Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Pripremite se'

UPOZORENJE SAVEZNICIMA 'Postoji realna i ozbiljna prijetnja iz Rusije'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Parlamentarna skupština NATO-a je nakon trodnevnog sastanka u Tirani u ponedjeljak pozvala saveznike da budu spremni odgovoriti na moguću prijetnju Rusije nekoj od država članica Saveza.

"Postoji realna i ozbiljna prijetnja iz Rusije", rekao je Amerikanac Michael Turner, predsjednik skupštine na kojoj se okupilo oko 250 parlamentaraca iz 28 zemalja članica.

Pročitajte i ovo Ilustracija Rat u Europi Rusija napala Kijev i Lavov, uzbuna u Poljskoj: ''Ruski projektil je ušao u naš zračni prostor, digli smo avione'' Kosovska policija Obavještajci objavili Zabrinjavajući izvještaj: "Putinu je potreban novi sukob u Europi i pronašao je idealno mjesto - Balkan"

U jednoglasno usvojenoj izjavi izražava se žaljenje zbog ruske uporabe sile protiv susjeda i pokušaja zastrašivanja saveznika u NATO-u. U tim okolnostima NATO-u preostaje jedino razmatranje odgovarajućih odgovora na moguće agresivne ruske akcije protiv neke članice Saveza, isitče se u izjavi.

Parlamentarci pozivaju NATO da pruži jamstva članicama, posebno onima na istočnim granicama koje smatraju da im je sigurnost ugrožena.

NATO je prekinuo sve praktične oblike suradnje s Rusijom nakon što je pripojila Krim i poduprla separatiste na istoku Ukrajine.

Savez je najavio da će razgovarati s Rusijom prije summita NATO-a 8. i 9. srpnja u Varšavi.

Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg obećao je u ponedjeljak Poljskoj da će Savez nakon summita rasporediti dodatne vojnike na njezinu teritoriju.

"Bit ću jasan: u Poljskoj će nakon summita u Varšavi biti više vojnika NATO-a, kao jasan signal da će se napad na Poljsku smatrati napadom na cijeli Savez", rekao je Stoltenberg tijekom posjeta Varšavi.

Poljska će u lipnju ugostiti sastanak na vrhu NATO-a, na kojem će čelnici razmotriti slanje vojnika u Poljsku i u baltičke zemlje.

Taj će korak vjerojatno razbjesniti Rusiju koja tvrdi da je širenje Saveza na istok prijetnja njezinoj nacionalnoj sigurnosti.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene