Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Obratite pažnju

POZOR! Sve su češće krađe na bankomatima - Evo na što morate paziti

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U jeku turističke sezone češće su krađe podataka na bankomatima. Napadači postavljaju uređaj kojim snimaju kartice i PIN i na taj način kradu novac građanima. Posljednji takav slučaj zabilježen je u Medulinu - zbog postavljanja ovakvog uređaja na bankomat uhićen je 52-godišnjak.

Na bankomatu u Medulinu otriven je uređaj za krađu podataka s kartice. Uređaj izgleda identično kao da pripada bankomatu, radi na način da snimi sadržaj kartice i iskopira broj kartice.

Pročitajte i ovo Ilustracija šume iz koje su otuđene kamere Slučaj se istražuje Neobična krađa u šumi: Policija šokirana što je lopov otuđio Krađa automobila Velika zarada Pala organizirana banda, 7 godina krali automobile u Zagrebu i okolici: Ukrali najmanje 20 vozila, pogledajte kako su izgledale njihove akcije

Uz čitač kartice bila je postavljena i malena kamera, oku nevidljiva. Ona snima PIN i napadač poslije može koristiti te podatke. Zato je važno, upozoravaju stručnjaci - uvijek sakriti pin.

U jeku turističke sezone ovakvi slučajevi su češći. Počinitelji koriste gužve i opuštenost građana i turista.

Zadrži li bankomat karticu, iz policije građanima savjetuju da odmah obavijeste banku i budu oprezni s nepoznatim ljudima koji im nude pomoć.

Medulin: Pronađen skimming uređaj na bankomatu

Napadači često znaju čitač i kameru na bankomatu ostaviti dulje vremena i dobiti što više podataka.

Ako je kopirao karticu, napadač je može izraditi na isti način ili napraviti samo kopiju kartice, s njom otići na neki drugi bankomat i podići novac. Kartica se može koristiti i za online plaćanje.

U Hrvatskoj još nema puno ovakvih krađa no stručnjaci upozoravju da će i kod nas ubrzo ovakvih slučajeva biti sve više.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene