Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Da ili ne?

DVOSMISLENE PORUKE Suradnja se nametala kao riješena stvar, ali čini se da ipak nije tako

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Iako se suradnja HDZ-a i Mosta još od izbora, a pogotovo od povlačenja SDP-a iz igre - nametala kao riješena stvar, čini se da ipak nije tako. Barem ako je suditi po nedavnim izjavama Bože Petrova za Dnevni Avaz.

Petrov je rekao kako još ništa nije dogovoreno, a takav manevar mogao bi biti pokušaj jačanja pregovaračkih pozicija koje s podrškom drugih stranaka HDZ-u, iz dana u dan slabe.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković na TikToku Ležerno izdanje Plenković obraćanje na TikToku završio posebnim pozdravom, znate li što znači? Andrej Plenković Vodi listu Plenković predstavio listu za europske izbore pa se obrušio na SDP: "Oni su gubitnici, ja im jamčim da do 76 neće doći"

Iako sam Andrej Plenković cijelo vrijeme ističe kako mu je upravo Most strateški partner s kojim će formirati stabilnu Vladu, Božo Petrov kao da se od toga ograđuje.

'Most i HDZ pregovaraju, ali još ne možemo konačno konstatirati ni da će Most i HDZ formirati vlast. Ono što mogu sa sigurnošću reći je da smo naša jamstva javno predstavili i na njima inzistiramo', rekao je Petrov za Dnevni avaz.

Tih sedam jamstava kamen su spoticanja. Podsjetimo, Most je jasno rekao da je njihovo izglasavanje u Saboru prije no što zastupnici daju potporu za formiranje Vlade uvjet bez kojeg se ne može. HDZ je jamstva samo djelomično prihvatio i Mostovcima pojasnio da neke od promjena zakona koje traže jednostavno zahtijevaju dulju proceduru.

'Ove točke su indikator zajedničkoga smjera, barem sam ja tako razumio kolege iz Mosta kada su ih predstavili. Žele poslati određenu političku poruku i možda na taj način anulirati neka ne toliko pozitivna iskustva koja su u razgovorima imali lani', rekao je Plenković Al Jazeeri.

I tu za Mostovce nastaje problem. Jer prošle su godine obećali da neće u koaliciju, a de facto su u nju ušli. Ove pak da od sedam jamstava nipošto neće odustati, a već je nakon prvih pregovora bilo jasno da će, žele li u Vladu, morati.

Činjenica je da Plenković ima sve širu potporu, a svaki novi zastupnik znači i slabije pregovaračke pozicije za Most. No on ne dvoji.

'Polako se povećava broj zastupnika koji daje do znanja da je spreman podržati Vladu koju će predvoditi HDZ, mislim da je to dobro, ali za njenu stabilnost po mom sudu bilo bi dobro da to bude okvir strateške suradnje HDZ-a i Mosta', kaže Plenković.

Da će biti dio rješenja za novu Vladu uvjeren je i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić. Iako će s njegove liste u Saboru sjediti samo dva zastupnika njegov će klub tvrdi, biti znatno brojniji. 'Hoće li biti pet ili koji više to ćemo vidjeti, ali sve u svoje vrijeme', rekao je Bandić.

A u svoje vrijeme razgovarat će se i o foteljama. Za sada svi tvrde kako se razgovara isključivo o programu.

'Krećemo od vrlo jasnih pozicija, HDZ ima 61 mandat, Most ima 13', ističe Plenković. Pregovori HDZ-a i Mosta nastavljaju se u ponedjeljak.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene