Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Uskoro konačni rezultati

'Na ovim izborima dogodile su se neviđene i šokantne pojave'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U iduća tri tjedna novoizabrani saborski zastupnici, prvi će put sjesti u saborske fotelje. Već u utorak predsjednica počinje konzultacije s izabranim političkim opcijama.

Državno izborno povjerenstvo u ponedjeljak će objaviti konačne službene rezultate izbora, a time počinju teći rokovi za održavanje prve sjednice novog saziva Sabora.

Pročitajte i ovo Nova lica u Saboru - 1 Velik broj Nova lica u Saboru: Dolaze iz različitih političkih opcija, a ima i jedan volonter Armin Hodžić Jedan novi predstavnik Sastali su se predstavnici manjina: "Jedinstveni smo, prioritet nam je boljitak svih građana"

Već u utorak predsjednica počinje konzultacije s izabranim političkim opcijama.

Imena zastupnika koji će u novom sazivu popuniti ova mjesta u ponedjeljak će dobiti i službenu potvrdu Državnog izbornog povjerenstva. Iz GONG-a  upozoravaju kako su izbori održani na rubu zakonitosti.

''Ovaj put su se dogodile ja bih rekla, neviđene i šokantne pojave, kao što je bila situacija da jednostavno svi preferencijski glasovi nisu prebrojani, tako da su neki kandidati oštećeni i u Dubrovniku i u Splitu. Isto tako smo imali situaciju 'kupovine' promjene nacionalnosti, odnosno kaznenog djela nedopuštenog pritiska na birače. To je zapravo izborna prijevara. A imamo i više desetaka građana koji su nezakonito izbrisani s popisa birača'', rekla je Marina Škrabalo iz GONG-a.

DIP je međutim, riješio sve prigovore, Ustavni sud je odbacio žalbe. Konačne rezultate - predsjednik Državnog izbornog povjerenstva u ponedjeljak će predati predsjednici.

S objavom konačnih službenih rezultata izbora u Narodnim novinama, počinje teći rok od 20 dana unutar kojeg Predsjednica saziva Sabor na prvo zasjedanje. Novoizabrani zastupnici, u saborske bi fotelje moraju sjesti najkasnije do 15. listopada.

Hoće li u tom trenutku i konstituirati novi saziv Sabora, HDZ kao relativni izborni pobjednik još uvijek ne može sa sigurnošću odgovoriti. 'Gledajte ovi pregovori koji idu, idu u dobroj vjeri, idu ja vjerujem dobrim putem i mislim da ćemo brzo dobiti zapravo mogućnost za formiranje nove vlade', rekao je Dario Nakić iz HDZ-a.

Već u utorak kreću konzultacije kod predsjednice. Pozvat će sve novoizabrane političke opcije i nezavisne zastupnike i razgovarati s njima o tome kome daju potporu. Predsjednica je već nekoliko puta poslala poruku kako odugovlačenje neće dopustiti.
 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene