Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Izmotava se'

'EPIZODA ZAKLJUČENA' Plenković odgovorio Milanoviću

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik HDZ-a i stranački kandidat za premijera Andrej Plenković komentirao je u nedjelju u Koprivnici riječi čelnika SDP-a i kandidata za premijera Narodne koalicije Zorana Milanovića s konferencije za novinare rekavši kako se "kandidat opozicije izmotava, nema etičke hrabrosti da se ispriča".

Andrej Plenković je posjetio Renesansni festival u Koprivnici gdje je, na molbu novinara, komentirao riječi Zorana Milanovića upućene s nedavne konferencije za novinare na zagrebačkome Iblerovom trgu.

Pročitajte i ovo Zvonimir Mršić, Zoran Milanović Greška Milanovićev bliski kolega: ''Je li sada svima jasno?'' Andrej Plenković i Peđa Grbin užarene linije Ovo je za analitičare realan postizborni scenarij: "Ima prodanih duša, samo je pitanje cijene"

"Vidim da se kandidat opozicije izmotava od svojih izjava koje je izgovorio prije nekoliko dana, očito bez imalo etičke hrabrosti da se ispriča. Daleko je državništvo od onoga što on u ovoj kampanji izgovara", izjavio je Andrej Plenković.

"Što se mene tiče, moja politička vjerodostojnost, moje domoljublje, moj politički program, moja politička obećanja i djela koje slijede, o tome govori cijela moja karijera, moj put. Vodio sam predsjedničku kampanju HDZ-a kada nisam imao ni 30 godina, a čini mi se da se tek u to vrijeme gospodin Milanović prepoznao kao SDP-ovac. Prema tome, bilo bi mu dobro da koristi malo introspekcije i skromnosti kada komentira druge ljude", rekao je predsjednik HDZ-a.

Istaknuo je da u kampanju ide pobjednički, vjerodostojno, odgovorno, državnički, te sa željom da imamo stabilne odnose sa svim susjedima i ponašamo se odgovorno te sukladno europskim vrijednostima, a ne da dva dana prije članstva u Europsku uniju donosimo zakone koji ruše povjerenje Hrvatske u Europskoj uniji. Plenković je dodao je kako je zbog Milanovićevih poteza Angela Merkel 1. srpnja 2013. godine otkazala dolazak u Hrvatsku.

Najavio je da će stranka kojoj je na čelu nastaviti konstruktivnu kampanju usmjerenu na program i na sve ono što je bitno za hrvatske građane, a to je gospodarski boljitak, društvena uključenost i socijalna pravda.

"I s time je ova epizoda, što se tiče Milanovićevih izjava, zaključena", ustvrdio je Plenković.

Govoreći o Ini rekao da je ona strateška državna kompanija te najavio kako će HDZ učiniti sve da zaštiti nacionalne interese, da se poštuje međudioničarski ugovor koji podrazumijeva modernizaciju rafinerija u Sisku i Rijeci. Dodao je kako će se učiniti sve da se tijekom arbitražnih postupaka, koji su u tijeku, učini maksimum da bi rezultat u konačnici bio najkvalitetniji mogući za hrvatske interese.

Plenković je, na molbu novinara, komentirao i Mostov zahtjev prema kojemu bi se na prvoj sjednici Hrvatskoga sabora trebalo raspravljati o uvođenju isključivoga gospodarskog pojasa. Odgovorio je kako se ta tema kroz politiku provlači unazad 13 godina. Podsjetio je da je HDZ uveo zaštićeni ekološki i ribolovni pojas koji je u tome trenutku dogovoren i s drugim zemljama na Jadranu te u dogovoru s Europskom komisijom uoči otvaranja pristupnih pregovora.

"Isključivi gospodarski pojas uvijek se može proglasiti prema međunarodnome pravu. Pitanje širenja jurisdikcije na Jadranu i Sredozemlju jedno je od pitanja kojemu se u ovoj situaciji, kada ste članica Europske unije, konzultirate i s drugim partnerima, osobito s Europskom komisijom", rekao je Plenković. HDZ će, istaknuo je, učiniti sve što će pridonijeti zaštiti bioloških resursa Jadrana, a pritom će štiti ribarstvo kao važnu gospodarsku granu Hrvatske. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene