Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Oštro pismo istaknutih članova

Nastavlja se osipanje HNS-a: "Koaliranjem s HDZ-om otišli smo na smetlište parlamentarne povijesti"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Niz su danas nastavili i osnivači Libre - stranke liberalnih demokrata, koja se 2005. godine ujedinila s HNS-om pa otad ta stranka nosi naziv Hrvatska narodna stranka - liberalni demokrati.

Suradnja odnosno koalicija HDZ-a i HNS-a izazvala je niz potresa u redovima narodnjaka. Iz stranke je izbačeno nekoliko eminentnih članova, koji su i ranije najavili da neće poduprijeti takav aranžman - Anka Mrak Taritaš, Goran Beus Richembergh, Vesna Pusić i Nada Turina-Đurić, a nedugo potom počele su istupati i cijele podružnice.

Pročitajte i ovo Ivan Turudić Vladin odabir za glavnog državnog odvjetnika Turudić opleo po Milanoviću: "Što reći o čovjeku koji se hvalio da je kršio zakon?" Slika nije dostupna Bivši ministar obrane O vojnom roku: "To je zadnja stvar koju bismo sada trebali napraviti"

Niz su danas nastavili i osnivači Libre - stranke liberalnih demokrata, koja se 2005. godine ujedinila s HNS-om pa otad ta stranka nosi naziv Hrvatska narodna stranka - liberalni demokrati.

Priopćenje prenosimo u cijelosti.

"Mi, niže potpisani osnivači LIBRE – stranke liberalnih demokrata koja se na zajedničkoj konvenciji, 6. veljače 2005. ujedinila s Hrvatskom narodnom strankom, koja otad nosi naziv Hrvatska narodna stranka - liberalni demokrati, smatramo da se HNS odlukom Središnjeg odbora stranke o koaliranju s HDZ-om, a protivno odluci Predsjedništva, priključila političkim strankama koje su nepovratno otišle na smetlište parlamentarne povijesti.

Ditirambi o potrebi očuvanja stabilnosti i centrističkoj transformaciji HDZ-a ne mogu prikriti ovo poništenje volje birača i težak politički prijestup. Pretrčavanje petero saborskih zastupnika izabranih s zajedničke liste predizborne koalicije u vladajući tabor protivno je volji birača koji su svoj glas povjerili toj opciji.

Jednostavno, birači svojim glasom za listu Narodne koalicije i zastupnike HNS-a nisu glasovali za Vladu HDZ-a. Ni HNS ni bilo koja druga stranka Narodne koalicije nije osvojene saborske mandate stekla samostalno da bi samostalno mogla njima i raspolagati. Čak štoviše, sporazumom o predizbornoj koaliciji nedvosmisleno je utvrđena volja i odluka stranaka potpisnica da neće postizborno surađivati sa HDZ-om.

Aktualna promjena političkog raspoloženja kako HNS-a tako i HDZ-a trebala se izmjeriti na novim izborima. Slobodno biračka volja i njeno poštivanje temelji su parlamentarizma i demokracije. Tajnim pregovorima i zakulisnim igrama ne može se nadomjestiti demokratska volja građana, već se može i tome smo svjedoci 'ubiti' volja birača za sudjelovanje u izbornom procesu.

Ditirambi o potrebi očuvanja stabilnosti i centrističkoj transformaciji HDZ-a ne mogu prikriti ovo poništenje volje birača i težak politički prijestup. Oslabljeni i kompromitirani HNS neće biti u stanju ostvariti ni svoje deklarirane prioritete, a pogotovo ne utjecati na promjenu političkog profila HDZ-a. Oni koji su toga svjesni i žele i dalje biti odgovorni i savjesni, svojim izlascima iz stranačkih redova i ostavkama jasno poručuju da nije sve na prodaju. Obraz i principi ponajprije.

Andrej Plenković poigrava se stabilnošću države jer otvara prostor ostvarenju partikularnih interesa političkih protagonista bez izvornog legitimiteta birača i njihovih interesnih skupina iz sjene, koji će za ostvarenje svojih nakana, uzvikujući domoljubne pokliče, koristiti sav instrumentarij političke vlasti ne libeći se pokušaja zlouporabe i poluga pravne države. I to u smjeru njenog kontroliranog, selektivnog i njima po volji arbitrarnog djelovanja.

Svjesni smo dubine ideoloških podjela, želimo stabilnost zemlje i smanjivanje političkih tenzija, jačanje državnih institucija na načelima trodiobe vlasti te individualnih prava i sloboda pojedinaca. No, ti se visoki ciljevi ne mogu postići gaženjem temelja predstavničke demokracije, postupanjima protivnim deklariranim namjerama, kršenjem potpisanih ugovora i izigravanjem odluka legalnih nadležnih tijela. I, ne najmanje važno, bitna promjena političkog smjera ne može biti izvedena bez poštenog informiranja javnosti.

Tehnika po kojoj jedno misliš, drugo govoriš a treće radiš treba biti izbačena iz političke prakse, pogotovo kada se treba raditi o krupnim koracima ili promjenama, jer onda i te promjene ostaju lažne.

Zbog svega navedenog dajemo punu potporu kolegama koji su se suprotstavili politici koaliranja HNS-a s HDZ-om, a oni od nas koji su članovi HNS-a napuštaju tu stranku."

Priopćenje potpisuju Jozo Radoš, Goranko Fižulić, Zrinjka Glovacki-Bernardi, Andro Vlahušić, Mladen Godek, Roland Žuvanić, Biserka Preininger, Alojz Tušek i Mladen Ružman.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene