Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Strava koju nitko ne želi

ZA NE POVJEROVATI 10 najgorih povreda prava pacijenata u bolnicama

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Mnogi se prije medicinskih zahvata često pitaju mogu li vjerovati liječniku koji njihov život ima u svojim rukama. Iako u većini slučajeva sve prođe u redu, svake se godine bilježi velik broj slučajeva u kojima se liječnici neodgovorno ponašaju prema pacijentima.

Američki portal Liste Verse sastavio je popis najpoznatijih povreda povjerenja u odnosu pacijent - liječnik.

1. Liječnik je ohrabrivao pacijenticu da izvrši samoubojstvo

Pročitajte i ovo Baby boom u Zaboku - 5 Godina je dobro počela Baby boom u bolnici koju sve više biraju rodilje iz cijele Hrvatske: ''Nastojimo slijediti moderne trendove'' Ilustracija sretna nova godina! Nova godina donijela je nove promjene za pacijente: Neki će morati dublje posegnuti u džep za mnoge usluge

Britanka koja se borila s anksioznosti kvalitetnu pomoć nije dobivala od svog liječnika. Dr. Arun Singhal, čija je pacijentica bila, čak joj je u jednom trenutku rekao neka se ubije, a uputstva kako da to učini može pronaći na internetu. No, nije znao da ona sve snima i da će snimku priložiti u žalbi protiv njega. Dr. Singhal potom je suspendiran na tri mjeseca.

2. Bivša zaposlenica bolnice pacijentima slala lažna pisma o lobotomiji

Nakon što je Michelle Morrison 2010. dobila otkaz iz bolnice u američkoj saveznoj državi Illinois, ukrala je podatke o pacijentima te im uskoro počela slati pisma u kojima ih obavještava da tretmani na kojima su bili kod psihologa nisu dali rezultata te moraju na lobotomiju. Pisma je poslala na adrese 30 pacijenata. Nakon dvomjesečne istrage, Morrison je otkrivena te je na sudu priznala krivnju. Osuđena je na 30 mjeseci uvjetne kazne.

Dva 'piška' viška: Liječnici uspješno operirali dječaka s tri penisa

3. Okrutne šale s dementnim pacijentima

U SAD-u je 2010. šest zaposlenika, starosne dobi od 23 do 51 godine, sedam dementnih pacijenata namazalo s mašću ne bi li svojim kolegama napravili 'skliski izazov'. No, umjesto da su se smijali kolegama, završili su u zatvoru.

4. Omamljene pacijente tukao po stražnjici

Najmanje godinu dana dr. Michael T. Clarke u New Yorku udarao je stražnjice pacijenata pod anestezijom jer mu je to bilo zabavno. Istu je praksu pokušao prenijeti na pojedine svoje kolege koji su ga odmah prijavili za seksualno uznemiravanje pacijenata. Ubrzo je dr. Clarke suspendiran na osam mjeseci.

5. Slao neukusne poruke usred operacije

Anesteziolog Arthur K. Zilberstein, koji je radio u medicinskom centru u Seattleu, poslao je 250 poruka eksplicitnog sadržaja svojoj djevojci. Pojedine su bile fotografije s njegovim pacijentima. Jednom je poslao fotografiju sebe s pacijentom koji je ležao uspavan na stolu, a na fotografiji su se mogli vidjeti i intimni dijelovi pacijentova tijela. Drugom je prilikom poslao 45 pohotnih poruka u 90 minuta, i to sve u vrijeme operacije želuca.

6. Anesteziolog udario pacijenta nakon operacije srce

Anesteziolog dr. Andrei Votyakov iz Rusije nakon 36-satne smjene susreo je 61-godišnjeg pacijenta koji je nedavno bio na operaciji. Pacijent je navodno uvrijedio Votyakova te nije 'pokazao poštovanje' prema njegovom poslu. Snimke kamere pokazuju da se anesteziolog posvađao s pacijentom zavezanim za krevet prije nego ga je udario u prsni koš.

Pacijent je preminuo tjedan dana poslije. Votyakov je izjavio kako incident nema veze sa smrću pacijenta. To je bio zaključaj i istrage, a liječnik je dobio novčanu kaznu i pet mjeseci dobrotvornog rada.

7. Medicinska sestra krala od uspavanih pacijenata

U siječnju 2015. u bolnici u Britaniji primijećeno je da pacijentima nestaju stvari. Bolnica je u suradnji s policijom napravila klopku da uhvate lopova te su u krađi ulovili 49-godišnju medicinsku sestru koja je čekala da pacijenti oboljeli od raka zaspu pod utjecajem morfija, a potom bi ih pokrala. Osuđena je na 16-mjesečnu kaznu zatvora.

8. Ginekolog snimao preglede

Ginekolog Nikita A. Levy koji je 25 godina radio u američkom gradu Baltimoreu najmanje osam godina nosio je skrivenu kameru kojom je snimao ginekološke preglede svojih pacijenata. Prijavila ga je kolegica kada je počela sumnjati što ginekolog radi. Tijekom istrage je pronađeno više od 1200 videa snimljenih u bolnici. Bolnica je za odštetu isplatila više od 190 milijuna dolara oko 7000 njegovih pacijentica. Deset dana nakon što je otkriven, liječnik je počinio samoubojstvo te supruzi ostavio pismo isprike.

9. Pijana anesteziologinja ubila rodilju

Iskusna belgijska anesteziologinja Helga Wauters u rujnu 2014. počela je raditi u francuskoj klinici za porodništvo. Tijekom prvog dana na poslu, jednoj je rodilji dala epiduralnu, a potom izašla na piće. Porod se zakomplicirao i bilo je potrebno napraviti carski rez, anesteziologinja se vratila pripita u kliniku. Kada su je pitali može li obaviti posao rekla je da je popila samo čašu rosea. Unatoč prizanju da je konzumirala alkohol, bolnica joj je dopustila da uspava ženu prije zahvata. Međutim, sve je pošlo po zlu i rodilja je umra, a anesteziologinji je zabranjen rad u medicinskim ustanovama.

10. Napuštao pacijente usred operacije

Dr. Pervaiz Chaudhry koji je radio u američkoj saveznoj državi Kalifornija imao je najveći broj operacija srca godišnje, ali i najveću stopu smrtnosti tijekom operacija. Tome je možda razlog jer bi usred operacije napustio operacijsku dvoranu i pacijenta ostavio na milost ostalim medicinskim djelatnicima. Nekoliko je pacijenata podiglo tužbu protiv njega, a on bi ih sve zanijekao. Novčanu kompenzaciju napuštenim pacijentima isplaćivala bi bolnica.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene