Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Očekuje rezultate

Orešković siguran u uspjeh svoje Vlade: 'Neće biti prijevremenih izbora'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Rezultati će se, kaže premijer Orešković, vidjeti za kvartal ili dva.

Premijer Tihomir Orešković poručio je u srijedu u intervjuu za Media servis da prijevremenih parlamentarnih izbora neće biti, a uvjeren je da će Daniel Markić odlično voditi Sigurnosno-obavještajnu agenciju (SOA).

Pročitajte i ovo Bombardiranje Ukrajine Dvije godine sukoba Rat koji je razorio živote i promijenio zemlju ne posustaje: "Nismo očekivali da će ih biti toliko" Euro - 3 13 mjeseci Život uz euro nekima zvuči kao iz bajke, a drugima kao iz vica: Tko je napunio blagajnu, a tko preživljava?

Govoreći o očekivanjima građana te porukama iz oporbe koja je spremna za prijevremene izbore, Orešković je izrazio uvjerenje da će za tri do šest mjeseci biti vidljivi pozitivni rezultati.

"Svima nam je jasno da građani očekuju rezultate, da smo obećali reforme i da ćemo ih provesti. Uvjeren sam da će građani za kvartal, dva vidjeti pozitivne signale", rekao je Orešković poručivši da neće biti ništa od prijevremenih izbora.

U pogledu proljetne prognoze Europske komisije koja je blago snizila procjenu rasta hrvatskog gospodarstva u ovoj godini na 1,8 posto, s 2,1 posto projiciranih u zimskim prognozama, premijer smatra da će rast biti bolji od 1,8 posto. “Veliki sam optimist, naša prognoza je 2 posto rasta", rekao je te ponovio ocjenju da će najavljene reforme biti "teške, ali fer".

Poručio je i da će tzv. porezni USKOK ostati unutar Ministarstva financija. "Opet su bili nekakvi probni baloni. Tu se neće ništa mijenjati, sustav dobro funkcionira i tu neće biti nikakvih promjena", dodao je.

'Vjerujem da je Markić dobar izbor za ravnatelja SOA-e'

Govoreći o imenovanju ravnatelja SOA-e, što je točka dnevnoga reda sjednice saborskoga Odbora za obranu i nacionalnu sigurnost, Orešković je podsjetio da je Dragan Lozančić ostavku podnio prošloga tjedna te izrazio uvjerenje u kvalitete Daniela Markića kojega su on i predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović predložili za to mjesto.

Razrješenje Lozančića pokrenula je predsjednica Republike početkom veljače, a supotpis premijera stigao je tek krajem ožujka, jer se, kako je tada istaknuo, htio informirati i ne donositi naglo svoju odluku. Prijedlog za imenovanje Markića, Grabar-Kitarović i Orešković supotpisali su 25. ožujka.

Nadam se da ćemo to sad staviti iza nas i krenuti naprijed, rekao je danas premijer. "Predsjednica je izgubila povjerenje u gospodina Lozančića i to je njezin stav. Ja sam tražio vremena da donesemo jednu pravu odluku i mislim da smo je na kraju i riješili na jedan fer način", dodao je.

Na primjedbu da je predsjednica Republike, osim što je izgubila povjerenje u Lozančića, u zahtjevu za njegovim razrješenjem navela i da se Lozančić ogriješio o Zakon o sigurnosno-obavještajnom sustavu, Orešković je rekao: "Nisam vidio nikakve podatke i rezultate koji su to potvrdili. Tako da smo ovu odluku zajedno donijeli i idemo dalje".

Orešković je istaknuo da Markić ima njegovo apsolutno povjerenje. “Čovjek ima iskustva, bio je u ratu, branitelj i uvjeren sam da će odlično voditi SOA-u”, naglasio je.

'Bio sam u Jasenovcu, volio bih otići i na Bleiburg'

Jučer je bio Svjetski dan slobode medija te su novinari prosvjedovali ispred Ministarstva kulture nezadovoljni radom ministra Zlatka Hasanbegovića. Orešković pak kaže da Hasanbegović dobro radi svoj posao te odbacuje primjedbe da Vlada guši slobodu medija. "Apsolutno ne. Gledam na svojoj vlastitoj koži. Ovih dana kad čitam novine, kad ih stignem čitati, vidim da mediji, barem ja imam taj osjećaj, tu imaju potpunu slobodu. Malo se zezaju i ne vidim da išta koči tu slobodu", naveo je Orešković.

Premijer je potvrdio da će najvjerojatnije otići na komemoraciju žrtvama u Bleibugu gdje, rekao je, još nikada nije bio. "Još nisam odlučio, ali mislim da ću otići. Bio sam u Jasenovcu i to je bio meni prvi put, također mislim da bi volio tako otići u Bleiburg, da vidim i odam počast onima koji su isto tamo izgubili voje živote", rekao je. (Hina)
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene