Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nije jedini nasjeo

Kupio lažne dionice Dinama za 32 tisuće eura: ''Sve mi je uništio. Upao sam u dugove, možda izgubim i stan''

Lažne dionice Dinama (Foto: Dnevnik.hr) - 2
Lažne dionice Dinama (Foto: Dnevnik.hr) - 2 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Lažne dionice Dinama (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Lažne dionice Dinama (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Foto: DNEVNIK.hr Lažne dionice Dinama (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Lažne dionice Dinama (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Foto: DNEVNIK.hr Lažne dionice Dinama (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Lažne dionice Dinama (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Foto: DNEVNIK.hr Lažne dionice Dinama (Foto: Dnevnik.hr) - 4 Lažne dionice Dinama (Foto: Dnevnik.hr) - 4 Foto: DNEVNIK.hr +4 Lažne dionice Dinama (Foto: Dnevnik.hr) - 5 Galerija 1/9 >>
Mislio je da će uložiti u budućnost pa je za otpremninu koju je dobio na prošlom poslu kupio dionice Dinama za 32 tisuće eura. Ali Dinamo i dalje nije dioničko društvo. Lažne dionice dio su prevare čovjeka koji se baš prigodno preziva Mamić, a zove Zlatko. To mu je pomoglo da njegova priča bude što uvjerljivija. Našem sugovorniku Vidoji, svom susjedu, obećao je i posao u Dinamu, ali Vidoje nije dočekao ni posao ni obećani destorostruki profit na uloženo. I nije jedini koji je nasjeo na lažne dionice koje su za desetke tisuća eura kupili su i drugi.

Vidoje Papac za dionice Dinama, za koje nije znao da su lažne, dao je nevjerojatne količine novca u kunama i eurima!

Pročitajte i ovo Provjereno: Hrvoje Rendulić - 7 Teško obolio Koliko košta ljudski život? Hrvoje Rendulić čovjek je koji se neumorno borio za druge, sada se bori za vlastito zdravlje Provjereno: Dom zdravlja - 1 Tko će nas liječiti? Ženi sa slomljenim kukom htjeli dati samo tabletu, ali ni nju nisu imali: "Samo su ispunili papirologiju i pozdravili se s nama"

"Dao sam mu kotizaciju 13 tisuća i 900 i dao sam mu 32 tisuće eura", kaže prevareni Vidoje.

Jer ponuda je bila jednostavno predobra.

"Da za svakih uloženih tisuću eura se dobiva 10.000 od privatizacije koja će se dogoditi krajem 11 mjeseca 2016.", govori Vidoje.

Taman u vrijeme kada se počelo govoriti o privatizaciji Dinama, priča je to koju mu je plasirao susjed iz zgrade. Taj dotični susjed nosi poznato prezime Mamić, a zove se Zlatko. Rekao je kako mu je Zdravko Mamić bratić.

Lažne dionice Dinama (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Lažne dionice Dinama (Foto: Dnevnik.hr) - 8 Foto: DNEVNIK.hr

"Upoznao sam gospodina Mamića, Zlatka Mamića, kad sam doselio ovdje u zgradu i kroz priču kao sa susjedom pitao me što radim i čime se bavim. Reko sam mu da moja firma ide u privatizaciju, da dobivaju otpremnine, da sam uzeo otpremninu i da sad momentalno nigdje ne radim. I on mi je ponudio da mi može srediti posao u Dinamu", govori prevareni.

Nakon nekoliko dana Zlatko Mamić imao je još bolju ponudu, dionice Dinama!

Lažne dionice Dinama (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Lažne dionice Dinama (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Foto: DNEVNIK.hr

"On mi se predstavio kao da radi u upravi Dinama i da je šef skaut škole Dinama i da je u upravnom odboru Dinama. I onda mi je ponudio da se mogu kupiti povlaštene Dinamove dionice, da to mogu samo napraviti ljudi koji su momentalno zaposleni u Dinamu, da mogu dovesti ljude izvana, svatko može dovesti tri čovjeka", govori.

Vidoje je odjednom imao priliku za zaposlenje, ali i mogućnost oplemeniti svoju otpremninu, jer nudio se deseterostruki profit.

"Dao sam mu novac, on je ovjerio izjavu da sam mu dao sveukupni novac i onda sam dobio e-mail kojim se zahvaljuju što sam ušao u tu vlasničku strukturu Dinama', kaže Vidoje.

S tog lažnog e-maila izmišljene Vedrane iz Dinama došla mu je ponuda za 4 mogućnosti zaposlenja.

Lažne dionice Dinama (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Lažne dionice Dinama (Foto: Dnevnik.hr) - 6 Foto: DNEVNIK.hr

Vidoje je svoj dio dogovora ispoštovao, a nakon toga kao da se svemir urotio protiv njega. Stalno je dobivao mailove koji su pomicali termine zaposlenja, ali i isplate dividendi od dionica.

"Nije mi zvučalo sumnjivo zbog toga što je Mamić uvijek znao sve šta se događa na sceni i oko Dinama, kada će koji igrač biti kupljen, kada će koji igrač biti prodan i šta će se događati. Unaprijed je govorio o svemu", kaže Papac.

Tako je Vidoje dobio mail kako je Vlatka iz Dinama morala na suđenje u Osijek pa se ne može potpisati ugovor o radu, ili pak kako su predstavnici UEFE i HNS-a zaposjeli klub pa se također ništa ne može potpisivati. Pa čak i kada je USKOK bio u prostorijama kluba. Vidoji su informacije koje je dobivao potvrđivali natpisi u novinama. A zatim više nije ni bila otvorena ta pozicija koju je odabrao, već mu je bilo ponuđena da bude povjerenik Dinama.

Lažne dionice Dinama (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Lažne dionice Dinama (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Foto: DNEVNIK.hr

Odugovlačenje oko zaposlenja trajalo je godinu dana. Nakon što je izgubio prava na burzi rada, Vidoje shvatio da ništa od toga neće ni biti.

Pokušao je vratiti uloženo, međutim ništa nije vraćeno, a u Dinamo su počeli dolaziti i drugi koji su nasjeli!

"Došli su jednostavno u klub s pitanjima u kojem postupku su njihove dionice, što je nas dosta zbunilo jer nismo znali o čemu je riječ. Kada smo shvatili o čemu je riječ isti tren samo reagirali, posali smo prijavu u policiju", govori Alen Lesički, glasnogovorni GNL Dinamo.

Pa je tako Zlatko Mamić uhićen sredinom prošle godine, a Dinamo je izdao priopćenje i naveo ostale da se jave u policiju.

"Taj čovjek s klubom i s gospodinom Mamićem nema aposlutno nikakve veze osim što dijele isto prezime", napominje Lesički.

Lažne dionice Dinama (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Lažne dionice Dinama (Foto: Dnevnik.hr) - 5 Foto: DNEVNIK.hr

"Nedaj Bože nikome, sve mi je uništio. Upao sam u dugove, još imam i kredit za stan i tko zna kako ću završit, možda ću izgubiti sve", govori Vidoje.

Srećom pronašao je posao, ali jedva krpa kraj s krajem. Pao je na dobro obučenog vještog govornika, lažnog poslovnog čovjeka, susjeda kojeg je viđao baš svaki dan.

Emisiju gledajte četvrtkom od 22:15 na Novoj TV, a više o pričama iz Provjerenog saznajte na novatv.hr/provjereno

Propustili ste emisiju? Pogledajte je besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene