Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna
uživo

UŽIVO Ustavni sud: "Milanović ne može biti ni mandatar ni predsjednik Vlade ni ako podnese ostavku"

Budite na oprezu

Prevare sa svih strana - Kradu s bankovnih računa i varaju pri online-kupovini

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Naručila jedan mobitel, dobila drugi, zvuči vam poznato? U Hrvatskoj raste broj prijava ovakvih i sličnih prevara. Prošlog je tjedna, predstavljajući se kao djelatnik banke, nepoznati čovjek s računa otuđio nekoliko tisuća kuna.

Ako ste se i vi našli u sličnoj situaciji ili bili prevareni, javite nam svoje priče na moj.report@novatv.hr

Pročitajte i ovo Klinički bolnički centar Split Puštena kući Djeca završila u bolnici nakon što su pojela perece: Sve istražuju policija i inspekcija Ilustracija Umjesto provoda krš i lom Uigrani dvojac u Zagrebu mamio žrtve oglasima za masažu: Kada bi muškarci došli na druženje, nastao bi pakao

Prevara ima na sve strane. Zbog prezaposlenosti i manjka vremena postali smo iznimno nepažljivi te nam se sve češće događaju propusti koji potom dovode do raznih prevara. Ne bi li na trenutak skrenuli pažnju na njih donosimo Vam najnovije slučajeve prevare.

Putem jednog portala za oglašavanje, naša čitateljica pronašla je oglas za mobitel Iphone 5s po cijeni od 2100 kuna. Nakon razgovora s gospodinom iz Koprivnice koji je prodavao taj mobitel dogovorila je cijenu od 1900 kuna.

Godinama varala 74-godišnjakinju, krivotvorila joj čak i sudsku presudu

"Nazvala sam čovjeka da ga pitam u vezi detalja oko mobitela. Čovjek se rasplakao na telefon. Kazao mi da ima četvero djece te kako teško žive. Novac mu je prijekopotreban, rekao mi je, a ja sam bez previše razmišljanja uplatila na njegov račun 900 kuna", ispričala nam je 24-godišnja Bračanka koja, kako kaže, ima naviku plaćati naručenu robu pouzeću, no ovog puta, zbog teške životne priče ovog čovjeka, odlučila je što prije uplatiti novac.

Prodavač koji se predstavio kao Josip Vočanec, poslao joj je i fotografije mobitela. Sljedećeg dana, nakon prve uplate, kontaktirala je dotičnog da provijeri jesu li novci 'sjeli' na račun, na što joj gospodin ogovara kako novaca nema, te još jednom zamoli da uplati iznos od 1000 kuna na račun u njegovoj banci ne bi li uplata bila vidljiva odmah.

"Danas sam dobila paket, s mobitelom, koji naravno nije onaj o kojem smo pregovarali. Uspjela sam do sad saznati da su ljudi iz Koprivnice, i da se bave svakavim poslovima, te da im ovo nije prvi slučaj prevare", napisala nam je čitateljica.

 

U paketu za koji ima broj praćenja pošiljke, kao i osobne podatke pošiljatelja, stigao joj je mobitel koji nimalo ne liči na Iphone telefon kojeg je kupila. Kaže, policiju još nije kontaktirala, ali će to učiniti.

"Znam da sam samo jedan od mnogih ovakvih slučajeva, i da ima puno bitnijih stvari, ali meni kao jednoj 24-godišnjakinji taj novac puno znači i željela bih da i drugi to saznaju, da se ne opeku kao ja", poručila je.

Budite oprezni, ne nasjedajte na svakakve ponude brze i lake zarade, provijerite s kim ćete poslovati, a tek se onda upustite u takav izazov.

OPREZ! Ne nasjedajte na primamljive oglase za dobro plaćene poslove

Prošli tjedan, 69-godišnjaka iz Zadra telefonski je nazvao nepoznati muškarac, predstavio se kao djelatnik banke te od njega zatražio podatke s njegove bankovne kartice nakon čega je s njegovog računa podigao nekoliko tisuća kuna. Protiv nepoznatog počinitelja podnosi se kaznena prijava Državnom odvjetništvu.

Zadarska policijska uprava stoga apelira: "građane, vlasnike bankovnih računa upozoravamo da podatke o broju računa i druge zaštićene podatke ne ustupaju neovlaštenim osobama koje bi ih mogle zlouporabiti."

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene