Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Spala na najniže grane

Nekad cijenjeni hrvatski proizvod, a danas je nitko ne želi

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nekad je bila dobro plaćena i cijenjena, a ovog ljeta višnju marasku - skoro nitko neće! Uzgajivači su u velikim problemima. Nakon što su domaće tvrtke otkup otkazale ili ga svele na minimum, u posljednji se trenutak pojavio otkupljivač iz Austrije. Ali zato marasku plaća po rekordno niskoj cijeni.

Uzgajivače domaće višnje maraske ove godine najviše muči otkupna cijena njihovog proizvoda. Prošle su godine za kilu dobili 3,80 kuna, a ove godine 3,75. Proizvođači kažu - za ovaj proizvod je to ništa. 'Kad sve uračunaš, škropljenje, kopanje, frezanje, gnojivo, nema tu ništa. Sve je lakše nego ih prodati', kaže uzgajivač Zoran Ražov.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Sud odredio novo vještačenje Peveci ostaju na slobodi Slika nije dostupna Čeka se odluka Vijeća Suda Pevecovi bi se mogli vratiti u pritvor

No, čim su maraske dozrele, glavnina domaćeg otkupa je otkazana. Sezona bi, kažu uzgajivači, propala da se u 5 do 12 nisu javili otkupljivači iz Austrije.

CIJENE OPET DIVLJAJU Pogodite koliko košta 10 jaja u Baškoj Vodi

Usprkos zanimanju iz inozemstva, višnja maraska spala je na najniže grane. Da se austrijski otkupljivač nije pojavio, maraske su već bili spremni ostaviti neobrane. 'Dašto ću nego biti ogorčena! Radija bi cilu godinu, a na kraju, na kraju sve propane. A moralo bi barem 15 dana ranije da su došli', kaže uzgajivačica Grozdana Milković.

A od uzgoja bi se, kažu, kao nekad moglo dobro živjeti. Moglo se dobiti i oko 60.000 kuna godišnje. Umjesto toga, u Ravnim kotarima sve je više prizora otpiljenih stabala.

Tako je kad odlučuje tržište. Pa se, umjesto maraski, sve više crvene uzgajivači - od bijesa.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene