Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pregled tjedna

'Ovo je priča s velikim ulozima u kojoj Lozančić očito smeta. Jer čemu takva žurba?'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Pregled tjedna donosi urednica vanjske politike Dnevnika Nove TV Ivana Petrović.

Jednom davno bogovi su se posvađali na Olimpu. I pobacali jedan na drugoga munje iskre i sve strijele nebeske. Tako je začeta veljača, kći jedinica. Kao i svaka žena - varljiva. Pa nam i sad radi malo toplo, malo hladno. Malo minus, malo proljeće. I u toj prijevari iz zemlje nevini je jaglac promolio svoj pupoljak. A nije mu vrijeme. I zato će uginut. Jer za sve postoji vrijeme za, a kad veljača vara to se mora znati. Stoga je nužno sjećati se mnogo veljača u našim životima. Ali što možemo. U nas je kratko pamćenje. Za sve pa i za jedinu ženu u kalendaru. Zato nam se i zbivaju stvari čiji kontekst malo tko razumije, a javni prostor pun konfuzije i to elementarne- logičke. Silogizmi, osobito onaj kategorički nam kao narodu nisu jača strana. Priča prva. Ona - ne veljača - već Europska komisija je prognozirala u ovoj i sljedećoj godini gospodarski rast od 2,1 posto.

'Nama osim dobrog dijela faca u Saboru - ništa nije smiješno'

Pročitajte i ovo Pregled tjedna - Ivana Petrović Najvažniji događaji Pregled tjedna Ivane Petrović: Pogledajte što se sve događalo u posljednjih sedam dana Pregled tjedna - Ivana Petrović Burni dani Pregled tjedna Ivane Petrović: Događaja svake vrste stvarno nije manjkalo

'Where is Tim, where is government, what's going on?', zapitao se Gordan Maras.

'Samo odlazak vaše Vlade je podigao optimizam, čak i u Europskoj komisiji', rekao je Ivan Domagoj Milošević.

Ringe ringe raja - ovo - svatko ozbiljan kad gleda misli da sanja. Ili pomisli da je komisija humanitarna udruga ili Baba Vanga koja prognoze bazira na fotografiji predsjednika nove vlade neke zemlje članice. Osobito kad to tumači Šuker. I svi ,a u tome prednjači HDZ - se u, klupama nešto smijulje. Što je to smiješno? Jer nama osim dobrog dijela faca u Saboru - ništa nije smiješno. Sasvim suprotno. Zato bi bilo dobro da drugovi s lijeva i drugovi s desna razumiju da smo država koja mora imat neki kontinuitet. I da su prošli rast pokrenuli, a od sadašnjih da očekujemo da ga dignu u nebesa. U skladu s obećanjima iz kampanje. I da vide gdje je naš novac, jer bez toga teško ćemo uzletjeti s 2,1 naviše.

Sanader kaže da mu je suđenje konstrukcija i politički progon. Ok,recimo da je, a gdje je onda nestao naš novac. Papala ga maca, odnio krampus ili što. Doznat, to je ključ. Ključ saznanja da Hrvatska uopće nije trebala bit u dugovima. Već da je netko popljačkao naš novac. Kojeg nam danas,čini se, skupo posuđuje. Na tragu te računice- bio je profesor Lovrinović. Kojeg više mnogo ne čujemo.

'Više je pitanja u ovoj mutnoj priči'

Očito nema dogovora jer usred premijerove konferencije za novinare predsjednica je poslala Vladi zahtjev za razrješenjem Dragana Lozančića,šefa SOA-e. I Ivice Paninića šefa ureda Vijeća za nacionalnu sigurnost. Što znači da Orešković o tome nije pojma imao. Dan prije dva i pol sata je razgovarao sa Lozančićem. Bez njegovog supotpisa ni Lozančić ni Paninić ne mogu bit smijenjeni.

Petrov kao potpredsjednik Vlade ne vidi razloga zbog kojeg bi Lozančića trebalo smijeniti. Više je pitanja u ovoj mutnoj priči koja podsjeća na igru prijestolja. A demokracija to ne voli.

Možebitni sukob Pantovčaka i Markova trga tu nije meritum. Meritum je da je predsjednica izašla na svoju ruku bez dogovora s premijerom, meritum je da nema procedure jer se s Paninićem ruši stručna, a s odbijanjem Ostojića za šefa - još nepostojećeg nadležnog saborskog odbora - parlamentarna ekspertiza cijelog slučaja koji - iz aviona se vidi - nije samo činjenica da se predsjednica okačila na zakonite tajne mjere provođene nad Mamićem.

Narod ima pravo znati

Ovo je priča s velikim ulozima u kojoj Lozančić - proamerički orijentiran obavještajac - očito smeta. Jer čemu takva žurba? Čemu nama pred očima rušit sve mehanizme kontrole obavještajne zajednice. Orešković će sad pokazati jeli političar i premijer ili je hrvatski Mario Monti. I još nešto.

Ni institucija predsjednika ni premijera nije da vladaju
. Oni nisu faraoni - već od naroda izabrani i narodu trebaju ponizno služit. U duhu vladavine zakona i demokratskih načela . Pa u tom duhu SOA nije njihova igračka. Već institucija koja služi građanima Repubilke Hrvatske. Stoga mi narod - imamo pravo točno znati razloge zbog kojih je gospođa Kolinda zatražila Lozančićevo, a i Paninićevo razrješenje. Jer Hrvatska je valjda demokratska država. Čiji suverenitet nosimo mi .A ne zemlja krajojanuarske diktature.

Cijeli pregled tjedna Ivane Petrović pogledajte u priloženom videu.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene