Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sindikati se bune

NOVI SUSTAV Veće plaće niže rangiranima, a manje više rangiranima

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Država kreće s novim sustavom plaća u policiji. Policajci koji su na terenu dobit će veće plaće, dok će oni na administrativnim i nalogodavnim razinama dobiti manje.

Početnicima veće plaće, a onima na položajima manje. 5.900 policijskih službenika koji tek kreću sa svojom karijerom zarađivat će dodatnih 147,13 kuna bruto. U prosjeku, povećanje plaće iznosit će od 100 do 200 kuna, dok će smanjenje zahvatiti i inspektore. Sindikati se bune, kažu, nitko nas oko ovoga ništa nije pitao.

Pročitajte i ovo Prometna nesreća kod Makarske - 2 Užasni prizori FOTO Autobus sletio u provaliju s Jadranske magistrale, sve hitne službe su na terenu Na parkiralištu Doma zdravlja u Šestinama automobil naletio na pješakinju Jeste li što vidjeli? Policija moli svjedoke za pomoć: Automobil naletio na pješakinju u Šestinama

'Potreban iznos uvećanja plaće nadomjestit će se određenim umanjenjem dodataka na plaću od 2 do 4 posto, koje ostvaruju određeni rukovodeći policijski službenici i viši policijski službenici', objasnio je Davor Blažević, zamjenik ministra unutarnjih poslova.

Oduzima se, dakle, službenicima na višim položajima. Ovisno o poziciji, izgubit će od 100 do 700 kuna na plaći. Iz sindikata policije poručuju: 'S nama se nitko nije konzultirao'.

'Smatramo da je to nedostatno i mizerno povećanje plaće, dok istodobno se drugima skida plaća, jer gledajte ima ljudi koji rade na određenim rukovodećim mjestima koji stvarno rade i zarađuju plaće i koji zaslužuju tu plaću', rekao je Dubravko Jagić, Sindikat policije Hrvatske.

Svoju plaću kroz karijeru je zasluživao bivši kriminalist Dubravko Klarić. U sustavu je proveo 40 godina, i prošao sve pozicije od terenskog policajca do glavnog policijskog inspektora i mnoge strpao iza rešetaka.

'U takvoj smo situaciji sad, financijskoj, to ne možemo negirat da je situacija loša, prema tome moramo se pokriti koliko nam je poplun dug. Međutim, nisam pobornik toga da se policajcima skida, uvijek sam pobornik toga da se policajcima poveća koeficijent', rekao je kriminalist Dubravko Klarić.

No, ovom mjerom, ističu sindikati, bez dijela plaće će ostati oko 6.100 službenika koji su vrijedno radili za svoju plaću. Sve je trebalo, smatraju, drugačije posložiti.

'To nije motivirajuće za nikoga. Uvijek je najlakše reći da nema novaca. Nema novaca? Pa zašto štedite uvijek na policiji, pa neka štede malo na drugim stvarima', dodao je Jagić iz Sindikata policije Hrvatske.

Veće plaće najniže rangirani policijski službenici dobit će idućeg mjeseca, a iz sindikata poručuju - žalit ćemo se na ovakvu uredbu Vlade. 

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene