Obavijesti Video Pretražite Navigacija
STRAVA U ŠKOTSKOJ

VELIKA OPERACIJA PROTIV PEDOFILA 77 osoba već u zatvoru, istraga u tijeku

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U velikoj operaciji škotske policije identificirano je 523 djece za koje se sumnja da su potencijalne žrtve seksualnog zlostavljanja na internetu.

U operaciji Lattise koja je provedena u Škotskoj između 6. lipnja i 15. srpnja otkriveno je 30 milijuna spornih fotografija. U operaciji je sudjelovalo 134 istražitelja koji su vodili racije u kućama 83  osumnjičenika, a to je do sada rezultiralo uhićenjem 77 osoba.

Pročitajte i ovo Ilustracija Golema akcija "Ovakva akcija do sada nije viđena": Privedeno 80 muškaraca osumnjičenih za pedofiliju, među njima zastupnik, profesor, trener... Slika nije dostupna Pokrenuta istraga UPOZORENJE! Pedofilski portal s preko 7 milijuna korisnika KRADE fotografije maloljetnica s Facebooka!

Optuženi su za prijestupe među kojima su silovanje, seksualno iznuđivanje, dijeljenje degradirajućih fotografija djece, od kojih su neka bila stara svega tri godine.

Od 523 žrtve ili potencijalne žrtve u dobi između tri i 18 godina, njih 122 upućeno je socijalnoj službi, javlja Sky News.

Prikupljeno je više od 100.000 chatova i prijenosa uživo seksualnog zlostavljanja, a oko 547 uređaja zaplijenjeno je u opsežnoj istrazi koja je još uvijek u tijeku.

Asistent zapovjednika Constable Malcom Graham kazao je kako je operacija Lattise rasvijetlila razine na kojima se odvija ovaj problem.

'Zlostavljanje djece putem interneta je nacionalna prijetnja. Stvarnost je da se ona događa upravo sada, ne samo u Škotskoj već diljem svijeta, djeci svake dobi', rekao je.

'Neka bude jasno, seksualno zlostavljanje djece i njihovo iskorištavanje, koje se događa od dijeljenja fotografija na kojima se vidi silovanje, seksualno mučenje ili napad na dijete do zavođenja i seksualnog iznuđivanja, događa se samo i iznimno zbog odluke koju je donio zlostavljač. Zlostavljanje djece putem interneta nije zločin bez žrtve: djecu svake dobi se seksualno zlostavlja i iskorištava u Škotskoj i kada se slika ili video objave i dijele, od te se djece ponovno radi žrtve. Škotska policija je predana tome da zaštiti djecu', rekao je Graham.

Škotske vlasti napominju kako internet igra veliku ulogu u seksualnom zlostavljanju mlade škotske populacije. Zabilježen je porast neprimjerene komunikacije s djecom preko interneta za 60% i to od strane odraslih prema djeci mlađoj od 13 godina.

'Iako je mnogo pozitivnih aspekata online svijeta, moramo također biti svjesni i rizika', kazao je škotski ministar za djecu Mark McDonald.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene