Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nije uredno primio poziv

Odgođeno ročište na kojem se trebalo odlučiti o drugoj optužnici protiv Mamića

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na osječkom Županijskom sudu u srijedu je, "zbog nepostojanja procesno-pravnih pretpostavki", odgođena sjednica Optužnog vijeća u slučaju druge optužnice Uskoka protiv bivšeg čelnika NK "Dinama" Zdravka Mamića i još šestorice okrivljenika, koje se tereti da su izvlačenjem novca oštetili klub za oko 200 milijuna kuna.

Uz Zdravka Mamića, Uskok je optužnicom obuhvatio i njegova sina Marija i brata Zorana, bivšeg "Dinamova" direktora Damira Vrbanovića, poduzetnike Sandra Stipančića i Igora Krotu te menadžera Nikky Artura Vuksana.

Pročitajte i ovo Dragan Kovačević Afera odijela Sud odbio prijedlog obrane Dragana Kovačevića, Uskok: "To je pokušaj odugovlačenja" Suđenje braći Mamić - 3 Izvlačenje novca iz Dinama Nitko se nije pojavio na suđenju Mamićima: Trebali su svjedočiti Kranjčar, Barišić i Lulić

Odvjetnik Zdravka Mamića Mate Matić izjavio je novinarima kako je sjednica Optužnog vijeća odgođena jer okrivljenik Zoran Mamić nije uredno zaprimio poziv, stoga nije bilo uvjeta za održavanje sjednice, a sljedeća sjednica, na kojoj će se raspravljati o potvrđivanju optužnice, zakazana je za 15. prosinca.

Matić ističe kako obrana jedva čeka sjednicu Optužnog vijeća, zbog razloga koji nisu beznačajni, jer obrana već dulje vrijeme, pa i u odgovoru na optužnicu, tvrdi kako je delegacija ovoga predmeta iz Zagreba u Osijek "apsolutno nezakonita". Smatra kako je ovaj predmet morao biti premješten onoga trenutka kada je rješenje o provođenju istrage postalo pravomoćno, budući je jedan sličan predmet već prebačen u Osijek, "a ne kada to nekome padne na pamet".

Smatra kako će o odluci Optužnog vijeća ipak u konačnici odlučivati Vrhovni sud, jer je upitno je li osječki Sud bio nadležan za rješavanje ovoga drugog predmeta.

Zdravka Mamića tereti se da je, od prosinca 2004. do prosinca 2015. ostale okrivljenike organizirao u zločinačko udruženje kako bi zlouporabama u gospodarskom poslovanju preko sumnjivih inozemnih tvrtki izvukli novac iz zagrebačkog nogometnog kluba.

Uskok u optužnici navodi da je prvokrivljeni Zdravko Mamić s ostalima dogovarao fiktivne ugovore između Dinama i stranih tvrtki iz Velike Britanije, Švicarske, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Svetog Vincenta i Grenadina, Belizea, Hong Konga, Gibraltara i Sjedinjenih Američkih Država, i to za nepostojeće usluge posredovanja prilikom transfera igrača. Inozemne su tvrtke potom ispostavljale račune za nepostojeće usluge, koje je Dinamo plaćao.

Tužiteljstvo navodi da je na taj način na štetu GNK-a Dinamo na račune inozemnih trgovačkih društava ukupno neosnovano plaćen iznos od najmanje 18,8 milijuna eura, 500.000 funti i 200.000 dolara, šo je u kunskoj protuvrijednosti više od 144 milijuna kuna.

Uz navedeno, tvrdi se u optužnici, NK Dinamo neosnovano je obvezan za plaćanje dodatnog iznosa od još 7,35 milijuna eura, odnosno 55,8 milijuna kuna.
Odlukom Vrhovnog suda, a na prijedlog Državnog odvjetništva, za vođenje postupka u ovome predmetu umjesto zagrebačkog, određen je osječki Županijski sud, a zbog poznanstva Zdravka Mamića s nekoliko sudaca zagrebačkog Županijskog suda te njegovih tvrdnji da je u prijateljskim odnosima s predsjednicima županijskih sudova u Zagrebu, Rijeci i Splitu.

To je drugi sudski postupak koji će se protiv Zdravka Mamića voditi na osječkom Sudu, jer je u travnju započelo suđenje u kojem je optužen uz brata Zorana, Damira Vrbanovića i poreznika Milana Pernara. Uskok ih tereti da su u tome predmetu "Dinamo" oštetili za nešto manje od 116 milijuna kuna, a državni proračun za barem 12,2 milijuna kuna neobračunatog i neplaćenog poreza i prireza. (Hina)

 

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene