Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Istraživanje kvalitete proizvoda

Počinje druga faza projekta: Što nam stvarno serviraju za jelo?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U Nastavnom zavodu za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar" ovoga je tjedna potpisan ugovor o uzorkovanju i analizi proizvoda, kojima će se utvrditi postoje li razlike u kvaliteti naizgled istih proizvoda u hrvatskim i njemačkim trgovinama.

Time počinje druga faza projekta istraživanja kvalitete naizgled istih proizvoda na tržištima starih i novih država članica EU, čija je nositeljica eurozastupnica Biljana Borzan, izvijestio je u srijedu "Štampar".

Pročitajte i ovo Ilustracija zaostajemo za prosjekom Objavljeni su podaci o BDP-u, izjednačeni smo s Mađarskom i na začelju smo EU-a Nevrijeme pogodilo Njemačku Drastična promjena vremena Njemačka okovana snijegom, jedna osoba izgubila život: Hladni udar stiže i u Hrvatsku

Uzorci proizvoda uzimat će se u Njemačkoj i Hrvatskoj, te će se kemijski analizirati na značajne parametre iz područja kvalitete proizvoda. Nakon toga će se izraditi izvješća kemijskih analiza i usporedba deklaracija proizvoda kupljenih na hrvatskom i njemačkom tržištu.

Projekt će se provoditi u tri faze, od kojih je u prvoj fazi definirana lista koja obuhvaća 23 prehrambena proizvoda i pet proizvoda iz kategorije sredstava za pranje i čišćenje te osobne higijene. Druga faza obuhvaća odabir adekvatnih parametara kvalitete, koji ovise o samome proizvodu te će se provoditi uzorkovanje i analiza. U trećoj fazi projekta obradit će se rezultati i pristupiti izradi izvještaja koji se potom dostavlja koordinatoru projekta, a to je u ovom slučaju Hrvatska agencija za hranu. Završni izvještaj i rezultati istraživanja bit će potom predstavljeni javnosti.

Provoditelji projekta su "Štampar", Prehrambeno-biotehnološki fakultet: Laboratorij za kontrolu kvalitete u prehrambenoj industriji pri Zavodu za poznavanje i kontrolu sirovina i prehrambenih proizvoda, Centar za kontrolu namirnica, Euroinspekt Croatiakontrola d.o.o i Hrvatski zavod za javno zdravstvo.

"Nakon što se u anketi 800 hrvatskih građana izjasnilo koje proizvode žele testirati i nakon što je Hrvatska agencija za hranu izradila znanstveni okvir projekta, ovoga tjedna idemo kupiti uzorak u München", izjavila je zastupnica Borzan. Čak 82,6 posto građana Hrvatske smatra da su proizvodi namijenjeni istočnom europskom tržištu lošije kvalitete od onih namijenjenih trgovinama u zapadnim članicama EU-a. Više od 70 posto građana smatra kako smo u očima velikih korporacija zapadne Europe građani drugog reda.

"Iznimno sam zadovoljna što upravo 'Dr. Andrija Štampar' radi uzorkovanje i dio analize jer su prepoznati kao vodeći institut i u Hrvatskoj i u regiji ", kaže Borzan. Ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar" Zvonimir Šostar prilikom potpisivanja ugovora naglasio je da se želi utvrditi kvalitetu proizvoda koji se plasiraju na hrvatsko tržište.

"Sigurnost i visoka kvaliteta hrane naš je prioritet, stoga ne želimo dvostruke standarde kada je riječ o kvaliteti naizgled istih proizvoda u Hrvatskoj i zemljama zapadne Europe. Sva istraživanja bit će odrađena profesionalno, a rezultati će javnosti biti predstavljeni transparentno", rekao je Šostar. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene