Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Stručnjak za Dnevnik Nove TV

Analiza potresa u Nepalu: 'Riječ je o energiji tisuću puta većoj od nuklearne bombe'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U razornom potresu u Nepalu poginulo je, prema posljednim informacijama, 1400 ljudi.

Razoran potres pogodio je Nepal. Prema posljednjim informacijama poginulo je 1400 ljudi, a gotovo dvije tisuće je ozlijeđeno.

Pročitajte i ovo Razgovor sa seizmologom - 1 Snažno zatreslo susjede Seizmolog o potresu u BiH: "Mi smo procijenili magnitudu na 5.1, ove smanjene vrijednosti bojim se da nisu točne" Stjepan Prašnjak, Strašnik Epicentar potresa tri godine nakon Imaju desetero djece, a tri godine nakon potresa spavaju u kontejnerima: "To su velike i teške rane za koje treba dobar doktor da ih zaliječi"

Svjedočanstva stanovnika su uznemirujuća. Razornom potresu svjedočio je i Anup Rimal iz Nepala s kojim smo razgovarali putem Skypea. 26-godišnjak živi u Katmanduu koji je udaljen oko 80 kilometara od mjesta epicentra ovog snažnog potresa. Kad se sve dogodilo, bio je u kući s obitelji.

'U životu nisam osjetio tako jak potres. Čak ni moji roditelji nisu doživjeli ovako jak potres', rekao nam je i dodao da su ljudi jako uplašeni.

'Zabrinuti su za svoje obitelji, neki ne znaju gdje su oni sad. Loše su veze i nemamo struje, vrlo je teško stupiti u kontakt s njima', kaže. Strah ne jenjava jer im se tlo pod nogama trese gotovo cijeli dan.

Katastrofa u Nepalu: Na ulicama prizori razaranja, preko 900 poginulih

'Ponavljali su se vrlo često, otprilike svakih 15, 20 minuta, a ponekad i 5 minuta', rekao nam je Anup.

Manji potresi nakon velikog, tvrdi hrvatski seizmolog Kuk, normalna su pojava. Ističe, sreća u nesreći je što epicentar nije bio na gusto naseljenom području.

'Radi se o vrlo razornom potresu. Potresi magnitude oko osam su među najjačima', rekao nam je seizmolog Krešimir Kuk.

Do potresa dolazi zbog pomicanja tektonskih ploča. U ovom slučaju indijska ploča se podvlači pod euroazijsku i dolazi do velikih sila koje stvaraju napetosti. One se skupljaju i u jednom trenutku ta se energija oslobađa što rezultira potresom.

Mount Everest: Potres izazvao lavinu i usmrtio 8 ljudi, hrvatski alpinist dobro

'Što je više energije oslobođeno, efekti će biti jači', kaže Kuk. Sila prirode zaista može biti razorna. 'Potres ove jačine oslobađa energiju nekoliko tisuća puta veću od energije oslobođene nuklearnom bombom', rekao nam je seizmolog.

Katmandu je pri vrhu liste gradova koji mogu očekivati tako razorne potrese.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene