Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Drama u Sisku:

VIDEO 'Bez Rafinerije mi postajemo mjesto sa suzama i siromaštvom'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Radnici Rafinerije nafte Sisak strahuju od gubitka radnih mjesta, što bi se moglo i dogoditi ukoliko dođe do njezina gašenja. S radnicima, koji su u srijedu prosvjedovali i tražili da se spase njihova radna mjesta, bio je reporter Dnevnika Nove TV, Andrija Jarak.

Radnici Rafinerije nafte Sisak već mjesecima ponavljaju da Sisak ovisi o Rafineriji jer je u tom gradu premalo radnih mjesta. I gradonačelnica Siska jasno je poručila da o sudbini Rafinerije ovisi i sudbina grada.

'Bez Rafinerije nafte Sisak, koja je zadnji kotač u ovom gradu, koja je industrijska proizvodnja, mi postajemo jedno selo, jedno mjesto bez ljudi, bez osmjeha, samo sa suzama i siromaštvom. Bez egzistencije za nas, za našu djecu', rekao je za Dnevnik Nove TV Ibrahim Novljaković u ime Stožera za obranu Rafinerije nafte Sisak.

'Oni (MOL) žele svoju rafineriju, koju imaju kod Budimpešte, i koja ima velike kapacitete, njezinu robu izvoziti ovdje. Mi smo nemali svjedoci da nikad nije bila manja prerada u Rafineriji, a veća otprema. To je vrlo znakovito i to znači što oni zapravo žele. Mi im to nećemo dozvoliti', tvrdi Ibrahim Novljaković.

Pročitajte i ovo Zapaljena kuća u Sisku policija traži počinitelja Ostali su bez svega i trebaju vašu pomoć! Zapalili su im kuću dok je u njoj bilo jedanaestero djece: "Ne znamo gdje ćemo spavati" Rafinirano zatvaranje (Foto: Dnevnik.hr) Ogorčeni radnici INA-e ''Stručnjacima je uspjelo nešto što nije ni jednoj naftnoj kompaniji u svijetu - zatvoriti najprofitabilnije postrojenje''

Ministar Vrdoljak o MOL-u: 'Ako žele, mogu sutra ugasiti rafineriju u Sisku'

Svi ovi ljudi, koji su se u srijedu okupili na prosvjedu, rade godinama u Rafineriji. Sad su u velikom problemu, a egzistencija im je ugrožena. Reporter Dnevnika Nove TV, Andrija Jarak, pričao je s njima. Pitao ih je što očekuju dalje.

'Očekujem da nas netko zaštiti. Hoće li to biti Vlada ili... Ja vjerujem da ćemo to biti mi sami. Jer nas nitko drugi neće zaštititi', rekao je jedan od nezadovoljnih ranika.

Upitani su i što misle, ima li Rafinerija budućnost, hoće li je zatvoriti.

'Budućnost sigurno ima. Imamo domaću naftu, imamo našu rafineriju, znanja i vještine da to plasiramo na tržište koje bi trebali vratiti, koje smo imali do prije nekoliko godina', rekao je jedan od prosvjednika.

Na pitanje što ako se zatvori Rafinerija - što će se dogoditi, odgovorili su kako će 'Sisak postati mrtav grad'.

'Bili smo u mnogim gradovima gdje je nestalo industrije, otišli su ljudi. Ne znam od čega ćemo živjeti ako ostanemo bez posla. Od zraka...', bojažljivo se pitaju neki od radnika.

'Danas smo dogovorili da se predsjedniku Vlade, predsjedniku Sabora i predsjedniku države pošalje otvoreno pismo. Želimo da se operativno svi pokrenu, da se probude iz tog svog sna i da shvate da su oni tamo da rade svoj posao, da zaštite radnike, građane i sve ostale'
, zaključio je Novljaković za Dnevnik Nove TV.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene