Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Vremenska nepogoda

Potop: 191 mm kiše palo na Dubrovnik, u Puli vjetar odbacio auto!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Najviše je kiše u protekla 24 sata palo na Dubrovnik, čak 191 mm kiše! Od silne kiše, voda je izbacila šahtove u koje su potom upadali automobili.

Prema podacima DHMZ-a, obilne padaline zahvatile su jug zemlje, a najviše je kiše palo na području Dubrovnika (191 mm), na Hvaru (130 mm), na Komiži (107 mm), Metkoviću (70 mm) te u Pločama (53 mm).

Pročitajte i ovo Nevrijeme, ilustracija Budite na oprezu Upaljen meteoalarm: U dijelu zemlje izdano upozorenje zbog tuče, raste i vodostaj U Ninu se izlila riječica - 11 jaka kiša i olujno jugo FOTO/VIDEO Velika poplava na području Zadra: Zabilježen najjači udar juga - 98 kilometara na sat

Stanovnici Dubrovnika pozivima su zatrpali Centar 112. Vatrogasci su ispumpavali vodu iz kuća i uklanjali stabla koja su padala na ulice i automobile.

Potopljena je i jedna barka i odvezan skuter u Rijeci dubrovačkoj, a zbog obilne kiše voda je na nekoliko mjesta izbacila šahtove u koje su upadali automobili. Došlo je do odrona na pojedinim cestama, kvara na trafostanici pa je područje Opuzena i Slivna ostalo bez struje. Struje je u više navrata nestajalo i na području Dubrovnika, no ne na dulje.

VIDEO U Splitu jak vjetar srušio stablo, nevrijeme zahvatilo Dubrovnik

Centar 112 dobio je dojavu i da je grom udario u krov kuće u ulici Eugena Kvaternika 29 u Metkoviću i na mjesto događaja uputili su vatrogasce iz Metkovića koji su požar sanirali. Na Mljetu, Korčuli, Novim Sleima i Trnovi dogodile su se prometne nesreće, javlja Centar no srećom samo s materijalnom štetom.

Došlo je do zamućenja izvora Omble u Komolcu, Palate u Zatonu, Zavrelja u Zavrelju i Duboke Ljute u Platu iznad propisane vrijednosti.

Takva mutna voda ne udovoljava Zakonu o vodi za ljudsku potrošnju. Voda nije za piće na području Grada Dubrovnika, Zatona, Orašca, Trstenog, Brsečina, Elafita i Župe dubrovačke. Dezinfekcija i kontrola se uredno provode, piše Dubrovnik.net.

Dubrovnik je jučer bio najkišovitiji grad u Europi, tvrde na portalu dubrovacki.hr. Trosatni pljusak jučer je izazvao pomutnju u gradu.

Drava prijeti

Zbog izlijevanja Mure, za promet je zatvoren malogranični državni prijelaz Sveti Martin na Muri - Hotiza.

Prijeti i Drava. Protok rijeke Drave na brani HE Varaždin premašio je 800 metara kubnih u sekundi uz zabilježeni protok od 902 kubna metra i ima tendenciju daljnjeg porasta, izvještavaju u čakovečkom Centru 112.

Kaos u Puli

Ugodno nije bilo niti u Puli. Jedna stanovnica ispričala je kako joj je vjetar podignuo parkirani automobil i bacio ga na garažna vrata. Vozilo je planulo i izgorjelo. Dogodilo se to dok je spavala u kući. Sve ukućane probudio je alarm automobila, piše 24sata.

Nagađa se da je auto podignula pijavica. U Puli je puhao vjetar i do 70 kilometara na sat, a najviše je puhalo podno Ćićarije, čak do 100 kilometara na sat.

Vodeni val iz Austrije

Inače, vodeni val prilikom prelaska iz Austrije u Sloveniju imao je protok oko 900 kubnih metara u sekundi, dok je zbog dodatnih padalina u Sloveniji, prilikom ulaska u Hrvatsku narastao na 1000 do 1200 kubnih metara.

Po prognozi Državnog hidrometeorološkog zavoda danas će biti pretežno oblačno povremeno s kišom, pljuskovima, a na Jadranu i u Slavoniji ponegdje i grmljavinom. Mjestimice obilnija kiša očekuje se u sjeverozapadnim krajevima i gorju. Sutra se, pak, očekuje da će najoblačnije, povremeno s kišom biti u Gorskome kotaru, Lici i središnjem području.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene