Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pregled tjedna Ivane Pezo Moskaljov

Tjedan iza nas bogat događanjima - od suđenja Mamiću, napada na Janicu, Stierove ostavke...

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
I u tjednom pregledu bavimo se sportašima odnosno drugom stranom sporta – od suđenja Zdravku Mamiću do svjedočenja Luke Modrića. Što se događalo i o čemu se govorilo u prošlom tjednu?

Platiti novi lijek za sedmero mališana oboljelih od teškog karcinoma  ili tim novcem cijele godine liječiti ostalu djecu?

Pročitajte i ovo Plenković na TikToku "Je l' bilo ok?" VIDEO Pokazao par trikova, pokušao biti kul i šaljiv: Plenković postao tiktoker, njegov prvi video morate pogledati Predsjednik HDZ-a Andrej Plenković na predstavljanju izbornog programa - 2 predstavljen program Plenković otkrio tko su iznenađenja na listama HDZ-a: Objavio koliko će podići plaće i mirovine

Nevjerojatan izbor stavljen je pred liječnike dječje bolnice u Klaićevoj. 10 i pol milijuna kuna nemaju. Približno toliki bolnički je proračun za posebno skupe lijekove. "Pitanje koje ne bi smjelo biti postavljeno niti jednom liječniku! Ako ste gledali predivni film Sofijin izbor, u kojem M. Streep bira između dvoje svoje djece, ne želim biti u toj ulozi, a vjerujem niti jedan od mojih liječnika", rekao je Zoran Bahtijarević, ravnatelj klinike za dječje bolesti u Klaićevoj.

U utrci s vremenom, državi kao da se ne žuri. Jer dok se pišu peticije, a očajni
roditelji čekaju pomoć, odgovor će tražiti putem osnovanog Povjerenstva.

 

"O Jano, o Janiceeee...BIIIIIP....snježna kraljice", psovkama i uvredama Janica Kostelić dočekana je na Braču! Hrvatska sportska ikona, aktualna državna tajnica, sve je prijavila.

"Meni je, moram reći, jako žao što se dogodilo ovo. Ne opravadavam nikakav oblik nasilja", rekao je Ivan Kos, predsjednik Uprave Hajduka. Osude sa svih strana. No javnost i političku scenu podijelila je ekspresna reakcija policije i suda koji je huligane na 5 dana strpao u zatvor. 

"Policija je djelovala sukladno zakonu. Više od 1000 takvih djela procesuira se godišnje u Hrvatskoj", komentirao je ministar unutarnjih poslova Davor Božinović. Za SDP kazna je pretjerana, a kriteriji nejednaki za sve! Stoga su uličnim performansom tražili od građana da ih izvrijeđaju.

"Pravite ovdje jedan veliki cirkus. Vi ste jedna velika sramota Hrvatske. Vas je ovdje troje. Žao mi je šta nemate one flastere, jer bih vas nazvala tri majmuna. Ne vidim. Ne govorim. Ne čujem", izjavila je Vesna Balenović iz Udruge Zviždač. 

 

Nakon upozorenja suda Zdravko Mamić usred sudnice posvađao se sa svojim odvjetnicima te ih urlajući otpustio. "Pokupite se, ne trebate me ni branit", rekao je. 

Prije još jednog ispada, Mamićeve svađe s odvjetnicima, obostranog prekida suradnje i suđenja, u osječkoj sudnici bilo je i problema s pamćenjem. "Ne razumijem pitanje. Pa ne mogu se sjetiti, to je bilo jako davno. Ne znam više, sto istih pitanja, više ne znam šta me se pita", izjavio je Luka Modrić u ulozi svjedoka.

Realova zvijezda i kapetan Vatrenih nije sve porekao, ali mnogih činjenica nije se mogao sjetiti, pa ni kako je s Mamićem dijelio novac od vlastitog transfera iz Dinama u Tottenham. Sada mijenja priču iz USKOK-a i tvrdi kako sporni ugovor nisu sklopili naknadno.

Narodnjaci u Vladu. Davor Ivo Stier iz Vlade u Sabor! Podnio je ostavku, ne želi biti šef diplomacije. "U ovoj novoj političkoj konstelaciji potrebno je jačati demokršćansku opciju u kontaktu s hrvatskim građanima", izjavio je Stier.

Stier, kojeg će zamijeniti njegova državna tajnica, ne prelazi preko koalicije s HNS-om, a s novim partnerima na vlasti HDZ tek mora pomiriti najveće razlike. "HNS, kao HNS neće imati utjecaj na kurikularnu reformu, već ministrica. Pokušat ćemo depolitizirati to pitanje, ne želimo politiku u kurikularnoj reformi", rekao je Predrag Štromar, potpredsjednik Vlade.

Presložena i za posao spremna nova postava u Banskim dvorima nije po volji ni sisačkom biskupu Vladi Košiću. Pisao je premijeru, ozbiljno ga optužujući za političku prostituciju i izdaju volje birača.

"Nemam vam što reći. Pročitajte to tamo i komentirajte kako želite", rekao je biskup, nadodavši da su spominjanja sankcija iz Vatikana obične gluposti. Kritiku koja mu je upućena Andrej Plenković je prešutio.

 

HNS već plaća danak suradnje s HDZ-om. Članstvo im se osipa. I Matija Posavec odlazi sa svih stranačkih funkcija. Međimurski župan slovio je kao mogući nasljednik Ivana Vrdoljaka.

"Sve ovo potvrđuje da me fotelje nisu zanimale", komentirao je Posavec. A bivši HNS-ovci koji su odbili podržati Plenkovićevu Vladu uskoro osnivaju svoju stranku. To što je znala za novi politički brak, Vesni Pusić je, čini se, zaboravljeno. "Nema tu opraštanja, nema se tu što oprostiti", rekla je Anka Mrak Taritaš.

Smanjen je javni dug, a minus u proračunu u dopuštenim je okvirima. Hrvatska je nakon tri godine i službeno izišla iz procedure prekomjernog deficita. "Što manju potrebu ima država za svoje financiranje, naravno da veći prostor ostaje za gospodarstvo i za građane", komentirao je ministar financija Zdravko Marić.

U susjedstvu Ana Brnabić mandatarka je nove Vlade Srbije. Vjerojatna premijerka, podrijetlom Hrvatica, svoju seksualnu orijentaciju i činjenicu da je gay ne skriva.

"Da sam rekao neko drugo ime, rekli bi 'izabrao sam najgoreg', ovako će da kažu 'izabrao si marionetu'. Baš me briga šta će da kažu", rekao je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

 

Snimke plamtećeg nebodera obišle su svijet! Vatra je munjevitom brzinom progutala 24-katnicu u Londonu. Deseci su stradali, a za mnogim stanarima još se traga. Nema dokaza da je požar namjerno izazvan.

 

Umro je bivši njemački kancelar Helmut Kohl. Povijest će ga pamtiti kao oca njemačkog ujedinjenja, a Hrvati i po velikoj ulozi u međunarodnom priznanju Hrvatske.

Nebeski spektakl ostavio je mnoge bez daha. Majstori pirotehnike bojili su nebo različitim bojama.

Guštalo se i na kontinentu i na Jadranu. Što zbog ljepote, delicija, ali i sigurnosti. New York Times počastio je Hrvatsku titulom najpoželjnije svjetske turističke destinacije. I ne čudi, ma tko ne bi pao na sve ovo?

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene