Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Oprosti što ti se javljam ovako...'

Policija upozorava građane na najnoviju internetsku prevaru

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Policija u Rijeci građane je upozorila na lažne emailove kojima se od primatelja traži novac.

Primjer poruka kakve se mogu dobiti je ova: 'Oprosti što ti se javljam ovako. Otputovao sam u Ukrajina, i moja torba, u kojoj je bila putovnica i kreditne kartice su mi ukrali. Kontaktirao sam banku, ali treba im još vremena da mi naprave novu karticu. Mislio sam te zamoliti da mi posudiš nešto novaca koje ću ti vratiti po povratku. Treba mi 1.300 eura da pokrijem troškove. Mogu ti proslijediti detalje o tome kako vi možeš slati novac. Molim te javi mi je li to moguće. Željno iščekujem tvoj odgovor!'

Pročitajte i ovo Policija, ilustracija Drama na Črnomercu Lažno prijavio da je ispred trgovačkog centra postavljena bomba: Policija ga uhvatila Ilustracija Očevid u tijeku Teška prometna nesreća na jugu Hrvatske: Sedam osoba ozlijeđeno u sudaru

Policija upozorava građane da ne nasjedaju na takve internetske prevare i da se ne upuštaju u sumnjive novčane transakcije kako ne bi postali žrtve kaznenog djela ili nesvjesno sudjelovali u počinjenju kaznenih djela.

Poruke su obično označene kao 'vrlo hitne', a lako se može uočiti brojne gramatičke pogreške. Kriminalci preuzimaju nadzor nad pretincem elektroničke pošte te postojećim kontaktima šalju poruke bez znanja stvarnog korisnika računa elektroničke pošte. Sadržaj poruke upućuje na to da se korisnik računa nalazi u inozemstvu te traži novac da bi pokrio troškove. Ako se dogodi da primatelj poruke nasjedne i odgovori pošiljatelju, dostavlja mu se broj računa i način uplate novca.

Najbolji način zaštite od ove vrste prevare je ignoriranje te brisanje sumnjivih poruka. Policija upozorava da korisnici čiji je Gmail račun hakiran trebaju Googleu prijaviti zlouporabu računa.

U slučaju hakiranja Googleu treba prijaviti zlouporabu računa. To je moguće učiniti s Googleovih stranica za podršku korisnicima, zajedničkog naziva 'Prijavite zloupotrebu i nazakonite aktivnosti' (Report abuse and illegal activity).

Može se poslužiti i postupkom pod nazivim 'Popis za sigurnosnu provjeru usluge Gmail' (Gmail security check) radi provjere sigurnosti računa, piše Novi list.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene