Obavijesti Video Pretražite Navigacija
PRESUDA O ARBITRAŽI

ROK ZA ŽALBU JE 1. VELJAČE Pravni stručnjak otkriva kakvi su izgledi Hrvatske

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Rok za osporavanje arbitražne presude u Ženevi, koja je donesena u korist MOL-a, ističe 1. veljače, poručuju iz Vlade.

Hrvatskoj Vladi 1. veljače istječe rok od 30 dana za osporavanje arbitražne presude u Ženevi, kojom je odlučeno u korist MOL-a.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna OTKUP DIONICA INE INTERPELACIJA O RADU VLADE Bernardić traži da HDZ uključi opoziciju u pregovore s MOL-om Slika nije dostupna OTVORENI ZA PRIJEDLOGE HNS PREDSTAVIO PLAN ZA OTKUP INE Vlada je loše prepisala model iz 2014.

Na tu presudu ne postoji mogućnost žalbe, ali će se tražiti njezino poništenje pred Saveznim sudom Švicarske, kako je ranije najavio i sam premijer Andrej Plenković.

Iz Vlade ne otkrivaju s kojim argumentima će nastojati pobiti tu presudu UN-ove komisije za međunarodno trgovačko pravo. Iz Ministarstva za zaštitu okoliša i energetike, koje je zaduženo za arbitražne postupke u slučaju Ina - MOL, kažu da će tužbu podnijeti na vrijeme

"Ono što možemo kazati, jest da rok za podnošenje tužbe za poništaj pravorijeka još uvijek traje te će isti biti pravovremeno podnesen od strane ovlaštenih zastupnika", kažu u Ministarstvu za zaštitu okoliša i energetike, dodajući da Hrvatska poduzima sve raspoložive mogućnosti s ciljem zaštite nacionalnih interesa.

Pravni stručnjak Miljenko Giunio objašnjava da su razlozi za to osporavanje presude vrlo ograničeni.

"Svodi se praktički samo na nepostojanje ugovora o arbitraži i na jako grube proceduralne greške", kaže Giunio, dodajući da se može svesti i na to da je presuda protivna javnom poretku Švicarske. S obzirom na te razloge izgledi za poništenje presude su nam, tvrdi Giunio, mali.

"Praksa pokazuje da te stvari vrlo rijetko uspijevaju, a i ovdje ne znam koji bi razlog mogao biti prisutan pa da to uspije, ali svašta je moguće", kaže Giunio.
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene