanjska presuda u slučaju Šešelj još nije objavljena?

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene