Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ne može se do otoka

VIDEO Kaos zbog bure: 16.000 ljudi ostalo bez struje

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Današnji dan obilježava orkanska bura koja je blokirala velik dio Hrvatske, prevrtala vozila i stabla, rušila fasade zgrada.

Ukoliko ste zabilježili trenutke nevremena u svom kraju, video ili fotografije nam možete poslati na moj.report@novatv.hr, s naznakom 'Olujna bura'. Upozoravamo vas da se ne izlažete riziku tijekom snimanja.

HEP: Zbog nevremena bez struje oko 16 tisuća kupaca

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna rezultati očevida Policija otkrila detalje tragedije: Vozača šlepera u provaliju bacila orkanska bura Slika nije dostupna POVOLJNIJE NA MORE Na ljetovanje po zimskim cijenama: Jednim potezom ministar bacio u koš odluku o poskupljenju, doznajte koliko bi vas mogao stajati odlazak na more

Snažno nevrijeme praćeno orkanskom burom uzrokuje kvarove na trafostanicama i dalekovodima pa je na području Zadarske, Splitsko-dalmatinske i Ličko-senjske županije u četvrtak poslijepodne bez električne energije više od 16 tisuća kupaca, podaci su Hrvatske elektroprivrede (HEP).

Po podacima HEP-a od oko 16 sati, u Splitsko-dalmatinskoj županije bez električne energije ostala su mjesta na širem području Sinja i trenutno je tamo bez struje oko 1800 kupaca.

Na području Splita i okolice trenutno su bez električne energije mjesta Sveti Martin, Mutogras i Gornje Podstrane, ukupno oko 1000 korisnika, a na širem području Omiša je bez struje oko 2000 kupaca u mjestima Srinjine, Donje Sitno, Gornje Sitno, Dubrava, Orij, Mali Rat, Sumpetar, Suhi potok, Krilo Jesenice, Bajnice i Jesenice.

Orkanska bura izaziva velike probleme i na području Zadarske županije gdje je bez napajanja trenutno 8500 korisnika na otoku Pagu, oko 1500 njih na području Privlake te oko 400 na području Obrovca i Benkovca.

Na području Ličko-senjske županije, gdje ima problema i sa snijegom, bez električne energije je trenutno oko 1100 korisnika u pojedinim mjestima na širem području Senja, Karlobaga, Plitvičkih jezera, Gračaca, Brinja te Otočca.

"Radnici HEP-a su od ranih jutarnjih sati na terenu i otklanjaju kvarove, ali je zbog orkanskih udara bure na pojedinim područjima za sada nemoguće pristupit lokacijama kvarova", kažu u HEP-u u kojem, s obzirom na nepredvidive vremenske uvjete koji i dalje traju na spomenutim područjima, kupce mole za razumijevanje.

Bura u Rijeci digla krov osnovne škole, učenici evakuirani

Zbog jakih udara bude na terenu su i brojne interventne jedinice riječkog centra 112. Zatvoren je kampus na Trsatu, a nastavu je otkazalo nekoliko škola uključujući i onu u Kraljevici te školu u Omišlju na otoku Krku.

Vjetar je dignuo krov osnovne škole Jelenje-Dražice u Dražicama zbog čega su učenici evakuirani. Na zgradu Psihijatrijske bolnice u Lopači palo je stablo, srećom nitko nije ozlijeđen.

VIDEO Skrivenom kamerom dokazao: Do 900 tona opasnih kemikalija može svatko!

Posao od 425 tisuća kuna godišnje koji nitko ne želi raditi

Na riječkoj Krimeji bura je odnijela i krov stambene zgrade. Taj materijal se srušio na parkirane automobile u Mihanovićevoj ulici te ih oštetio.

Po udarima bure stradala je i fasada jedne POS-ove zgrade na Hostovom bregu na Pehlinu.

Do 11 sati riječka je javna vatrogasna postrojba imala 45 intervencija, piše Novi list.

Na Krčkom mostu izmjerena je brzina vjetra od oko 200 kilometara na sat.

Prekinut trajektni promet sa srednjedalmatinskim otocima

Zbog jakih udara bure prekinuto je više trajektnih linija preme srednjedalmatinskim otocima, a zbog nemogućnosti privezivanja u trajektnoj luci Supetar na Braču, u četvrtak ujutro se u Split vratio trajekt koji plovi na toj liniji.

'Trajekt koji je jutros isplovio iz splitske trajektne luke prema Supetru zbog jakih udara vjetra nije se mogao privezati u luci u Supetru, te nije došlo do iskrcavanja pa se trajekt bio prisiljen s putnicima vratiti u splitsku luku', rekao je Ante Mrvica, koordinator Jadrolinijinog splitskog plovnog područja.

Zbog jakih udara vjetra danas također neće iz splitske luke isploviti trajekt prema Šolti te iz Starog Grada (Hvar) prema Splitu.

Također su u prekidu i trajektne linije Makarska-Sumartin, Drvenik-Sućuraj, te Trogir- Drvanik Mali i Drvenik Veliki, kaže Mrvica.

Na splitskom plovnom području također su danas u prekidu sve katamarsnke linije.

Orkanska bura je u prijepodnevnim satima prevrnula teretno vozilo kod Splita. Jedna osoba je ozlijeđena.

Bura u Pagu okrenula automobil

Zbog orkanske bure je zatvoren za promet Paški most, u gradu Pagu bura je okrenula parkirani automobil kod crkve sv. Jurja i u more je pobacala plastiče eko kontjenere, a oko 9,30 sati nestalo je električne energije.

Orkanska bura posla je dala i vatrogascima. U gradu Zadru pola sata iza ponoći pripadnici javne vatrogasne postrojbe (JVP) Zadar uklanjali su stablo koje je palo u Kožinu, a jutros su na prometnici u Biogradu također morali uklanjati srušeno stablo.

Prilikom zapošljavanja novih kandidata Zuckerberg traži odgovor na samo jedno pitanje!

Zbog orkanske bure koja puše na zadarskom području u četvrtka prijepodne zatvoreni su svi cestovni smjerovi za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama iz unutrašnjosti prema Dalmaciji.

Također za sav promet zatvorena je autoceste A1 između čvorova Sveti Rok i Posedarje, državna cesta D-54 Maslenica-Zaton Obrovački, Jadranska magistrala D-8 između Bakra i Svete Marije Magdalene i Paški most.

U prekidu je trajektna linija Prizna-Žigljen, te na zadarskom području Biograd-Tkon i katamaran Ist-Molat-Zadar.

Nevrijeme na Makarskom primorju, uz orkanske udare bure

Kišno nevrijeme praćeno vrlo jakim vjetrom zahvatilo je u četvrtka ujutro Makarsko primorje, bura puše prosječnom brzinom od 70-tak, a s orkanskim udarima i više od 140 kilometara na sat.

U zadnjih 12 sati palo je 17 litara kiše po metru četvornom.

Zbog olujnog vjetra od jutros su u prekidu trajektne linije Makarska - Sumartin na otoku Braču i Drvenik – Sučuraj na otoku Hvaru.

Bura je također, prema informaciji Gradskog centra Osejava u Makarskoj, pričinila manje štete u gradu na prometnim znacima, kioscima, reklamnim panoima i tendama.

Na najvišem biokovskim vrhu Svetom Juri od sinoć pada snijeg, doznaje se od dežurnog tehničara na odašiljaču na Biokovu. Temperatura se spustila na minus 5,5 stupnjeva Celzija, visina snijega je tridesetak centimetara, a u nanosima i do pola metra.

Ceste na cijelom Primorju su mokre i skliske pa se vozačima preporučuje oprezna vožnja posebice kod svetišta Vepric nedaleko Makarske, na državnoj cesti D8 kod Baškog Polja te na brzoj prometnici od Baškog Polja do južnog ulaza u tunel Sveti Ilija u Bastu zbog mogućih jakih bočnih udara vjetra.

Župi dubrovačkoj prijeti nova poplava Kuparskog polja

Vatrogasni zapovjednik Dubrovačko-neretvanske županije Stjepan Simović rekao je kako su vatrogasci na krajnjem jugu Hrvatske zbog jakog nevremena tijekom jutra imali više od dvadeset intervencija te kako Župi dubrovačkoj prijeti poplava kakva se dogodila u rujnu 2014. godine, kada je zbog obilne kiše voda ušla u mnoge kuće.

Ciklona Rea donijela je Dubrovniku i okolici više od 70 litara kiše po metru četvornom već do 8 sati ujutro, a situaciju dodatno pogoršava jako jugo. ''Imali smo tako reći bezbroj intervencija. Broj je teško utvrditi jer se penje iz minute u minutu. Najteže nam je na području grada Dubrovnika i na području općina Konavle, Ston i Župa dubrovačka. U naselju Kupari nam ponovno prijeti poplava kakvu smo imali prošle godine, kada je kuparsko polje poplutalo'', rekao je Stjepan Simović te dodao kako su uz profesionalna i sva dobrovoljna vatrogasna društva od Stona do Konavala na terenu.

Nevrijeme je u Dubrovniku uzrokovalo poteškoće u pomorskom, ali i cestovnom prometu. Most dr. Franja Tuđmana zatvoren je za vozila prve skupine, interventne službe su s cesta uklanjale pale čemprese, a među brojnim poplavljenim objektima su i prostorije Hrvatskog restauratorskog zavoda.

Voda se praktički u rijekama slijeva dijelovima grada, kao što se može vidjeti i u video snimkama našeg čitatelja.

Od jutra problemi u prometu

Hrvatski autoklub je izvijestio kako su zbog orkanske bure u prekidu mnoge trajektne linije, a brojne su ceste zatvorene za sve skupine vozila i za sada kamioni s prikolicama i tegljači s poluprikolicama ne mogu voziti iz unutrašnjosti prema Dalmaciji i Hrvatskom primorju te obrnuto, izvijestio je u četvrtak ujutro Hrvatski autoklub.

Zimski su uvjeti na većini cesta u Gorskom kotaru i Lici, uključujući dionicu A6 Rijeka-Zagreb između Kikovice i Bosiljeva 1, staru cestu kroz Gorski kotar DC3 Kikovica-Zdihovo i dionicu DC1 Vaganac-Gračac-Knin. Zabrana je prometa za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama dok je za ostala vozila obavezna zimska oprema.

Zimski su uvjeti na pojedinim cestama u Gorskome kotaru, Lici i Dalmaciji. Zimski su uvjeti i na dionici A1 Šestanovac-Ravča.

Zbog orkanske bure za sav promet zatvoreni su A1 između čvorova Sveti Rok i Posedarje, A6 Rijeka-Zagreb između Kikovice i Delnica, A7 između čvorova Draga i Šmrika, DC54 Maslenica-Zaton Obrovački, Jadranska magistrala između Bakra i Svete Marije Magdalene, Krčki most, Paški most, DC218 Dobroselo-Mazin te Sljemenska cesta sa zagrebačke strane zbog srušenih stabala.

Samo za osobna vozila otvorene su riječka obilaznica A7 na dionicama Orehovica-Škurinje i Čavle-Kikovica A6 te dionica DC25 Gospić-Karlobag.

U prekidu su trajektne linije: Brestova-Porozina, Valbiska-Merag, Valbiska-Lopar, Prizna-Žigljen, Stinica-Mišnjak, Sumartin-Makarska i Biograd-Tkon; katamaranske linije Rogač-Split, Žirje-Kaprije-Šibenik, Ubli-Vela Luka-Hvar-Split, Jelsa-Bol-Split, Korčula-Hvar-Split, Novalja-Rab-Rijeka i Ist-Molat-Zadar te brodska linija Mali Lošinj-Unije-Susak.

Pojačan je izlazak teretnih vozila na graničnom prijelazu Bajakovo. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene