Obavijesti Video Pretražite Navigacija
"Bez ideoloških stremljenja"

Kulturnjaci poručili Hasanbegovićevoj nasljednici što od nje očekuju

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministrica Nina Obuljen Koržinek najavila je da isplate u kulturi više neće kasniti.

Ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek prvoga radnog dana nove vlade istaknula je da više neće biti kašnjenja u isplatama u kulturi, kako bi svi koji rade u kulturi odmah na početku godine znali s kojim sredstvima raspolažu te je kao prioritet navela izradu proračuna za sljedeću godinu.

Pročitajte i ovo Screenshot Geodetski fakultet Obuljen Koržinek odgovorila na optužbe EU tužiteljice: "Nikakve dimne zavjese mi ne dižemo" Nina Obuljen Koržinek - 3 kultura na aparatima Ministrica Obuljen Koržinek o potporama za glazbenike: "U ovim okolnostima, kad je država osigurala cjepivo, nema više potrebe za takvim tipom potpora"

"Izrazito sam nezadovoljna činjenicom da su se zadnjih pet godina događala velika kašnjenja u isplatama. Toga više neće biti. Apsolutni je prioritet da svi ljudi koji rade u kulturi što ranije, odmah na početku godine znaju s kakvim novcem raspolažu", rekla je novinarima nova ministrica kulture dodavši da se proračun za kulturu sigurno neće smanjivati.

Sada najprije treba završiti ovu godinu, vidjeti sve ugovore i programe kako bi se oni realizirali, te staviti naglasak na to da sva vijeća odrade svoje poslove na vrijeme da se ugovori za sve korisnike za sljedeću godinu realiziraju odmah u siječnju, a napravit ćemo i podlogu za strategiju razvoja kulture da znamo gdje počinjemo od siječnja, rekla je Obuljen Koržinek.

"Od ministrice očekujemo da o kulturi vodi računa bez ideoloških stremljenja"

Kulturnjaci 2016. smatraju da nova ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek ima iznimno relevantnu biografiju za tu dužnost te od nje očekuju da o kulturi vodi računa na inkluzivan način, bez ideoloških stremljenja, ali i da revidira odluke koje je donijela prethodna vlada u području medija, kulturnih vijeća i civilnoga društva.

"Ministrica Obuljen ima iznimno relevantnu biografiju za to mjesto i mišljenja smo da o njezinu imenovanju treba suditi upravo onako kako je i sama rekla, po njezinim djelima", smatraju članovi inicijative Kulturnjaci 2016.

Od nje, kako su naveli, očekuju da o kulturi vodi računa na inkluzivan način, bez ideoloških stremljenja, i da joj pristupi kao prostoru koji nadilazi okvire isključivo nacionalnoga, u kojem se kulturom gradi otvorenost i sloboda te potiču kreativnost i heterogenost različitih utjecaja.

"Pred ministricom Obuljen zahtjevan je posao s obzirom na loše stanje u resoru kulture, no, prije svega trebalo bi usmjeriti snage na provedbu revizije odluka koje je donijela prethodna vlada u području medija, kulturnih vijeća i civilnog društva, potom na povećanje proračuna za kulturu, te nastavak decentralizacije u upravljanju kulturnim sektorom", ističu Kulturnjaci.

Inicijativa podsjeća i na svoje zahtjeve predstavljene na konferenciji za tisak u srpnju, a u kojima stoji da od osobe koja upravlja Ministarstvom kulture očekuju dobro poznavanje višeslojnog i osjetljivog sustava kulturnoga i umjetničkog stvaranja, te da svojim radom i zalaganjem pridonosi njegovu razvoju i poboljšanju.

"Isto tako smatramo da je od izuzetne važnosti da djelovanje ministrice ili ministra bude zasnovano na dijalogu s kulturnim radnicima te na uvažavanju njihovih prijedloga i zahtjeva temeljenih na iskustvu rada u institucionalnom i nezavisnom kulturnom sektoru", poručuju Kulturnjaci 2016. (Hina)
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene