Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Tolerantna sredina

ŠIBENIK IM NUDI BOLJI ŽIVOT 'Sirijci su dobrodošli'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dio sirijskih izbjeglica po koje su pripadnici MUP-a otišli u Grčku, dobrodošao je u Šibenik, istaknuo je gradonačelnik Željko Burić.

Protiv sirijskih izbjeglica u Šibeniku nitko ne bi imao ništa, tvrdi šibenski gradonačelnik Željko Burić te ističe da je dio njih dobrodošao u grad, gdje mogu probati pronaći posao i integrirati se u društvo.

Pročitajte i ovo POS stanovi; ilustracija - 1 I to su dočekali Kraj iščekivanja za šibenske obitelji: Ministar Bačić uručio im ključeve stanova Dostava pošiljaka: Ilustracija - 5 Gdje je zapelo? Je li ovo rekord? Poslali pošiljku na kratku relaciju, nevjerojatno koliko je putovala: "Čak i u vrijeme rata je pošta funkcionirala točno u dan"

Ministarstvo socijalne politike za 50 izbjeglica traži smještaj u Zagrebu, Rijeci i Splitu, a Burić je ponudio i Šibenik kao mjesto za pronalazak njihovog novog doma.

"Apsolutno podržavam takvu ideju, a činjenica je da Šibenik već ima problema s nedostatkom kvalificirane radne snage. Prije svega, tu mislim na zanatska zanimanja poput stolara, bravara i tokara. Mi smo zemlja Europske unije i ne smijemo gledati na Sirijce kao potencijalne teroriste. Trebamo ih integrirati u društvo, a ne getoizirati", kaže za Šibenik.in Burić.

Izbjeglicama koje se odluče na dolazak u Hrvatsku, država će pomoći u stambenom zbrinjavanju, time što bi Državna agencija za upravljanje državnom imovinom (DUUDI) odmrznula bi dio svojih stanova. Iako Šibenik nema takvih stanova, Burić smatra da je dogovor s državom o privremenom stambenom zbrinjavanju moguć.

"Smatram da bi Šibenčani apsolutno prihvatili te ljude, odnosno velika većina bi razmišljala na moj način. Naravno, bilo bi i onih koji bi pod utjecajem propagande bili suzdržani. Ipak, smatram da ne smijemo na taj način razmišljati jer je zasigurno riječ o poštenim i normalnim ljudima", kaže šibenski gradonačelnik.

Kao bivši ravnatelj šibenske bolnice, Burić napominje da mu je dobro poznato kako je sirijski zdravstveni sustav bio jedan od ponajboljih na Bliskom istoku, a napominje i da su ostali visokoobrazovani Sirijci dobrodošli u Šibenik.

Predstavnici MUP-a u utorak ujutro otišli su u Grčku kako bi pokušali nagovoriti 20 Sirijaca da izaberu Hrvatsku kao novi dom. Hrvatska se obvezala da će do 2017. godine primiti više od 1700 izbjeglica iz Sirije.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene