Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Postat će ustanova od javnog interesa

Odustaje se od privatizacije Imunološkog zavoda!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Imunološki zavod ostaje u rukama države, od privatizacije neće biti ništa.

Iz Vlade je za Dnevnik Nove TV potvrđeno kako se odustaje od privatizacije Imunološkog zavoda.

Pročitajte i ovo Ilustracija Novi paket mjera Pravo na vaučere za struju ima 80 tisuća građana, provjerite jeste li među njima Slika nije dostupna Borba za povrat dozvola Radnici Imunološkog odgađaju prosvjede, od Vlade traže odluku o sudbini zavoda

Imunološki zavod će postati ustanova od javnog interesa, isto kao što su to Zavod za javno zdravstvo, Zavod za transfuzijsku medicinu te Zavod za hitnu medicinsku pomoć.

Potpredsjednik Vlade i ministar regionalnog razvoja i fondova EU-a Branko Grčić najavio je u utorak da će Vlada na ovotjednoj sjednici donijeti odluku o preoblikovanju Imunološkog zavoda u ustanovu u okviru Ministarstva zdravlja i tako osigurati budućnost za tu tvrtku.

"Vlada će donijeti odluku o preoblikovanju sadašnjeg Imunološkog zavoda kao dioničarskog društva u ustanovu za obavljanje djelatnosti zdravstva, u okviru Ministarstva zdravlja. Time se osigurava da ta ustanova preuzme, prije svega, zaposlenike, svu imovinu, ali i prava i obaveze sadašnjeg Imunološkog zavoda kao dioničarskog društva i da nastavi poslovati na održiv, stabilan način u budućnosti, financirajući se na dva načina - iz prihoda samog poslovanja ustanove, te uz potporu iz proračuna", kazao je Grčić novinarima.

Dodao je da će cijeli proces preoblikovanja provesti Ministarstvo zdravlja i Državni ured za upravljanje državnom imovinom i to u roku od 90 dana, nakon što u četvrtak odluka bude potvrđena na sjednici Vlade.

"Vlada je procijenila da je Imunološki zavod strateški važna djelatnost, važna za zdravlje naših građana i zbog toga smo se opredijelili upravo za ovakav model i za ovakvo rješenje. Nadamo se da će naši građani to podržati, a prije svega zaposlenici i sindikati u samom Imunološkom zavodu", kaže Grčić.

HALMED: Imunološki zavod predložio korektivne mjere na nedostatke utvrđene očevidima

Vlada je rješenje po kojem bi Imunološki zavod postao ustanovom od javnog interesa imala u planu nakon što nije uspio natječaj za privatizaciju, neslužbeno se doznaje iz dobro upućenog izvora. Istaknuo je i kako je u tijeku i realizacija kredita za zaostale plaće radnicima Imunološkog zavoda.

Vlada je na sjednici 2. srpnja, odbila ponudu društva Visia Croatica za kupnju državnog portfelja u Imunološkom zavodu te zadužila DUUDI da pripremi odluku o provođenju novog natječaja za Imunološki u roku od 30 dana. Društvo Visia Croatica dalo je jedinu obvezujuću ponudu za kupnju 157.997 dionica ili 54,38 posto udjela u temeljnom kapitalu Imunološkog zavoda.

Na objavljeni oglas za javno prikupljanje ponuda za prodaju cijelog državnog portfelja dionica Imunološkog zavoda iz travnja prošle godine, pristiglo je osam pisama namjere potencijalnih investitora. U siječnju ove godine, Vlada je raspisala poziv za dostavu obvezujućih ponuda, a Centar za restrukturiranje i prodaju je proveo postupak njihova prikupljanja. Do isteka roka za podnošenje ponuda, 25. ožujka 2015. godine pristigla je samo jedna obvezujuća ponuda, i to društva Visia Croatica, iako su otkupljene četiri ponudbene dokumentacije.

U natječaju, od investitora se uz ostalo tražilo najmanje sto milijuna kuna ulaganja u izgradnju novog postrojenja koje bi osiguralo trajno dobivanje dozvola za proizvodnju te trajno zadržavanje proizvodnje u Hrvatskoj i osiguranje proizvodnje krvnih derivata isključivo iz plazme prikupljene od domaćeg stanovništva.

Sindikat zadovoljan

Sindikalna povjerenica u Imunološkom zavodu Lidija Jagarinec izjavila je u utorak kako su priželjkivali da Imunološki postane ustanova od javnog interesa te da su zadovoljni novima raspletom situacije, no ipak će oprezno pričekati odluku Vlade.

"Nećemo govoriti o ovom pitanju kao da je riješeno, jer smo se već nekoliko puta opekli, pa bih pričekala odluku Vlade u četvrtak, no ovoga puta mislim da svjetlo na kraju tunela nije od vlaka nego od sunca", rekla je Jagarinec, dodavši kako bi takva odluka bila ono što su htjeli.

Kazala je da je prvo na čemu se mora raditi isplata plaća, jer kakva god odluka bila netko mora preuzeti odgovornost za njihovu isplatu. (B.V./Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene