Obavijesti Video Pretražite Navigacija
HSS sam ja, a ne oni'

Petir o odluci Predsjedništva HSS-a: Presuđeno mi je na isti način kao i Stepincu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zastupnica u Europskom parlamentu Marijana Petir (HSS) izjavila je u subotu, reagirajući na odluku Predsjedništva HSS-a, koje je odbilo njenu žalbu na suspenziju i protiv nje i devetero suspendiranih HSS-ovaca pokrenulo postupak zbog političke odgovornosti - da je vodstvo stranke napustilo temeljne vrijednosti HSS-a i da su "ubili HSS zbog svojih fotelja".

"Današnja odluka Predsjedništva Hrvatske seljačke stranke (HSS) pokazatelj je da je vodstvo HSS-a napustilo temeljne vrijednosti HSS-a. To što rade meni - ja im mogu oprostiti, a to što su ubili HSS zbog svojih fotelja neće im oprostiti niti članstvo HSS-a niti hrvatski narod", istaknula je u izjavi zastupnica u Europskom parlamentu te članica Glavnog odbora i Predsjedništva HSS-a Marijana Petir.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Izbačena nakon 27 godina Marijana Petir: Predsjedništvo HSS-a radi za Krešu Beljaka Slika nije dostupna BURNO U HSS-U Beljak o izbacivanju Petir: "Ljudi koji su radili štetu stranci više nisu dio HSS-a. Jako sam sretan zbog toga"

'Meni je danas presuđeno bez saslušanja, na isti je način suđeno kardinalu Stepincu. Nadali smo se da su ta vremena iz nas, no viidmo da se gospodinu Beljaku dogodila reinkarancija Tita, Staljina i ostalih za koje smo mislili da su ostali u dalekoj prošlosti', rekla je Petir.

Predsjednik HSS-a Krešo Beljak 14. rujna suspendirao je Petir iz stranke zbog kako je rekao, opstrukcije prijevremenih parlamentarnih izbora, zajedno s još 100-tinjak drugih njezinih kolegica i kolega, među kojima je i župan Koprivničko-križevačke županije Darko Koren.

Petir je u subotu, komentirajući odluku Predsjedništva HSS-a, rekla kako je jasno da ju se eliminira jer je najavila kandidaturu za predsjednicu HSS-a. Unutarstranački izbori u HSS-u trebali bi se održati 22. listopada.

"Svakom u Hrvatskoj je jasno da me se eliminira jer sam najavila kandidaturu za predsjednicu HSS-a. Ovom odlukom gospodin Beljak i njegovi potpredsjednici pokazali su kukavičluk, a poznato je da naše vođe HSS-a nikada nisu bili kukavice. Pokazali su i strah jer znaju da nikada ne bi dobili unutarstranačke izbore da sam ja kandidatkinja, zato što članstvo zna da sam ja HSS, a ne oni", kazala je Petir.

Dodaje kako je informacije o današnjoj odluci Predsjedništva HSS-a dobila od novinara i da još uvijek ni o čemu nije službeno obaviještena iz stranke.

"Jasno je da ovom odlukom gospodin Beljak želi isključiti mene i neke kolege iz stranke, kako bi mi onemogućio kandidaturu na unutarstranačkim izborima. Svih 107 suspendiranih delegata HSS-a neće moći sudjelovati na izbornoj Glavnoj skupštini HSS-a na unutarstranačkim izborima dok se proces vezan za njihovu suspenziju ne riješi", objasnila je Petir.

Time je Beljak, tvrdi Petir, "udaljio svoje neistomišljenike i ujedno poslao poruku svima ostalima da će ih stići prijeki sud ukoliko se usude izraziti svoje neslaganje sa načinom na koji on vodi HSS u propast".

Predsjedništvo HSS-a pokrenulo postupak političke odgovornosti protiv desetero HSS-ovaca

Predsjedništvo Hrvatske seljačke stranke (HSS) u subotu je većinom glasova odbilo žalbu hrvatske EU parlamentarke i članice Glavnog odbora i Predsjedništva stranke Marijane Petir i koprivničko-križevačkog župana Darka Korena na odluku o njihovoj suspenziji te je protiv njih pokrenulo postupak zbog političke odgovornosti pred nadležnim tijelima zbog opstrukcije prijevremenih parlamentarnih izbora.

Petir i Koren su dvoje od sedmero članova HSS-a koji su uložili žalbe na suspenziju i čije je žalbe Predsjedništvo stranke također odbilo. Troje suspendiranih članova HSS-a nisu uložili žalbe, ali je Predsjedništvo stranke većinom glasova donijelo odluku da se i protiv njih pokreće postupak zbog političke odgovornosti.

Članovi HSS-a protiv kojih je pokrenut postupak zbog političke odgovornosti, osim Petir i Korena, su Dinko Pirak, Dražen Tonkovac, Klementina Karanović, Zvonimir Bratić, Damir Lukač, Zoran Smolić, Momir Karin i Tomislav Katanović.

Predsjednik HSS-a Beljak rekao je kako to znači da je Predsjedništvo stranke usvojilo njegov prijedlog i to velikom većinom glasova te da nitko nije bio protiv. Jedan član Predsjedništva je bio suzdržan.

Dodao je kako je Predsjedništvo HSS-a većinom glasova (dva suzdržana glasa) na sjednici donijelo odluku da je on njihov kandidat za predsjednika stranke na unutarstranačkim izborima koji će se održati 22. listopada. Također, Predsjedništvo je odlučilo da su kandidati za potpredsjednike HSS-a: Stjepan Kožić, Željko Lenart, Ana-Marija Petin, Davor Vlaović i Hrvoje Petrić. Kandidat za glavnog tajnika HSS-a je dosadašnji glavni tajnik Ilija Ćorić.

Beljak je izjavio i kako imaju još dosta suspendiranih članova, ali da je njihova situacija nešto bolja budući da nisu istupali u javnosti. (B.V./Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene