Obavijesti Video Pretražite Navigacija
U tijeku izrada analize

Hoće li Hrvatska uvesti obveznu vojnu obuku, te hoće li na nju morati i djevojke?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Gotovo deset godina nakon što je ukinuta - ponovno se razmišlja o vraćanju obveze služenja vojnog roka. O toj temi u Dnevniku Nove TV s umirovljenim generalom Pavom Miljavcem razgovarala je reporterka Ivana Pezo Moskaljov.

Da imate danas priliku odlučivati o ovom - kako biste postupili i s kojim argumentima?

S obzirom na brzu promjenu sigurnosti u našem okružju, koje, eto vidimo da se brzo mijenjaju i da zemlje u našem susjedstvu i malo dalje donose odluku o ponovnom služenju obveznog vojnog roka, ili neke ga čak zadržavaju i dalje, sigurno da bi razmišljao kako i na koji način Hrvatsku daljnje ojačati s tom pričuvnom komponentom. Od rata je prošlo praktički već 20 godina, bilo je niz reformi, svi smo mislili da je ono najgore iza nas, međutim stvari se vrlo brzo mijenjaju i treba vrlo brzo naći model, jer profesionalna vojska, ona jest, ima svoje prednosti. Ali u jednom srazu, ne može sama profesionalna vojska donijeti niti sigurnost niti prevagu u ratu.

Je li sigurnosna situacija ne samo u okruženju - isključivi argument da se i pitanje vojnog roka aktualizira svako toliko?

Pa dobro, ne može biti samo to, prema tome, glavni, jer vojska prije svega ima zadaću štititi ustavno-pravni poredak i granice i garantirati sigurnost svojih građana. Ali tu je i niz drugih stvari, tu se onda razvija i privreda za opremanje te vojske, ima i psihološki utjecaj na tu mladost, koja shvati što to znači jedna ozbiljna vojna disciplina na neki način i što znači uzeti pušku i biti pripravan se žrtvovati. Prema tome, široki je spektar toga ali u svakom slučaju, sigurnost je na prvom mjestu.

Koliko je uopće dovoljno za vojnu obuku - koliko mladi ljudi mogu naučiti u dva do tri mjeseca, spominje se da bi obuka mogla uključivati i žene - je li to realno?

Dobro, mislim da se ne bi trebalo ići obavezno. Možda bi se na neki način volonterski. Neke zemlje poput Izraela imaju obavezu služenja - dvije godine žene, tri godine muškarci, međutim oni se nalaze ipak u drugom okružju. prema tome, žene bi mogle volonterski ali vidite, u profesionalnim postrojbama ima žena. Dakle nije isključeno da ne bi bilo ali prije svega određeni broj muške populacije bi trebao biti educiran barem osnovno - da zna napuniti pušku, da zna nišaniti, da se zna skloniti, a kasnije dooobukama i da ne daj bože, dođe do ozbiljne situacije se onda uvježbava dalje i ide ka profesionalizmu.

Predsjednica podržava ideju, no mnogi drugi - ne

U analizi, koja se trenutačno radi, spominje se da bi obuka bila obvezna čak i za žene. Za razliku od predsjednice koja zagovara ideju, ali traži da se utvrde njezine prednosti i mane, ima i onih koji projekt smatraju nerealnim i za državu - preskupim.

Analizu koja bi aktualnom ministru obrane trebala pokazati prednosti i mane oživljavanja "stare obveze", radio je i SDP-ov Ante Kotromanović.

Država godišnje može primiti do 2 tisuće dobrovoljnih ročnika. Mami ih s mjesečnom naknadom od 2 tisuće kuna. Lani je obuku, koja ne traje više od dva mjeseca završilo 957 mladića i djevojaka.

U vrijeme suspenzije vojnog roka, predsjednica je bila ministrica u tada Sanaderovoj Vladi. Tromjesečnu vojnu obuku, i k tome plaćenu, zagovarala je kasnije u kampanji.

Zbog ugroza i sigurnosne situacije sve više europskih država, zagovara promjene i nudi različite modele. I hrvatski susjedi, poput Srbije i Crne Gore, imaju iste dvojbe.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene