Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Fali ti jedan papir'

Reporter Dnevnika Nove TV provjerio koliko je sustav e-građanin brz i učinkovit

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Umjesto da po rodni list ode u Đakovo gdje je rođen, Vjekoslav Đaić zaputio se u Finu.

Pokušajte se sjetiti koliko ste vremena i novca izgubili čekajući za dokumente na raznim šalterima. A o onoj rečenici: 'Fali ti jedan papir', da i ne govorimo. Uštedjeti vrijeme, novac i živce može se putem sustava e-građanin. Vladajući se hvale kako stalno rade na nadogradnji i dodavanju novih usluga, a reporter Dnevnika Nove TV provjerio je je li to zaista brzo i učinkovito.

Pročitajte i ovo Vatrogasci, ilustracija optužni prijedlog Drama na sjeveru Hrvatske: Polijevali gorivo po cesti i zapalili! Ilustracija, djeca u školi Nakon svađe Drama u zagrebačkoj školi: Učenik prijetio da će donijeti pušku

Umjesto da po jedan papir, odnosno rodni list, ode u Đakovo gdje je rođen, što bi mu uzelo vrijeme i novac, Vjekoslav Đaić odlučio je umjesto u vlak otići u poslovnicu Fine i probati to učiniti putem sustava e-građanin.

Građani komentarima kreiraju zakone - prihvaćeno ih 41 posto

Taj sustav već koristi 130.661 korisnik, a do sada su 1.982.767 puta zatražili usluge. Sve što je potrebno dobije se u poslovnici Fine - za nekoliko minuta.

Vjekoslav se odmah sam ulogirao putem korisničkih podataka, aktivirao svoj korisnički račun, i zatražio željene dokumente. Bilo je potrebno doista svega nekoliko klikova da na svom e-mailu ima rodni list. Njega odmah može isprintati i spreman je za uporabu, a trošak je nula kuna.

'Jednostavnije je dobiti domovnicu, potvrdu o prebivalištu, rodni list online nego čekati u redovima', kaže ministar uprave Arsen Bauk.

Uskoro i potvrda o nekažnjavanju

No, građani koje smo zatekli u MUP-u Petrinjskoj ulici za to nisu znali.

'Znam da štedi, ali u principu, nisam upoznata', rekla nam je jedna gospođa.

'Danas sam to tek shvatila, ali kako mi se žuri ipak sam došla ovdje', kaže druga.

Ove je godine svaki treći građanin kupovao putem interneta

Potvrda o boravištu ili prebivalištu, dio su usluga koje ministarstvo unutarnjih poslova nudi putem ovog sustava. Drugim riječima, vrlo elegantno se može izbjeći stajanje u redu.

Trenutačno se može koristiti više od 20 usluga. Od pregleda recepata u posljednjih 6 mjeseci, OIB-a, matičnih knjiga, do e-dnevnika za roditelje.

'Nakon dvije godine nitko ne bi smio nikoga tražiti domovnicu'

'Potvrda o nekažnjavaju će uskoro biti dostupna kad se ministarstvo pravosuđa uključi u sustav i sve što može biti online ćemo pokušati da bude online', kaže Bauk.

Od danas je aktivno e-savjetovanje, pa o zakonima i propisima građani mogu sudjelovati u javnoj raspravi i putem ovog sustava.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene