Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Biznis' težak 36 milijardi

Optužnica protiv Vidoševića: Izmišljali račune, kupovali umjetnine, tražili nekretnine...

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nakon provedene istrage, pred Županijskim sudom u Zagrebu podigao optužnicu protiv devetero hrvatskih državljana među kojima je i Nadan Vidošević.

Podignuta je optužnica protiv bivšeg šefa HGK Nadana Vidoševića u slučaju Remorker.

Pročitajte i ovo Dragan Kovačević Slučaj JANAF Afera s odijelima, spominje se i Turudić: Sud će odluku donijeti u četvrtak Dokumenti Oglasila se i odvjetnica Na prijevaru preuzeli vrijedne dionice: Potvrđena optužnica protiv ministrovog sina i njegovog punca

Uz Vidoševića, optužnicom su obuhvaćeni i njegovi najbliži suradnici iz Komore - Zdenka Peternel i Josipa Miladinov, marketinški stručnjak Davor Komerički, vlasnik tvrtki preko kojih se izvlačio novac Igor Premilovac, Vidoševićeva savjetnica za nekretnine Vesna Rodić, stručna suradnica za financije i računovodstvo HGK J. M., trgovkinja umjetninama Jasna Marković Grubić i tadašnja članica Nadzornog odbora Kraša Jadranka Ivčić.

Vidoševiću se na teret stavlja da je od 2006. godine do ožujka 2011. u cilju stjecanja znatne nepripadne materijalne koristi za sebe i druge povezao predstojnicu Ureda predsjednika Komore, voditeljicu službe za financije i računovodstvo Komore, višu stručnu suradnicu iste službe te poslovnog partnera Komore. Nepripadna materijalna korist isplaćivala se sa žiro računa Komore bez ikakve osnove.

Bivšeg šefa Komore se sumnjiči da je od predstojnice svog Ureda tražio da da na temelju njegovog ovlaštenja potpisuje potrebnu dokumentaciju o nepostojećim poslovima za račun Komore. Od voditeljice službe za informiranje više stručne suradnice te službe tražio je, navodno, provedbu plaćanja računa izdanih za nepostojeće udruge. Zadatak četvrtookrivljenog, poslovnog partnera Komore, da pronađe društva kojima bi se putem fiktivnih računa isplaćivao novac s računa Komore.

U biznis punom parom: Vidošević na blokiranoj imovini zarađivao cijelo ljeto?

Na ovaj je način Komora oštećena za 35.954.242,00 kuna. Pri tome je iznos od 6.832.581,94 kune utrošen za održavanje privida urednog i redovnog poslovanja navedenih društava, dok je iznos od 29.121.660,58 kuna petookrivljeni. uplaćivao na račune jednog inozemnog društva s kojih je podizao gotovinske iznose i donosio ih u Hrvatsku te je zatim novac, umanjen za dogovoreni iznos nagrade, predavao četvrtookrivljenom koji je ukupno 26.209.494,52 kune, izravno ili posredstvom drugookrivljenog, predao Nadanu Vidoševiću.

Vidoševića se tereti i da je za privatne poslove posredovanja nekretnina angažirao savjetnicu koja je plaćena s računa Komore oštetivši Komoru za 566.000,00 kuna.

Vidoševića se tereti i da je, od 2004. do kraja ožujka 2005. godine, u cilju pribavljanja znatne nepripadne materijalne dobiti, iskoristio ugovaranje poslova kupnje umjetnina za Komoru za stjecanje umjetnina u privatne svrhe. Primjerice, s jednim je autorom bila dogovorena kupnja 5 skulptura od kojih si je 3, navodno, zadržao Vidošević u privatne svrhe. Od jednog je akademskog kipara, na ime sklapanja ugovora na temelju kojeg bi Komora kupila njegove skulpture, zauzvra, navodno, zatražio da mu bez naknade preda u privatno vlasništvo tri skulpture, što je on i učinio. Na opisani se način Vidošević nepripadno okoristio za ukupno 348.340,00 kuna, Komora je oštećena za 158.340,00 kuna a autor skulptura za 190.000,00 kuna.

Vidoševića se tereti i da je tražio da je od društva čiji je bio predsjednik Uprave tražio da mu se za privatne potrebe kupi stroj s pripadajućom opremom. Za to je ispostavljen račun od 268.400,00 kuna od čega se samo 30.000,00 kuna odnosilo na stvarno izvršene usluge. 

Osmookrivljenom, odgovornoj osobi jednog društva stavlja na teret da je tijekom 2005., u namjeri stjecanja znatne nepripadne materijalne dobiti neosnovanim isplatama novca s računa društva, koristeći poslovni dogovor s Komorom o kupoprodaji umjetnina, od većeg broja umjetnika nabavljala umjetnine bez ikakve dokumentacije, prikazujući u poslovnim knjigama društva da su umjetnine stavljene u prodaju društva na temelju ugovora o posredovanju sklopljenih s više osoba među kojima je bilo više osoba koje nisu bile stvarni prodavatelji umjetnina. Potom je u ime i za račun društva za prodaju i postavu 35 umjetnina sačinila ponudu s cijenom od 828.000,00 kuna koju je dostavila Komori koja ju je prihvatila nakon čega je sklopljen ugovor na temelju kojeg je Komora društvu isplatila navedeni iznos. Zatim je s računa društva osobama koje su bile neistinito prikazane kao prodavatelji umjetnina doznačen iznos od 750.500,00 kuna koji su te osobe podizale i predavale VIII. okr. čime se, na štetu društva, okoristila za navedeni iznos.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene