Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Konzultacije kod predsjednice

Jedno je sigurno: Mandatara danas sigurno nećemo doznati

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Konzultacije dvaju koalicija s predsjednicom Kolindom Grabar Kitarović na Pantovčaku prati reporter Dnevnika Nove TV Mislav Bago.

Mandatara zasigurno danas nećemo doznati. Procedura je vrlo jednostavna, već su obavljene neke konzultacije. Prvi je krenuo IDS. Predstavnici parlamentarnih stranaka predsjednici izlažu kome su skloni dati svoje mandate. Tek kasnije, zadnje tri liste, Most, SDP koji predstavlja koaliciju Hrvatska raste i HDZ imaju po pola sata razgovora s predsjednicom, ističe Mislav Bago.

Pročitajte i ovo Klizište na Pantovčaku - 3 Stari problem FOTO/VIDEO Uzbuna na Pantovčaku - aktiviralo se klizište: ''Situacija nije bezazlena'' Slika nije dostupna Određivanje mandatara GONG Milanoviću: "Građani moraju znati po kojim pravilima će teći konzultacije nakon izbora"

S Pantovčaka o prvom krugu sastanaka oko imenovanja mandatara izvještava reporter Dnevnika Nove TV Mislav Bago. To će završiti negdje oko 18:30 sati. Tada će predsjednica imati jasnu sliku koliko u ovom trenutku ima potpisa Karamarko, a koliko Milanović. No njezini suradnici kažu da je ona svjesna kako danas obavlja samo prve razgovore, da će vrlo brzo, u sljedećim danima morati krenuti u drugi krug konzultacija da vidi tko uistinu ima 76 glasova zastupnika. Bez toga nema parlamentarne većine i nema Vlade.

Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović prima u četvrtak poslijepodne na Pantovčaku čelnike parlamentarnih stranaka izabranih u 8. saziv Hrvatskoga sabora na konzultacije o davanju mandata za sastavljanje Vlade.

Ministar Mihael Zmajlović rekao je u četvrtak uoči sjednice Vlade kako očekuju da Zoran Milanović dobije mandat za sastavljanje Vlade. Prema Ustavu, ona mandat za sastavljanje Vlade povjerava osobi koja, na temelju raspodjele zastupničkih mjesta u Hrvatskom saboru i obavljenih konzultacija, uživa povjerenje većine svih zastupnika, odnosno za dobivanje mandata potrebna je potpora najmanje 76 zastupnika.

Konzultacije na Pantovčaku počinju nakon što su u utorak objavljeni službeni konačni rezultati parlamentarnih izbora, no s potpisima potpore natpolovične većine zastupnika u ovom trenutku najvjerojatnije nitko neće doći pred hrvatsku predsjednicu.

Crobarometar Dnevnika Nove TV: SDP nakon 20 mjeseci prvi izbor

Naime, prema do sada poznatim informacijama, predsjednik SDP-a i čelni čovjek koalicije Hrvatska raste, Zoran Milanović kod Grabar-Kitarović će doći sa 67 potpisa podrške. Uz 56 osvojenih zastupničkih mandata koalicije, Milanović, naime, ima i sedam potpisa potpore od ukupno osam predstavnika nacionalnih manjina u Saboru, te tri IDS-a i jedan reformista.

"Ono što ste pročitali u medijima je istina, u ovom trenutku imamo 67 potpisa. Iznenađenja su uvijek moguća, ali se ne događaju često", rekao je Grčić novinarima uoči sjednice Vlade. Čelnik HDZ-a i prvi čovjek Domoljubne koalicije, Tomislav Karamarko, pak, na Pantovčak će doći najmanje s 59 potpisa potpore, koliko je zastupničkih mjesta na izborima osvojila ta koalicija. Hoće li imati veći broj potpisa iz Domoljubne koalicije javnosti nisu htjeli otkriti, poručujući da će se sve vidjeti na konzultacijama.

Kako bi dobile natpolovičnu potporu za sastavljanje Vlade i Domoljubna i koalicija Hrvatska raste vode višednevne pregovore s Mostom nezavisnih lista koji je osvojio 19 saborskih mandata. U međuvremenu je Drago Prgomet, koji je na listi Mosta osvojio saborski mandat u 1. izbornoj jedinici te je iz Nacionalnog vijeća Mosta izbačen zbog tajnog sastanka s Milanovićem, osnovao političku stranku Hrid koja, kako je rekao, ostaje u okviru političke platforme Mosta.

Tomislav Karamarko poručio je ispred središnjice HDZ-a da se veseli poslijepodnevnim konzultacijama s predsjednicom o davanju mandata za sastavljanje vlade. "Vjerujem da će uskoro doći do raspleta pozitivnog za nas", ustvrdio je. Tu su još sa po dva mandata HDSSB-a te stranka Bandić Milan 365 - Stranka rada i solidarnosti, Živi zid s jednim mandatom, a ne zna se ni kome će potporu dati zastupnica albanske nacionalne manjine.

Pvi će na Pantovčak doći IDS u 13.45 sati, a zatim pojedinačno slijede zastupnici nacionalnih manjina te potom Živi zid i Reformisti. Zbog službene spriječenosti na konzultacije neće doći Bandić. U 16 sati kod Grabar-Kitarović dolazi HDSSB, a u 17.30 predviđen je Most nezavisnih lista. Koalicija Hrvatska raste na Pantovčak dolazi u 18 sati, a Domoljubna koalicija u 18.45 sati.

Na kraju će se novinarima obratiti predsjednica Grabar-Kitarović.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene