Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sjećanje

Pupovac objasnio kada će otići na obljetnicu Oluje u Knin

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Bio sam u Vukovaru i kad su me pitali hoću li ići u Knin rekao sam da u Vukovar uvijek, a u Knin samo onog momenta kada budemo istinski slavili mir, rekao je Pupovac.

Saborski zastupnik i predsjednik Srpskog narodnog vijeća (SNV) Milorad Pupovac rekao je u petak da su se u sklopu niza aktivnosti koje SNV i Documenta organiziraju povodom sjećanja na sve nestale i ubijene tijekom i nakon akcije "Oluja" odlučili komemorirati i hrvatske i srpske žrtve jer sukobljene i suprostavljene politike sjećanja samo produbljuju i produžuju rat i stvaraju stanje svijesti u kojem se ne možemo pošteno, moralno i ljudski odnositi prema stradanjima.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Događaj za povijest MINISTROVA ZAHVALA 'Do novog mimohoda.... Domovini vjerni!' Slika nije dostupna ovacije za predsjednicu 'Danas se sjećamo onih koji su slomili kičmu velikosrpskoj politici Slobodana Miloševića'

"Dosadašnjih osam godina smo se u svojim izjavama sjećanja sjećali svih žrtava - i Hrvata i Srba. Ove godine smo odlučili da komemoriramo sve žrtve - i hrvatske iz '91. i '92. i kasnije, ubijene od strane pripadnika krajiških snaga ili civila na tom području; i srpske žrtve, bilo iz "Bljeska", bilo iz "Oluje". Odlučili smo tako jer su to za nas žrtve jednog naroda, našeg hrvatskog i našeg srpskog naroda. Odlučili smo da to učinimo zbog toga što sukobljene i suprostavljene politike sjećanja samo produbljuju i produžuju rat i stvaraju stanje svijesti u kojem se ne možemo pošteno, moralno i ljudski odnosti prema stradanjima kroz koja smo prošli", rekao je Pupovac nakon konferencije za novinare na kojoj je predstavljen interaktivni narativ 'Oluja u Haagu'.

Ovo je Gotovinin odgovor na pitanje gdje će slaviti Oluju

Cilj tih aktivnosti je, kako je rekao, stvoriti pretpostavke da u Hrvatskoj počne suočavanje s posljedicama, demografskim gubicima i ljudskim stradanjima i "u krajnjoj liniji s političkim posljedicama za hrvatske političke, nacionalne i demokratske vrijednosti".

'Kad budemo slavili mir'

Upitan hoće li otići na obljetnicu "Oluje" u Knin, rekao je da će to napraviti onog momenta kada budemo istinski slavili mir, mir za sve građane u Hrvatskoj i mir za odnose između naroda na prostoru bivše Jugoslavije.

"Bio sam u Vukovaru i kad su me pitali hoću li ići u Knin rekao sam da u Vukovar uvijek, a u Knin samo onog momenta kada budemo istinski slavili mir, mir za sve građane u Hrvatskoj, mir za odnose između naroda na prostoru bivše Jugoslavije, kada se budemo suočili s činjenicama, strašnim posljedicama koje je rat ostavio i u Kninu i na tom širokom prostoru Hrvatske. Zasad ne vidim da ima interesa oko toga, zasad vidim da se u Hrvatskoj samo takmiče tko će vjerodostojnije obilježiti "Oluju", a ne tko će se iskrenije suočiti s njenim posljedicama", ustvrdio je.

Izrazio je uvjerenje da njegov dolazak u Knin u ovom okolnostima ne bi ništa promijenio, a budućnost je, kaže, otvorena za izgradnju drugačijeg pristupa.

Istaknuo je da neće pozvati ni premijera Zorana Milanovića niti bilo koga druga od visokih predstavnika vlasti ili političkih stranaka u Hrvatskoj na komemoraciju žrtava u Vrginmost (gdje SNV organizira komemoraciju u spomen na ubijene i nestale u i nakon Oluje) "jer nije realno da se bilo tko od njih odazove".

"Nitko od njih u ovom trenutku nema perspektivu koju je potrebno stvoriti", ustvrdio je predsjednik SNV-a.

Na upit kakve su promjene potrebne među političkim elitama da se datumi poput "Oluje" prestanu instrumentalizirati, Pupovac je rekao da je potrebno odgovorno suočavanje s činjenicom što se dogodilo i što se proizvodi ovakvim politikama sjećanja kod mladih ljudi.

"Potrebno je da počnemo mijenjati politike sjećanja. U protivnom ćemo imati sjećanje za rat, a ne sjećanje za mir", poručio je.

Naglasio je da u proteklim godinama niti jedan njihov skup, bilo da je riječ o žrtvama iz Drugog svjetskog rata, antifašističkoj borbi ili o žrtvama u ratu od 1991. do 1995. nije bio bez onih koji ometaju.

"To je nažalost naše stanje i još jedan pokazatelj nespretnosti na istinski odnos prema žrtavama ili nespremnosti na istinsko izmirenje i priznavanje ratnih strahota", ustvrdio je.

Tradicionalno će se čitati Izjava sjećanja

Srpsko narodno vijeće i Documenta organiziraju komemorativno obilježavanje u spomen na ubijene i nestale u toku i nakon akcije Oluja, u nedjelju, 2. kolovoza, u selu Pješčanica (Općina Vrginmost) ispred Crkve sv. Ilije. Organizatori će tamo na mjesnom groblju u obližnjoj Gornjoj Čemernici položiti cvijeće na grob Dmitra Obradovića, predsjednika Skupštine općine Vrginmost, koji se ratnih devedesetih zalagao za suživot Hrvata i Srba.

U ponedjeljak, 3. kolovoza u vijećima srpske nacionalne manjine tradicionalno će se čitati Izjava sjećanja kojom lokalna vijeća odaju spomen svim žrtvama rata.

Na samu godišnjicu "Oluje", u srijedu, 5. kolovoza u HNK Ivana pl. Zajca u Rijeci održat će se javni razgovor "Drugi rat", u režiji Olivera Frljića. Pet protjeranih žena, različitih nacionalnosti će kroz razgovor s moderatoricom Vesnom Janković ispričati svoja sjećanja na ratne dane.

U petak, 7. kolovoza delegacije SPC-a, SNV-a i Udruženja porodica Protiv zaborava održat će komemoraciju stradalima u izbjegličkoj koloni na Petrovačkoj cesti, Bosanski Petrovac. Dan nakon iste će organizacije održati komemoraciju žrtvama u Donjem Lapcu, Dvoru i u selu Gornje Selište kraj Gline. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene