Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Traženje zajedničkog rješenja

Plenković pozdravio odluku Europske komisije: "Trudit ćemo se razgovarati sa Slovenijom nakon formiranja vlade"

Andrej Plenković (Foto: Dnevnik.hr)
Andrej Plenković (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija +0 Andrej Plenković (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/1 >>
Europska komisija je ispravno odlučila da se ne treba miješati u spor oko granice Hrvatske i Slovenije, ocijenio je u utorak premijer Andrej Plenković i ponovio kako hrvatska strana spor želi riješiti dogovorom sa slovenskom stranom.

"Mislim da je Komisija postupila ispravno. Ne miješati se u ovakvu vrstu spora najbolje je što je Komisija mogla učiniti", rekao je Plenković novinarima na marginama svečane dodjele počasnog doktorata članu Predsjedništva BiH Draganu Čoviću.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković Nakon izbora Plenković: "Milanović okolo zove ljude, a onda oni zovu mene" Andrej Plenković u stožeru HDZ-a Objava nakon rezultata Oglasio se Plenković: "Uskoro ćete saznati s kim ćemo imati većinu"

Europska komisija objavila je u ponedjeljak kako je odlučila ostati po strani hrvatsko-slovenskog graničnog spora, da se neće očitovati na slovenski podnesak da Hrvatska krši pravo Europske unije neprovođenjem arbitražne odluke koju ne priznaje. Rekla je da dvije članice EU-a trebaju naći rješenje za spor u prijateljskom duhu.

"Ponavljam stav Hrvatske da želimo sa Slovenijom, koja je nama i susjedna i prijateljska država, riješiti ovo pitanje granica", rekao je Plenković i ustvrdio da to pitanje "nije toliko veliko" da bi na bilo koji način moralo dovoditi hrvatsko-slovensko odnose u "negativan kontekst".

"Naprotiv, trudit ćemo se, nakon što se u Sloveniji formira nova vlada, razgovarati s našim partnerima i tražiti rješenje", najavio je Plenković .

Slovenija je u ožujku pisala Europskoj komisiji s prijedlogom pokretanja tužbe protiv Hrvatske zbog nepoštivanja arbitražne odluke o granici nadajući se da će imati Komisiju na svojoj strani u namjeravanoj tužbi zbog nepoštivanja arbitražne odluke o granici i odgovoriti na taj prijedlog.

Plenković je ocijenio da traženje rješenja sudskim putem "nije put koji je dobar za partnere u Europskoj uniji, saveznice u NATO-u i dvije prijateljske zemlje".

"Zato ćemo našim prijateljima u Sloveniji još jednom ponuditi rješenja ovoga spora, po meni, na način koji bi mogao biti prihvaćen kasnije i u Hrvatskom saboru i u Državnom zboru", zaključio je Premijer.

Plenković je istaknuo i kako su on i hrvatski predstavnici učinili "sve u zaštiti nacionalnih interesa" te da je odluka Europske komisije donesena zahvaljujući i intenzivnom dijalogu koji su vodili te kvalitetnom nastupu hrvatskog stručnog tima na ročištu u Bruxellesu. (Hina)

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene