Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Premoćno odbačena

Povjerenstvo dalo negativno mišljenje termoelektrani na Perući

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Studija utjecaja na okoliš cetinske termoelektrane Peruča nije ispravno napravljena, ocijenilo je savjetodavno stručno povjerenstvo za procjenu utjecaja na okoliš.

Prije sjednice, okupili su se sinjski prosvjednici ispred Ministarstva zaštite okoliša. Sretni što su dobili bitku, ponavljaju ministarstvu na kojem je sada odluka o gradnji - termoelektrana bi značila uništavanje cijelog cetinskog kraja i gubitak pitke vode za pola milijuna lokalnog stanovništva.

Pročitajte i ovo Ilustracija Krađa u susjedstvu Iz termoelektrane nestalo 100 tona bakra: "Shvatili su da pumpa ne radi jer više nema kabela" Slika nije dostupna "Kontra sili, kontra mraku" Prosvjedni eko-piknik kod Hrvaca protiv termoelektrane na Perući

''Smatramo da predsjednica i premijer sada trebaju pokazati kičmu'', rekao je Mislav Cvitković, fizičar sa Instituta Ruđera Bošković.

Devet članova bilo je protiv, a samo troje za, rekao je Cvitković, jedan od aktivista koji je okupio više od 60 znanstvenika koji su pisali premijeru i predsjednici tvrdeći kako je projekt štetan.

''Nakon višesatnog vijećanja, Savjetodavno stručno povjerenstvo za procjenu utjecaja na okoliš KKPE Peruća danas je odbacilo Mišljenje o prihvatljivosti zahvata za okoliš, tj. nije prihvatilo Studiju utjecaja na okoliš KKPE Peruća ni njene rezultate. Od 12 prisutnih članova Povjerenstva, 9 je glasovalo za ovu odluku, a 3 protiv.

Isključivo znanjem i argumentima, te širokom potporom naroda i otvorenim stavom Crkve, izvojevali smo prvu pobjedu - pobjedu ove bitke, koja je najvažnija bitka, ali možda nije zadnja.

Sad predstoji Rješenje Ministra zaštite okoliša i energetike, za koje ovaj današnji ishod nije obvezujući, premda smo uvjereni da će Ministar poštujući odluku Povjerenstva konačno odbaciti Studiju utjecaja na okoliš jer je znanstveno neutemeljena i jer projekt KKPE Peruća predstavlja ugrozu najvećeg nacionalnog resursa pitke vode.

Osim što smo trenutno zaustavili ovaj opasni projekt, pokazali smo i hrvatskom narodu da narod može utjecati na političke odluke koje se tiču njegove egzistencije. Pokazali smo da se preciznim, točnim, provjerenim i provjerljivim argumentima te čvrstom voljom i upornošću - a nadasve strpljenjem i ljubavlju - može pobijediti i jedan od najvećih lobija koji se ikad pojavio u Hrvatskoj i tako sačuvati svoju egzistenciju, a to je voda. Pokazali smo da se za svoje, za naše može i isplati boriti!

Dok slavimo pobjedu ove bitke, nadamo se da više neće biti ovakvih bitaka za zaštitu našega, narodnoga, hrvatskoga strateškoga interesa, a ako možda bude, poručujemo da ćemo se i dalje jednako čvrsto, stručno, argumentirano i srčano boriti za Peruću i Cetinu i za sačuvanje najvrjednijih hrvatskih blaga'', objavili su u današnjem priopćenju građanska inicijativa ''Ne da se, Cetino!''

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene