Obavijesti Video Pretražite Navigacija
PROJEKTA IMA, NOVACA NEMA, FEKALIJE PLIVAJU

NEZADOVOLJNI ŠTO SE O NJIMA PIŠE 'NA TAKO RUŽAN NAČIN' - 'Mi nismo poseban slučaj u Hrvatskoj'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nakon što je Dnevnik.hr objavio tekst o zagađenju u Udbini, koja 'pliva' u fekalnim vodama, zatražili smo i odgovore od nadležnih u toj općini zbog čega još uvijek nemaju riješen problem otpadnih voda.

U općini Udbina, u kojoj su nezadovoljni da se o njihovom mjestu piše na 'tako ružan način' a načelnik Ivan Pešut spominje čak i zavjeru te govori 'kako je slično i u Zagrebu', navode da su svjesni svojeg problema, ali da njegovo rješavanje uvelike ovisi i o državnom sustavu te o novcu kojeg - nema.

'Naselje Udbina po problematici otpadnih voda izdvojeno je kao poseban slučaj u Hrvatskoj. No, to nije tako jer je na nivou države na sustav odvodnje priključeno svega 47 posto stanovništva, a od toga se pročišćava samo 35 posto otpadnih voda. Naselja kao što je Udbina koja broje manje od 2000 stanovnika (Udbina službeno ima 960 stanovnika) ima u državi preko 3000 i u njima živi 890.000 ljudi. Samo četiri posto takvih naselja je priključeno na sustav odvodnje', stoji u odgovoru zamjenika načelnika Udbine, Zlatka Brkića, koji se poziva na podatke Hrvatskih voda iz 2014. godine.

Općina Udbina je, kaže, izradila Studiju izvodivosti sustava javne odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda naselja Udbina kao i svu projektnu dokumentaciju (idejni, glavni, izvedbeni projekt) kojom je spremna za izgradnju sustava odvodnje.

Projekt od 22 milijuna kuna

Pročitajte i ovo Obilježena 75. godišnjica Bleiburga - 2 NAKON AUSTRIJSKOG ''NE'' Godišnjica Bleiburga: Komemoracija na tri lokacije, Sabor objavio detalje Provjereno: Teror u Lici - 2 Strah i trepet u Lici Provjereno donosi priču o teroru obitelji Amić i višegodišnjim prijetnjama mještanima: ''Načelnik i ja smo imali aferu...''

'Nažalost, njegova izgradnja prema projektnoj dokumentaciji košta preko 22 milijuna kuna što nismo u stanju pokriti vlastitim sredstvima. Hrvatske vode ne financiraju takve male sustave budući da se država u pristupnim pregovorima s EU u poglavlju 27. Okoliš obvezala do 2023. godine riješiti prvo velike zagađivače, a Udbina bi na red mogla doći tek iza 2023. godine, do kada bi nam građevinska dozvola istekla dva puta', navodi zamjenik načelnika Udbine.

Kaže kako se zbog toga Udbina planira prijaviti za sredstva iz Programa ruralnog razvoja 2014-2020. kojima se financiraju takvi projekti, ali samo do maksimalnog iznosa od 7,5 milijuna kuna.

'Nažalost taj Program kasni već skoro dvije godine i zadnje naznake za 7.2.1 podmjeru, u okviru koje smo se prijavili, su srpanj ove godine', ističe Brkić dodajući kako su zbog tog financijskog ograničenja projekt podijelili u tri faze.

Iz Vodopravne inspekcije Ministarstva poljoprivrede odgovorili su nam kako nisu zaprimili dojavu o incidentu u Udbini od drugih nadležnih službi niti od građana s navedenog područja te nemaju saznanja o problemu fekalnih voda.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene