Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Strani mediji se raspisali o Hrvatskoj: Ustavni sud blokirao Milanoviću put za sastavljanje vlade, ali kad bi mu to uspjelo...

Prometni vještak: Mogao je poginuti!

POKUŠAJ UBOJSTVA Prepiljeni vijci na kotaču auta predsjednika HND-a! Evo što je Leković rekao za DNEVNIK.hr

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nepoznat netko prepilio je dopola dva vijka na prednjem desnom kotaču automobila Saše Lekovića, predsjednika Hrvatskog novinarskog društva, koji je primjetio da nešto nije u redu prije nego što mu je otpao kotač.

 

Pročitajte i ovo Damir Kosmač Ubojica na slobodi Pred djecom nasmrt zatukao ženu i tijelo bacio u Savu, a onda je počinio novi užasni zločin - batom za meso premlatio ljubavnika Ivica Vlakić ivica vlakić Deset puta izbo brata nožem: Podignuta optužnica za pokušaj ubojstva protiv bivšeg dogradonačelnika

U Saboru je zatražena stanka zbog pokušaja atentata na Sašu Lekovića, predsjednika Hrvatskog novinarskog društva.   

Saša Leković, predsjednik Hrvatskog novinarskog društva, pukim slučajem je u četvrtak izbjegao po život opasnu prometnu nesreću za koju je, prema svemu sudeći, odgovoran zasad nepoznati počinitelj koji mu je prepilio dva vijka na kotaču automobila.

"Putovao sam službeno u Novi Sad i već tijekom puta sam osjetio da teško kontroliram automobil. Nekih deset kilometara nakon što sam ušao u Srbiju morao sam stati i pozvao sam vučnu službu. Već sam tada vidio da je prednji desni kotač iskrivljen i da nedostaju neki vijci na njemu, pa sam ih pronašao i predao mehaničaru kojem je vučna služba odvezla automobil. On mi je potvrdio da su dva vijka prepiljena dopola pa su tijekom vožnje pukli", rekao je Leković za Dnevnik.hr, dodajući da se to dogodilo u četvrtak navečer.

Siguran je da su mu vijci prepiljeni u Hrvatskoj, ali ne može znati kada, jer se automobilom rijetko koristi u Zagrebu, gdje uglavnom putuje biciklom ili javnim prijevozom. "Prijavit ću slučaj policiji kad se vratim, ali reda radi, ne očekujem da nađu onoga tko mi je to napravio. Moguće je da su vijci prepiljeni mjesecima ranije", kaže Leković.

Ovo nije prvi slučaj da mu netko radi o glavi na sličan način. Prije nekoliko godina, dok je putovao prema Osijeku, također je osjetio da mu se automobil neobično ponaša. Zaustavio se na benzinskoj pumpi i ustanovio da su mu sva četiri vijka na kotaču otpuštena

U Hrvatskom novinarskom društvu su šokirani informacijom da je netko prepilio vijke na kotaču Lekovićevog automobila, no zasad neće ništa činiti dok se on ne vrati u Zagreb. 

Na svom profilu na Facebooku Leković je napisao što mu se dogodilo, pojasnivši da mu je automobil bio na tehničkom pregledu prije dvadesetak dana. "To je inače jedna od češćih metoda "opstrukcije“, poručio je Leković, dodajući da ovaj četvrtak može računati kao "rezervni rođendan". 

Prometni vještak: Mogao je poginuti

Željko Čičak, diplomirani inženjer prometa i sudski vještak za cestovni promet, objasnio nam je da bi prepiljeni vijci lako mogli dovesti do nesreće sa smrtnom posljedicom. "Moglo se dogoditi ono najgore, da putnici u automobilu poginu. Pošto je u pitanju prednji kotač automobil bi, u slučaju njegovog otpadanja, lako mogao sletjeti u desnu, ali i u lijevu stranu. U takvim slučajevima su sve, pa i najgore, opcije otvorene", kaže Čičak za Dnevnik.hr. 

Čičak kaže da je puno opasnije ukoliko su vijci prepiljeni dopola nego da su skroz prerezani. "Tako se to i radi. Da ih se prepili do kraja vidjelo bi se da oni nedostaju. Ukoliko netko želi da osoba strada ostavit će ih u stanju kao da postoje, iako oni više nemaju osobine", kaže Čičak. 

Iako je u ovakvim slučajevima teško pretpostaviti kada su vijci prepiljeni, Čičak kaže da oni teško puknu odmah, ali da ne mora puno potrajati da se do kraja slome od vibracija. Za Lekovića kaže da je vjerojatno iskusan vozač jer je na vrijeme primjetio po zvuku i vibracijama da nešto nije u redu, pa je zaustavio automobil u pomoćnoj traci, što ga je i spasilo. "Neiskusan vozač možda ne bi primjetio te simptome na vrijeme, pa bi to vjerojatno završilo tragično", kaže Čičak. 

Učestale prijetnje novinarima

Hrvatsko novinarsko društvo je prije nekoliko dana tražilo od Hrvatskog sabora raspravu o prijetnjama hrvatskim novinarima, o čemu je Dnevnik.hr već pisao

Posljednji povod za takav zahtjev su bile pismene prijetnje Branki Valentić, ravnateljici Hine, kao i Goranu Borkoviću, glavnom uredniku portala Forum.tm. 

Posebno upozorava na prijeteća pisma koje su prije nekoliko dana primili Branka Valentić, ravnateljica Hine te Goran Borković, glavni urednik portala Forum.tm. Prijeteće pismo Valentićevoj bilo je potpisano s "Jedan HOS-ovac", a ono Borkoviću nosilo je potpis "Ustaške zmije". 

HND je nedavno osudio i prijetnje smrću upućene novinarki Nove TV Emi Branici. 

Izvršni odbor HND-a traži hitnu istragu

Izvršni odbor HND-a pozvao je nadležne institucije na istragu i primjerene reakcije. "Jučerašnji je događaj samo kuliminacija verbalnih napada i najgorih uvreda na račun predsjednika HND-a. Kolega Saša Leković od dana preuzimanja mandata predsjednika HND-a konstantno je izložen javnom linču, pojedinih portala na kojima je stalno izložen vrijeđanima, prozivkama i prijetnjama, dok u komentarima čitatelji otvoreno pozivaju na njegovo ubojstvo", kaže se u priopćenju IO-a, kojeg potpisuje Elizabetan Gojan, članica toga tijela, dodajući da i ovaj slučaj dokazuje da je malen korak od prijetnji do fizičkog nasilja. 

"Zato zahtijevamo najhitnije postupanje nadležnih institucija u svim slučajevima prijetnji novinarima. Odbor za informiranje, informatizaciju i medije Hrvatskog sabora pozivamo da o toj, za društvo krajnje opasnoj pojavi, neizostavno raspravlja odmah", kaže se u priopćenju u kojem se izražava duboka zabrinutost što još uvijek nije riješen niti jedan slučaj prijetnji novinarima u Hrvatskoj te da se broj uvreda koje uključuju govor mržnje kao i izravne prijetnje novinarima posljednjih dana drastično povećao.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene