Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Plenković s partnerima

Vrdoljak: "Prihvaćamo sadržaj izjave uz Istanbulsku konvenciju", Brkić: "Saborska većina je sigurna, već smo jednom napravili glupost"

Ivan Vrdoljak (Foto: Dnevnik.hr)
Ivan Vrdoljak (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija +0 Ivan Vrdoljak (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/1 >>
Nakon što je Predsjedništvo HDZ-a sinoć većinom glasova podržalo ratifikaciju Istanbulske konvencije, premijer Andrej Plenković danas se sastao s koalicijskim partnerima.

Njih bi navodno trebao upoznati sa sadržajem "interpretativne izjave" prema kojoj se izjavljuje kako je konvencija u skladu s Ustavom.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković Uoči procesije na Hvaru Stranci prijeti kazna: Plenković komentirao problem s HDZ-ovim listama Branko Bačić i Sabina Tandara Knezović, reporterka Dnevnika Nove TV GOST DNEVNIKA NOVE TV Hoće li na dan izbora moći raditi trgovine, tržnice, frizerski saloni...? ''Stvorili smo probleme, tamo gdje ih nije trebalo biti"

Medijima se nakon sastanka obratio Milorad Pupovac koji je kazao kako postoje određene razlike u mišljenjima u vezi s formulacijom izjave koja će se priložiti uz ratifikaciju Istanbulske konvencije.

"Bez obzira na razlike koje postoje među nama i razlike u formulaciji izjave, mi ćemo zajedno odraditi taj posao. Mi imamo različita viđenja, ali zajedno ćemo raditi na tome", kazao je Pupovac.

Milorad Pupovac nije želio otkriti kako će glasati o opozivu Martine Dalić. Naime, oporba je jučer u proceduru pustila prijedlog za inicijativom za opozivom Dalić.

"Ja razmišljam što se događa s Agrokorom i kako se provodi proces postizanja nagodbe", kazao je Pupovac.

Na novinarski upit zašto nakon mjesec dana još nije donio odluku, Pupovac je odgovorio:

"Ne sjedimo skrštenih nogu i ne gledamo sebi u pupak. Razmišljat ćemo svojom glavom."

Vrdoljak: "Prihvaćamo izjavu"

Medijima se obratio i predsjednik HNS-a Ivan Vrdoljak, koji je otkrio sadržaj same "interpretativne izjave".

"Zadovoljni smo što ide ratifikacija. Prihvaćamo izjavu i ona se uklapa u sadržaj i bit konvencije", kazao je Vrdoljak.

Upitan što stoji u izjavi, Vrdoljak je rekao da se u njoj nalazi ono što je bit konvencije, a to je zaštita žena od nasilja

"Drugo, da ne stavlja obvezu na uvođenje bilo kakve rodne ideologije, što de facto činjenično i ne donosi, i treće, još jednom naglašavanje ustavnih odredbi Republike Hrvatske, a posebno onih koji se odnose na ljudska prava, manjinska prava i slobodu koju ne možemo izdvojiti iz društva. Mene veseli da smo posebno naglasili što je Hrvatska i što mora poštovati, a to je sloboda", rekao je Vrdoljak.

Na pitanje zašto nam je uopće potrebna takva izjava, Vrdoljak je kazao: "Pa čemu ona šteti? Hrvatsko društvo je kompleksno društvo."

Brkić: "Saborska većina je stabilna"

Zamjenik predsjednika HDZ-a, Milijan Brkić također je nakon sastanka koalicijskih partnera komentirao najavljenu ratifikaciju Istanbulske konvencije.

"Saborska većina je stabilna i ne brinite", rekao je Milijan Brkić.

Upitan je li ga umirila interpretativna izjava, s obzirom na to da je on bio protiv ratifikacije Istanbulske konvencije, Brkić je odgovorio da je on inače miran te da ga ne mora nitko umirivati. "Iznio sam svoj stav", kazao je.

"Shvatite da u HDZ-u postoje različita mišljenja, različiti stavovi. Niti sam ja više HDZ od onih koji drugačije razmišljaju, niti su oni manje. Dakle, ovo sigurno neće destabilizirati HDZ, HDZ je jedinstven, u HDZ-u postoje različita mišljenja, svatko ima svoj stav o određenim pojavama u društvu", rekao je Brkić.

"Samo neodgovorni ljudi, pogotovo unutar političke obitelji kojoj ja pripadam, unutar HDZ-a, mogu razmišljati na način da je ovo glasovanje usmjereno protiv Vlade, odnosno protiv predsjednika Plenkovića. Mi smo već jednom napravili jednu glupost prije godinu i pol dana i daj Bože da je to zadnji put kad smo sami rušili svoju Vladu", kazao je Brkić.

Kosor: Izjava u skladu s Ustavom

Predsjednik HSLS-a i saborski zastupnik Darinko Kosor rekao je da je zadovoljan interpretativnom izjavom, koja je u skladu s hrvatskim Ustavom. "Računam da svi građani, a također i saborski zastupnici, ako priznaju Ustav, prihvatit će i izjavu", rekao je.

Upitan ima li izjava ikakve veze s rodnom ideologijom, ustvrdio je da rodne ideologije nema u konvenciji i to će pisati u izjavi, ali o tome će izvijestiti predsjednik Vlade.

Izjava je vrlo jasno stavila naglasak na nasilje nad ženama i u obitelji, ustvrdio je Kosor i podsjetio kako je svako treće ubojstvo u Hrvatskoj ubojstvo u obitelji. "Sve ostalo je pitanje politike, a od tog političkog dijela se jasno ograđujemo u izjavi", rekao je.

Glavaš: Ratifikacija Konvencije vjerojatno iza Uskrsa

Predsjednik HDSSB-a i saborski zastupnik Branimir Glavaš, koji se već ranije izjasnio da će glasovati za usvajanje Istanbulske konvencije, potvrdio je kako je vidio interpretativnu izjavu, koja ima tri točke i ništa mu nije sporno.

Po njegovim riječima, ratifikacija Istanbulske konvencije doći će na dnevni red Sabora vjerojatno iza Uskrsa. "Sad ide na uži kabinet Vlade, sutra ide na Vladu, i poslije toga prema parlamentu", kazao je Glavaš.

Nezavisni saborski zastupnik Ivica Mišić pri izlasku iz Banskih dvora samo je potvrdio da će podržati ratifikaciju Istanbulske konvencije.

Danas se održava i sjednica Užeg kabineta Vlade, a sjednica Vlade na kojoj bi se trebala naći konvencija odražt će se  sutra, u četvrtak, u 8:30, nakon čega premijer Andrej Plenković putuje u Bruxelles, gdje će sudjelovati na sastanku Europskoga vijeća. (D.I./Hina)

 

 

 

 

 

 

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene