Obavijesti Video Pretražite Navigacija
SVE VIŠE BIZARNIH DETALJA

Provjerili smo u kakvom su stanju šahtovi na autocestama

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Pojavio se novi šokantan detalji u slučaju šahta zbog kojeg su nastale velike gužve na Uskrs. Ispostavilo se kako je sporni šaht ocijenjen kao problematičan još u siječnju, ali se čekalo gotovo tri mjeseca da bi se sanirao.

Tko je zakazao u slučaju "šaht"? HAC ONC krivca traži u svojim redovima, pokrenuli su internu istragu u sektoru održavanja. A dok to ne bude gotovo, iskaču novi, pomalo bizarni detalji. Nepravilnosti na šahtu, zbog kojeg su i nastale gužve za uskrsne blagdane, uočene su još u siječnju.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Pazite na korak Ovako izgleda centar Zagreba: Lopovi "stvorili" 15 opasnih rupa koje vam mogu polomiti noge Slika nije dostupna Stanovnici ljuti Zagreb: Poklopci sa šahtova i dalje nestaju - novih nema

"U siječnju ove godine okno u lijevoj tunelskoj cijevi Svetog Roka okarakterizirano je kao okno s manjim oštećenjima, te kao takvo nije predstavljalo opasnost za promet. Dana 17.03.2016. godine na predmetnom revizionom oknu uočena su uznapredovala oštećenja, te je okno okarakterizirano kao kritično', stoji u priopćenju.

Prvo se postavila privremena regulacija prometa, pa tek onda, skoro tri mjeseca nakon uočenih oštećenja, kada je postalo kritično, krenulo se u sanaciju.

"Nemamo na odgovornim mjestima stručne i odgovorne ljude, koji su trebali odmah na početku vidjeti što je sve kritično, a ovo je bila kritična situacija, te šahtove je trebalo odmah početi sanirati", rekao je Željko Marušić, prometni stručnjak.

Prema podacima HAC-a, na našim autocestama ima oko 28 tisuća šahtova. Odlučili smo i sami provjeriti u kakvom su stanju.

Na 99. kilometru autoceste A1 Zagreb-Split nalazi se jedan od pet šahtova, koje su Hrvatske autoceste označile kao potencijalno opasne za promet. Beton oko šahta polako puca, a automobili pokraj njega prolaze velikom brzinom. Osim ovog, HAC mora sanirati još 3 šahta u tunelu Sveti Rok, te jedan u tunelu Plasina.

Šahtovi na pogrešnom mjestu

'Ovi su šahtovi postavljeni potpuno na krivom mjestu, kao da je netko postavio onako kako mu najbolje odgovara. Šahtovi trebaju biti na sredini kolotraga, kako kotači osobnih, a pogotovo teških vozila ne bi prelazili preko njih', rekao je Marušić.

Probleme sa šahtovima HAC je imao i prije tri godine, kada je automobil u tunelu Plasina naletio na puknuti šaht zbog čega je došlo do prometne nesreće u kojoj su ozlijeđene 4 osobe. Tužbi tada nije bilo, a jednoj osobi HAC je isplatio 50 tisuća kuna kao nadoknadu štete. Vozači i dalje nepovjerljivi.

'Ovo je već peti, šesti put u zadnjih 5,6 mjeseci da zatvaraju tunele, popravljaju šahtove, prođe dva kamiona, šaht ispadne, ne znam dokle to vodi', kaže Frane Alduk, vozač kamiona, Drniš.

Službe HAC-a ophodnju vrše 4 puta dnevno. Rok za sanaciju preostalih šahtova i ostalih nepravilnosti dali su si do 15. lipnja, kada počinje turistička sezona.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene