Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ostaje u Remetincu

Sanaderu odbijena jamčevina, doznajemo što je dovelo do takve odluke suda

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Izvanraspravno vijeće zagrebačkog Županijskog suda odlučilo je o dvije nekretnine kao jamstvu da se bivšem premijeru i predsjedniku HDZ-a Ivi Sanaderu istražni zatvor zamijeni obranom sa slobode od Uskokovih optužbi za korupciju.

Završeno je ročište na kojem je Izvanraspravno vijeće zagrebačkog Županijskog suda razmatralo prijedlog jamčevine obrane bivšeg premijera i predsjednika HDZ-a Ive Sanadera.

Vijeće je na sjednici odlučilo te službeno odbilo ponudu obrane Ive Sanadera za priznavanjem dvije nekretnine kao jamstva da se bivšem premijeru i predsjedniku HDZ-a Ivi Sanaderu istražni zatvor zamjeni obranom sa slobode od Uskokovih optužbi za korupciju u slučaju Fimi media.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna I dalje bez službene potvrde Izvor: Sanaderu je vjerojatno ukinut zatvor uz jamstvo Slika nije dostupna Fimi media na Vrhovnom sudu Uskok smatra da Ivi Sanaderu treba uzeti još skoro 8,5 milijuna kuna

Svoje nezadovoljstvo, odvjetnici Ive Sanadera izrazili su izlaskom kroz stražnja vrata Suda. Obraćanje medijima neće održati.

Glasnogovornik zagrebačkog Županijskog suda, Krešimir Devčić obrazložio je odluku Suda o odbijanju jamstva Ivi Sanaderu. Napomenuo je kako je problem uočen kod obje nekretnine koje je obrana ponudila kao jamčevinu.

Kad je riječ o prvoj nekretnini u Kozarčevoj ulici, Vijeće je utvrdilo da ne postoji dovoljna garancija da bi se jamčevinom, odnosno hipotekom na dijelu kuće koja je u suvlasništvu Mirjane Sanader, polučila ona svha koja je potrebna, a to je osiguranje jamstvom i zamjena za istražni zatvor, rekao je novinarima glasnogovornik suda Krešimir Devčić nakon što je Vijeće iza zatvorenih vrata objavilo odluku strankama u postupku.

Obrana je u tom slučaju predložila da se jedna trećina kuće upiše na dvoetažnom stanu koji se nalazi u sklopu zgrade u Kozarčevoj, no Vijeće je zaključilo da se o neetažiranoj zgradi koja nema stanove kao posebne dijelove zbog čega je upitna komercijalna vrijednost tog dijela nekretnine.

Osim toga, kazao je Devčić, na toj zgradi nalazi se upis, odnosno blokada dvije trećine kao garancija u postupku eventulanog oduzimanja imovinske koristi od Ive Sanadera.

Kad je riječ o drugoj ponuđenoj nekretnini na Srebrenjaku koja je u vlasništvu jednog od Sanaderovih odvjetnika Gorana Suića, Vijeće je utvrdilo da iz zemljišnih knjiga proizlazi negativna zabilježba, a to je da u odnosu na tu zgradu nije položena građevinska ni uporabna dozvola.

"To je za sudsko Vijeće upitno. Postoji načelo povjerenja u zemljišne knjige i samim time Vijeće smatra da je upitna vrijednost zgrade, odnosno prvenstveno komercijalna vrijednosti kao kasnija moguća naplata, odnosno da se iz njene vrijednosti poluči prvotna vrijednost jamstva od 12,4 milijuna kuna.

CIJENU PLAĆAJU GRAĐANI 'Glavna je stvar da ljudi ne vjeruju pravosuđu'

Obrana se može na ovu odluku žaliti Vrhovnom sudu, a za to imaju pravo tri dana od trenutka kada prime službeno rješenje Suda. Također, obrana može ponuditi prijedlog novih nekretnina koje bi s emogle uzeti u obzir kao jamstvo. Ivo Sanader za sada ostaje u istražnom zatvoru u Remetincu.

Ročište, koje je bilo zatvoreno za javnost, na kojem su bili i predstavnici Uskoka, Sanader i njegovi branitelji Jadranka Sloković i Goran Suić, trajalo je oko sat i 15 minuta.

FIMI MEDIA Mirjana Sanader zatražila procjenu kuće dan prije odluke Vrhovnog suda

Na ovu odluku stranke imaju pravo žalbe Vrhovnom sudu. Tek nakon pravomoćnog rješenja Sanader bi mogao izaći iz zatvora u Remetincu.

Ako se jedna od strana u postupku bude žalila na odluku Izvanraspravnog vijeća Vrhovnom sudu, za što imaju rok od tri dana, puštanje Sanadera iz zatvora moglo bi se razvući na još nekoliko dana.

Ivo Sanader stigao je na sjednicu izvanraspravnog vijeća zagrebačkog Županijskog suda nešto prije 11 sati.

Podsjećamo, obrana bivšeg premijera i predsjednika stranke HDZ, Ive Sanadera, u ponedjeljak je dopunila dokumentaciju kojom traže da se dvije nekretnine u Zagrebu priznaju kao jamstvo da Sanader neće bježati, potvrdio je to u ponedjeljak glasnogovornik zagrebačkog Županijskog suda Krešimir Devčić.

Sanaderovi branitelji predložili su nekretnine kao jamstvo nakon što je Vrhovni sud u četvrtak ukinuo presudu protiv Sanadera te mu produljio istražni zatvor u slučaju Fimi media i zamijenio ga jamstvom od 12,4 milijuna kuna.

Sud u utorak odlučuje hoće li Sanaderu priznati nekretnine kao jamstvo

Nekretnine kao jamčevinu ponudili su Sanaderova supruga Mirjana i jedan od njegovih branitelja Goran Suić, no sud je u petak nakon razmatranja prijedloga zatražio od obrane dopunu dokumentacije. (Hina,M.G.)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene