Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zelena oaza u srcu Hrvatske

OSTVARENJE VELIKOG PLANA Krovni vrtovi, 10 bazena i 150 vrsta riba - Pogledajte kako će izgledati 'KAquarium'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ovo su samo neki od dijelova 'KAquariuma', slatkovodnog akvarija i muzeja rijeka koji će svojim ciljevima i rezultatima doprinjeti ostvarenju nacionalnih i lokalnih ciljeva razvoja turizma i općenito gospodarstva.

U deset sati, na gradilištu Športsko rekreacijskog centra Korana u Gornjem Mekušju, stavljena je prva lopata u zemlju, čime su radovi na jednom od najznačajnijih projekata Republike Hrvatske i službeno počeli.

Pročitajte i ovo Pobuna u Karlovcu - 3 Svaki dan nova pukotina Izbila pobuna, traže hitno zaustavljanje radova: "Ja izađem, ali iznad mene žive ljudi s troje male djece" Ilustracija Ozlijeđeno sedmero gostiju Konobarica koja je zapalila goste u pritvoru, policija objavila detalje

Deset velikih i niz manjih bazena sa 150 živućih slatkovodnih ribljih vrsta Europe, od čega 40-tak endemskih, zgrade u obliku školjki u potpunosti uklopljene u okoliš i travnati krovovi, ukratko zelena oaza u srcu Hrvatske.

'Ideja za izgradnju akvarija u Karlovcu je nastala prije desetak godina. Tada smo, razmišljajući o potrebi očuvanja naših prekrasnih rijeka, pripremili projekt koji se trebao baviti zaštitom slatkih voda te istovremeno pokazati ljepotu karlovačkih rijeka međutim, tada nije bio odobren', rekla nam je Marina Grčić, pročelnica gradskog Upravnog odjela za EU fondove i investicije.

SVE ŠTO POŽELE - OSTVARE Općini od 1200 stanovnika 127.000 eura iz EU fondova

Njihova se ideja s vremenom razvijala i transformirala, tražeći svoje utemeljenje u sličnim europskim projektima i konačno je danas pokrenuta njegova izgradnja.

Ukupna vrijednost projekta je 36.691.939,28 kuna od čega je 36.222.282,45 kuna odnosno čak 98,7% sufinancirano bespovratnim sredstvima iz Europskog fonda za regionalni razvoj u okviru Operativnog programa Regionalna konkurentnost 2007.-2013.

'Akvarij će obogatiti lokalnu turističku infrastrukturu i generirati nove atraktivne turističke sadržaje i doživljaje kroz cijelu godinu. Cilj je osigurati tržišnu prepoznatljivost i povećati turističke kapacitete', dodaje Grčić.

Prema planu, u prvih godinu dana od otvaranja KAquariuma, očekuje se najmanje 12.000 posjetitelja.

'Dugoročno, očekujemo povećanje prihoda u turističkom sektoru i bolje pozicioniranje Karlovca na turističkoj karti Hrvatske. Također, cijeli proces pripreme i provedbe ovako zahtjevnog projekta svojevrsna je škola za kvalitetnu pripremu novih ideja i projekata', napominje Marina Grčić, pročelnica gradskog Upravnog odjela za EU fondove i investicije.

Slatkovodni akvarij i muzej rijeka je lokalna turistička atrakcija temeljena na bioraznolikosti karlovačkih rijeka i jezera, te bogatoj tradiciji života uz rijeke. Akvarij će predstavljati floru i faunu hrvatskih rijeka i jezera, geološku prošlost, tradicijsku kulturu i povijest porječja četiriju karlovačkih rijeka. Ukupna vrijednost projekta 36.691.939,28 kn od čega je 36.222.282,45 kn sufinancirano bespovratnim sredstvima iz Europskog fonda za regionalni razvoj u okviru Operativnog programa Regionalna konkurentnost 2007.-2013. Projekt je nastao u suradnji Grada Karlovca i Razvojne agencije Karlovačke županije – KARLA d.o.o. i odličan je primjer kako općine i gradovi trebaju surađivati s regionalnim koordinatorima za apliciranje na strukturne fondove. Slatkovodni akvarij i muzej rijeka jedan je od 15 odabranih projekata u konkurenciji od ukupno 144 pristigle projektne prijave Grad Karlovac

Sadržaj kompleksa

Akvarij će se sastojati od 3 zgrade međusobno povezane podrumskom etažom. Prostor između zgrada formirat će trg sa sportsko-rekreacijskim sadržajima za djecu i odrasle. Zbog koncepta zelenih krovnih vrtova koji sakrivaju objekt, prostor zone akvarija predstavlja zahvat s minimalnim utjecajem na krajobraz čime se čuvaju zelene vizure krajolika.

Kompleks akvarijskih bazena koncipiran je tako da prikazuje tok jedne 'tipične' krške rijeke kakva je i Korana na čijoj obali je smješten akvarij. Izložbeni dio počinje već u vanjskom prostoru trga gdje se nalazi velika vodena instalacija koja predstavlja krško polje. Rijeka se preko slapa slijeva iz vanjskog u unutarnji prostor.

120 KILOMETARA Biciklističke staze od Bregane do Ivanić Grada

Ribe u vodi najprije se promatra odozgo, u šetnji uz rijeku, a zatim sa strane, gleda se ispod vodene površine. Dok posjetitelj prati riječni tok, čuje rijeku kako teče. Nakon gornjeg toka rijeke, zvukovi se stišavaju, posjetitelj ponire u špilje u kojima može vidjeti endeme hrvatskih rijeka koji se u prirodi uglavnom nalaze u ponornicama. Nakon špilje, rijeka ponovno izvire negdje u svom donjem toku, vide se ribe zajedno s biljem koje živi u toplijim dijelovima rijeke. Zatim se prolazi ispod tunela akvarija gdje se nalaze veći primjerci riba. Nakon što se prođe kroz tunel, prelazi se mostićem preko jezerca s lopočima, šašom i vrstama koje je dopušteno dodirivati. Na kraju izložbe dolazi se do sedrene barijere, sustava od nekoliko akvarija koji se prelijevaju.

U sastavu akvarija nalazit će se niz drugih sadržaja poput kongresne dvorane, edukativnog centra, znanstveno istraživačkog centra te uredski i ugostiteljski dio.

Republika Hrvatska jedna je od zemalja s najvećim brojem vrsta slatkovodnih riba u Europi, a četiri karlovačke rijeke Korana, Kupa, Mrežnica i Dobra imaju obilježja svih hrvatskih rijeka. Raznolikost biljnih i životinjskih zajednica u njima ujedno prikazuje i raznolikost životnih zajednica u rijekama Republike Hrvatske. Upravo zbog toga, Grad Karlovac idealno je mjesto za prezentaciju prirodnog bogatstva naših slatkih voda.

Poruka svima

'Što se tiče gradova, nužno je posjedovati donesene i usvojene strateške dokumente razvoja. To se konkretno odnosi kako na opće strategije razvoja grada pa sve do sektorskih strategija kao što su strategije razvoja turizma, kulture, ruralnog područja koje se uklapaju u županijsku razvojnu strategiju i propisane europske smjernice razvoja. Nakon toga, dolazi želja i potreba da riješite određeni problem vaše zajednice ili ustanove što je dovoljan pokretač da zajedno sa drugim članovima zajednice dođete do dobre ideje i zatim je pretočite u kvalitetan projekt. I na kraju, nikako se nemojte bojati novih ideja, one su pokretač svega! Sretno!', poručila je pročelnica Grčić.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene