Obavijesti Video Pretražite Navigacija
U SABORU O SOA-I

'Možemo odustati od progona kriminalaca ili predsjednica neka odustane od svojih prijatelja'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na početku sjednice Sabora više klubova zastupnika zatražilo je stanku zbog slučaja SOA.

10.46 - Goran Matešić govorio je u ime predlagatelja o godišnjem izvješću o radu državne komisije za kontrolu postupaka javne nabave za 2014. godinu.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Sjednica Sabora Sinčić: "Možemo očekivati raznorazne katastrofe i trebamo akcijski plan" Slika nije dostupna Ne rade, a plaća stiže ČINI SE DA IH NIJE SRAM 'Nisu uzeli ništa što im zakon ne dopušta - zakon koji su sami skrojili'

10.35 - U ime kluba HSP AS govorio je Pero Ćorić.

'Svako jutro kad se probudimo očekujemo od Lozanćića da da ostavku. Zato što je prekršio zakon. Imao je obavezu obavijestiti predsjednicu, to je morao učiniti istog dana kada je imao saznanja. Dajemo puno potporu predsjednici. Očekujemo i od premijera da se zaustave ove trakavice. Poručujem Lozančiću da podnese ostavku, ako ne - dajemo punu potporu predsjednici', rekao je Ćorić.

10.27 - U ime Mosta govorila je Ines Strenja Linić.

'Mi samo imamo izjavu predsjednice da je izgubila povjerenje i da je potpisala razrješenje. Mi kao Most tražimo da se Odbor za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost što hitnije konstituira i da se ta točka dnevnog reda što hitnije uvrsti na dnevni red kako bi izabrali predsjednika tog odbora. U ovom trenutku osobni odnosi nisu bitni. Most smatra da Odbor treba saslušati Lozančića da se ustanovi koje mu se povrede zakona stavljaju na teret. Most ne podržava njegovu smjenu bez da se sazove nadzorni Odbor', rekla je.

10.19 - 'Ovo je jedna karakteristična tema o kojoj bi trebalo raspravljati na Odboru za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost', rekla je Vesna Pusić koja je pohvalila Lozančića iako, rekla je, ne zna koliko će mu to pomoći.

'Lozančić je na međunarodnoj konvenciji čelnih ljudi obavještajnih agencija dobio posebno priznanje kao najbolji ravnatelj jedne takve agencije, on je podmladio i doveo visokoprofesionalne ljude samo u onom dijelu u kojem sam ja s njima surađivala koji su zaista svoj posao radili prvoklasno i mogli ste se na njih osloniti. Naravno da je do predsjednika vlade i predsjednice države da razmotre tu situaciju i o njoj odluče, ali očito je to izašlo u javnost kada je odlučeno na jednom brdu, dok predsjednik vlade o tome ništa nije znao. To smatram nedopustivim i opasnim', rekla je Pusić.

Šuker je rekao da je rasprava o ovoj temi bez argumenata opasna.

'Najopasnije je ovdje ponižavati institucije i napadati bez argumenata. Ne smijemo dozvoliti da nas dnevno političke teme odvedu preko granice preko koje mi ne smijemo otići. Mislim da se nekada moramo suzdržati od nekih stvari', rekao je Šuker.

10.12 - Gordan Maras rekao je da moli Reinera da se u budućnosti postavlja tako da je predsjednik svih zastupnika u Saboru.

'Molim vas da sve zastupnike tretirate kao zastupnike iz kluba vaše stranke', rekao je i dodao da Šuker za vrijeme svake rasprave koja mu se ne sviđa upada govornicima u riječ.

10.04 - Nacionalna sigurnost je ugrožena, počeo je svoje izlaganje Nenad Stazić.

'Sve to ponižava zemlju i ugrožava nacionalnu sigurnost. Ugrožavanje je počelo kada je predsjednica potpisala razrješenje, navodno zbog toga što je bila povrijeđena. Prisjetimo se inauguracije predsjednice i hrpe kriminalnih tipova koje je pozvala, mafijaša, dilera. Ja se ne bih čudio da predsjednica svaki dan upadne u škare prisluškivanja. Mi možemo ili odustati od progona kriminalaca ili predsjednica neka odustane od svojih prijatelja', rekao je Stazić.

'Predsjednica je prigovorila da nije obaviještena, međutim nije smjela biti obaviještena. Tajnost postupka ne smije biti narušena', rekao je Stazić koji je zastupnike Mosta pozvao da razgovaraju s Rankom Ostojićem.

'Ukoliko se Ranko Ostojić ne imenuje u odbor, ukoliko se nastavi sa sramoćenjem države, SDP će zatražiti da naciopnalna sigurnost bude točka na plenarnoj sjednici Sabora', rekao je Stazić.

Reiner je rekao da je izrečeno više neprimjerenih tvrdnji. Peđa Grbin Reineru je rekao da ubudće intervenira u situacijama kada drugi zastupnici dobacuju kada netko govori.

09.52 - Nakon stanke prvi je govorio Drago Prgomet.

'Rezultat potpisa predsjednice na odluku o smjeni ravnatelja SOA-e gotovo je potpuno predvidljiv kao što je bila predvidljiva politička situacija koja je krenula prije tri mjeseca.

Slučaj SOA-a nastao je trenutka kada je predsjednica potpisala odluku a da nije konzultirala premijera. Time je narušen autoritet. U ovoj igri prijestolja očito da je uz građane najveći gubitnik premijer koji šuti. A u isto vrijeme Petrov govori da ne vidi razloga za smjenu.

Ono što je posebno važno, javnost nije informirana ni mi zastupnici. Istina je bitna jer uz puno nejasnoća jedino je jasno da ovaj postupak nanosi šetu sigurnosnim agencijama', rekao je Prgomet.

'Ne zanimaju me špekulacije, samo činjenice i istina. Oni bi morali pokazati kome više nije mjesto o sigurnosnom sustavu, a kome u politici', zaključio je Prgomet.

09.36 - Vidim da ste orni za posao, poručio je na početku sjednice Reiner. 

Drago Prgomet nakon toga je zatražio stanku od 15 minuta zbog slučaja SOA. 'Svjedoci smo da je predsjednica potpisala odluku o razrješenju prije skoro tjedan dana, tako da u ovom trenutku ne znamo imamo li ravnatelja. Agencija je bez civilnog i stručnog nadzora. Imamo različite informacije o mogućem kršenju zakona od strane ravnatelja SOA-e', rekao je Prgomet.

Silvano Hrelja zatražio je stanku kako bi javnosti nešto rekao o problemima o umirovljenicima koji primaju mirovine iz inozemstva.

Nenad Stazić također je zatražio stanku zbog SOA-e. 'Smatramo da je nacionalna sigurnost ugrožena, a osobe koje obavljaju najviše dužnosti izvrgnute ruglu', rekao je Stazić.

I klub HNS-a zatražio je stanku zbog istih razloga. Ivan Šuker zatražio je stanku zbog obje točke.

Klub zastupnika HSLS-a zatražio je stanku zbog SOA-e.

Reiner je odredio stanku od 10 minutA, do 9.45 sati.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene