Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Milanović: "Ovo je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati!"

Dnevnik Nove TV doznaje

Opskrbljivači struje Vladi predložili postupno poskupljenje u iduće dvije godine

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Opskrbljivači električnom energijom poručili su novoj Vladi Andreja Plenkovića da im ne pada na pamet preuzeti teret poskupljenja. Predložili su postupno povećanje cijena u iduće dvije godine.

Odbrojavaju se posljednji dani do poskupljenja struje, točnije povećanja naknade iz koje se potiče proizvodnja obnovljivih izvora energije.

Bez PDV-a naknada sada iznosi tri i pol lipe po kilovat satu, a povećala bi se tri puta - na 12 lipa po kilovat satu. U kućanstvu koje troši tri tisuće kilovat sati na godinu račun bi se s PDV-om povećao za 450 kuna na godišnjoj razini. 

No, opskrbljivači od Nove godine predlažu upola manje poskupljenje. Dakle, umjesto 12 lipa, šest lipa po kilovatsatu.

"Niz mjera koji bi stupnjevano povećanjem došli do one krajnje cijene koja nije više 12 lipa kako smo izračunali nego će biti devet lipa, ali ne sada od prvog prvog nego tek za dvije godine. Dakle bit će devet lipa za dvije godine, a sada bi krenulo sa 6 lipa jer bi to bilo dovoljno novaca da se nadopuni proračun", kaže Zoran Miliša, predsjednik Uprave RWE energije

Opskrbljivačima , dakle, ne pada na pamet primiti na svoja leđa teret poskupljenja.



Šest ili 12, umirovljenici Anki Đurić nije svejedno. Što joj struja za hladnjak bude skuplja, to će joj hladnjak biti prazniji.

"Puno je kad platim režije od 1970 kuna šta mi ostane život. Naravski da je puno, koliko ljudi ima sa malom mirovinom", kaže Đurić.

Prema prijedlogu opskrbljivača, godišnje poskupljenje u kućanstvu koje troši tri tisuće kilovat sati iznosilo bi 225 kuna. Sada je Vlada na potezu. Opskrbljivačima se još nisu javili, a vrijeme curi.

"Proizvođači su dali još neke prijedloge koji bi ublažili udar na njih kao proizvođače novostvorene vrijednosti čime bi oni bili konkruetniji na tržištu", kaže Miliša.

Ministar zaštite okoliša Slaven Dobrović koji je u novoj vladi postao i ministar svih vrsta energije zasad šuti o tome hoće li se i za koliko povećati računi za struju te hoće li posegnuti za nekima od ovih rješenja.

Građani bi voljeli bi da im se to nekako nadoknadi snižavanjem cijene električne energije na njihovim računima, ali opskrbljivači poručuju da do toga ne može doći. I to zato, kažu, što su cijene električne energije na našem tržištu toliko niske da oni posluju na granici rentabilnosti i da nemaju prostora za takve stvari.

Kažu također da ako dođe do neke intervencije države koja bi uzrokovala sniženje cijena električne energije, to bi dovelo do sloma tržišta električnom energijom u Hrvatskoj, gdje su trenutno četiri opskrbljivača.

Ističu i da se znalo da će obnovljivi izvori energije biti skuplji i da će dovesti na kraju do poskupljenja električne energije i da se na to građane trebalo pripremiti. Znalo se kakvo je stanje na našem tržištu električne energije, znalo se kakve su cijene i da to jedino na kraju, kao i drugdje u Europi, mogu platiti potrošači iz svojih džepova.

Kakvo je stanje na tržištu električne energije u Hrvatskoj, nekako je takvo stanje i u novčanicima mnogih hrvatskih građana koji teško mogu isfinancirati ovo poskupljenje i obnovljive izvore energije.   

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene