Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pregled tjedna Ivane Petrović

Cirkus služi da se ne postave prava pitanja

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Puno je duhovitih komentara u prošlom tjednu izazvao natječaj HŽ-a koji je od studenata tražio novi slogan. Doznali smo i da su nam zadnjih deset godina po krivom izračunu naplaćivali vožnju autocestama. Događaje proteklog tjedna komentira Ivana Petrović.

Raduje nas što nam narod unatoč svemu nije izgubio smisao za humor. Na natječaj za slogan Hrvatskih željeznica javiše se mnogi tviteraši. Po njihovim duhovitim prijedlozima HŽ nikad neće postati TŽV. 'Danas plati kartu, a za par dana ćeš stići' ili 'Ako niste pročitali rat i mir, putujte vlakom, pročitat ćete ga' ili 'S HŽ-om Selma još putuje na fakultet' ili 'Život je prebrz, usporimo zajedno'.

Pročitajte i ovo Pregled tjedna - Ivana Petrović Burni dani Pregled tjedna Ivane Petrović: Događaja svake vrste stvarno nije manjkalo Pregled tjedna - Ivana Petrović Ivana Petrović Pregled tjedna Ivane Petrović: Pogledajte što se sve događalo u posljednjih sedam dana

Te dosjetke na trenutak su nam razveselile pogled na sivu stvarnost hrvatskih željezničara. Traže zaustavljanje otpuštanja i socijalni dijalog. Na listi HŽ Carga 804 radnika su tehnološki višak, a Vlada je kani proširiti za još njih 950.

Cirkus na sjednici Gradske skupštine

Ministar govori kako je riječ o spašavanju vojnika Ryana. Ne razumijemo mi tu metaforu. Paralelu s Oscarima nagrađenom američkom ratnom dramom. Jer ona govori o propagandi vlade, o motivu političkog marketinga, a ne o motivu ljudskosti. Bilo kako, HŽ je u teškom stanju.

Požar u privatnoj tvrtki za zbrinjavanje otpada C.I.O.S. buknuo je naglo, vatrogasci su pozvani sa zakašnjenjem. To su sami rekli, a onda je došao Bandić i ušutkao ih. Na sjednici Gradske skupštine sljedećeg dana zbog požara i mogućih štetnih para, pravi cirkus.

A kako cirkus služi da se ne postave prava pitanja, nitko nije spominjao policijsko izvješće, niti pitao kako je požar izbio i zbog čega. Ima li vlasnik sve potrebne certifikate, tko je kriv i što se zbilja dogodilo. Sve je završilo onako kako cirkus obično i završi.

A na dražbu idu auti poreznih dužnika. Ljudi koji već godinama nisu državi platili porez, pa im Porezna imovinu prodaje na dražbi. Ako je riječ o onima koji su imali lovu, a porez namjerno utajili - neka.

Samo što nas je strah da će ovoga biti još i to među malim i srednjim poduzetnicima koji hrane obitelji svojih radnika. Porezna politika ih uništava, a postaje jedina politika suzbijanja ogromnog javnog duga, dvostruko većeg od državnog proračuna.

Sljedeće izbore će dobiti ona stranka koja ponudi viziju reformi, smanjenja poreza i prije svega izmjene ovršnog zakona i sustava ovrha koji je netransparentan, često nezakonit, nekoordiniran i indolencijom onih koji ovrhu provode - vrijeđa dostojanstvo ionako obespravljenih ljudi.

Zakon političare štiti do zadnje linije fotelje

Nakon burne rasprave koalicijski partneri su se dogovorili oko novih, kako to volimo kazati, bolnih rezova. Europska komisija traži da se minus u državnoj blagajni smanji. Ova rasprava pokazuje dvije stvari. Nedostatak ideja i želja za vlasti koja je jača od želje služenja narodu.

Da su koalicijski partneri koji su bili protiv udaranja po građanima, vođeni HNS-om zaprijetili izlaskom iz koalicije, mam bi se osmislila neka pametnija strategija, a narod bi to honorirao. Ovako nikome nije ništa jasno osim da se ima sve manje i manje.

Vlada je izgradila dva mita

Vlada je izgradila dva mita o kojima govori već 3 godine: nova radna mjesta i investicije. Interes za ulaganjima u Hrvatsku je pao čak za 60 posto, a nova radna mjesta su k'o Đekna - dolaze, ali nitko ne zna kad će. Sve je to povezano kao zakon spojenih posuda. I funkcionira loše.

Stečajni upravitelj Naute Lamjane na posao je pozvao tek 10 škverana. Agonija tog brodogradilišta se nastavlja. Tipična hrvatska privatizacijsko-interesna muljaža. Uvijek se sjetimo onih Talijana - braće Ladini koji su uništili sinjsku tvornicu konca. Sve je to taj obrazac. Bivši direktor je sredio škver, sačuvao radna mjesta, a onda mu je sud našao neke lažne putne naloge. I Nauti Lamjani je opaljen stečaj.

Ravnateljica ZKM-a postat će intendantica HNK. Time je završena trakavica oko izbora čelne osobe nacionalnog teatra. Izbor Dubravke Vrgoč podigao je dosta prašine.

HNK financiramo svi

Zaposlenici HNK su napisali prosvjedno pismo. Najveći keč je u tome da njezin program kao i program ostalih kandidata nije dan javnosti na uvid. Pa elem, HNK financiramo svi, HNK živi od kazališne publike. Bivši ravnatelji drame, opere i baleta oglasili su se u javnosti.

Tvrdeći da je, prema njihovim saznanjima, program gđe Vrgoč lišen hrvatskih autora, ali i klasike, majstorskih djela koja čine stup svakog državnog teatra.

I dok se u nas, iz nama nepoznatih razloga, u teatru za masne honorare angažiraju stranci, naši u njihovim zemljama beru nagrade. Zrinka Cvitešić, najprije je zahtjevnu britansku publiku osvojila mjuziklom ''Once'', a potom dobila i Oliviera -prestižnu kazališnu nagradu.

Uskrs je. Najveći kršćanski blagdan. Uz ostalo i duboko ukorijenjen u kulturu i tradiciju stare Europe. U vremenu izvrnutih vrijednosti i bezdušnih interesa nada nam je potrebnija više nego ikad. Ove godine Uskrs zajedno slave kršćani zapadnih i istočnih crkava. Koji divan znak. Sretan vam Uskrs.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene